2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Városadatok
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Városadatok

Kecskemét a Duna-Tisza közi Homokhátság közepén, Budapest és Szeged között, a Kelet-Nyugat, illetve az Észak - Dél irányú fő közlekedési utak kereszteződésében helyezkedik el.

Kecskemét a korábbi kereskedelmi utak csomópontján jött létre. Ezek a kereskedelmi útvonalak még ma is léteznek és ezek képezik a város dinamizmusának alapját. A város kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően ez a terület történelmi múlttal rendelkező gazdasági központ.

A város fejlődésének alapját az állattenyésztés és a növénytermesztés, ezen belül - főként a XIX. század közepétől megerősödő - zöldség- és gyümölcstermesztés jelentette. Ehhez szorosan kapcsolódott a kereskedelmi központi szerep, mely a város kiváló földrajzi elhelyezkedésének volt köszönhető.

Ez a gazdasági háttér tette lehetővé a XIX. – XX. század fordulóján kibontakozó rendkívül dinamikus fejlődést, melynek egyik legközvetlenebb megjelenése a város műemléki védettség alatt álló főtere. Az európai viszonylatban is egyedül álló szecessziós - eklektikus épületegyütteshez középkori eredetű épületek is kapcsolódnak.

Kecskemét gazdasági struktúrájában mindig is fontos szerepet töltött be a mezőgazdasági-, illetve mezőgazdasággal kapcsolatos feldolgozóipar (konzervipar), valamint a kereskedelem. Jelentős változás 1951-ben következett be, amikor a város Bács-Kiskun Megye székhelyévé vált.

Ez az akkori politikai - gazdasági koncepciónak megfelelően a nehézipar (Zománc Ipari Művek, Fémmunkás Vállalat) a nagyüzemi módszerekkel dolgozó egyéb feldolgozóipar (Baromfifeldolgozó Iparai Vállalat), és finommechanikai ipar (BRG) letelepedését eredményezte.

Kecskemét gazdasági jelentőségét és munkaerő-felszívó erejét jellemzi, hogy a lakosság száma az 1960-as 57.000 főről 1998-ra 108.180, 2011-re 111.679 főre emelkedett. Ezzel együtt jártak, - a város történelmileg kialakult szerkezetét lényegében megőrző - nagy arányú lakás és közintézmény építkezések.

A rendszerváltás követően felgyorsult a város fejlődése, amely köszönhető volt többek között az igen jelentős mértékben betelepült külföldi befektetői tőkének is.

A korábbi nehézipari tevékenység lényegében megszűnt, helyét a magántőke által finanszírozott élelmiszer – feldolgozóipar (gabona, konzerv, baromfi), illetve a multinacionális vállalatok üzemeiként létesült szerelő-feldolgozó jellegű könnyűipari tevékenység váltotta fel (nyomdaipar, cipő- és ruhaipar, gépipar stb.)

Fontos mérföldkövet jelentett a város számára az európai úthálózati rendszerbe való bekapcsolás az M5-ös autópálya átadásával, mely tovább erősítette a térség Magyarország életében betöltött jelentős gazdasági - regionális szerepkörét.

A város önkormányzati szinten ezt a folyamatot minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni, és továbbfejleszteni szándékozik.

Ennek lényeges elemét képezi többek között az ún. Déli iparterületen kialakított Ipari Park, továbbá a vállalkozások és magánbefektetők, az értékpapír piaci - pénzügyi tevékenységet elősegítő illetve biztosító bankcsoportok és pénzintézetek városi képviseletének szolgáltatásai.

Az ipari tevékenység mellett meghatározó mértékben vannak jelen a városban a kereskedelmi– vendéglátó- és szórakoztató ipar nemzetközi képviselői, melyet többek között a POLUS, TESCO, AUCHAN stb. áruházláncok megtelepedése is reprezentál.

Területi adatok

Kecskemét közigazgatási területe: 322.576152 km2
ebből külterület: 282.429421 km2
belterület: 40.14673 km2

Népességi adatok

Állandó lakosok száma: 111.679 fő (2011. január 1-i adat)

 
 
PROGRAMOK