2016-11-28 11:59:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Január
 
 
 
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Részletek...

 
ONLINE ügyfélszolgálat:
 
skype azonosító:
ugyfelszolgalat.kmjv

Státusz:
 
msn azonosító:
ugyfelszolgalat@kecskemet.hu

Státusz:
 
Nemzetközi kapcsolatok
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Kecskemét nemzetközi, testvér- és partnervárosi kapcsolatai

Kecskemét város nemzetközi kapcsolatrendszere igen széles és folyamatosan bővül. 1963 óta 17 külföldi településsel került sor testvér- és/vagy partnervárosi szerződés aláírására. A testvérvárosi szerződések tartalmuk szerint átfogó, széleskörű, míg a partnerségi együttműködési szerződések csak adott területen folytatandó együttműködésre (pl. kultúra, sport, iskolai cserekapcsolatok) vonatkoznak.

Kecskemét Megyei Jogú Város 13 testvérvárossal és 4 partnervárossal rendelkezik. 2010-ben a cseh Tábor városával, valamint Stuttgart város önkormányzatával történt kapcsolatfelvétel. 2010 novemberében a Közgyűlés elfogadta a Lidköping svéd várossal testvérvárosi szerződés megkötésére vonatkozó határozatot, melynek aláírására 2011 májusában került sor. Évről évre változik a városaink közötti kapcsolatok intenzitása az aktuális lehetőségek figyelembevételével. Az elmúlt években igen aktív volt az együttműködés Marosvásárhellyel, Rüsselsheimmel, Lidköpinggel, Sepsiszentgyörggyel, míg Rodostóval, Hyvinkäävel, Dornbirnnel, Beregszásszal, Galántával, Grossenhain-nal, Wadowicevel, Újvidékkel, Altaussee-vel éves szinten 1-2 alkalomra, főként a Hírös Hét Fesztiválon való részvételre, illetve az adott város hasonló rendezvényén való viszontlátogatásra korlátozódik a kapcsolat. Coventry-vel, Arcueil-el, Nahariya-val, Aomori-val és Shkodra-val viszont a távolság, illetve egyéb okok – pl. politikai események, váratlan természeti katasztrófák, együttműködési lehetőség hiánya, stb. - miatt nincs aktív hivatalos kapcsolat.

Testvér- és partnervárosi együttműködések

Kecskemét nemzetközi kapcsolatrendszere

Testvérvárosi szintű
VárosOrszágSzerződéskötés
CoventryAnglia1963
SzimferopolUkrajna1963
ArcueilFranciország1976
HyvinkääFinnország1985
NahariyaIzrael1990
RüsselsheimNémetország1991
DornbirnAusztria1993
ViborgDánia1997
MarosvásárhelyRománia1999
BeregszászUkrajna2001
RodostóTörökország2001
GalántaSzlovákia2002
LidköpingSvédország2011
Partnervárosi szintű
VárosOrszágEgyüttműködési megállapodás megkötése
AomoriJapán1994
ShkodraAlbánia2002
SepsiszentgyörgyRománia2004
WadowiceLengyelország2007
Folyamatos kapcsolattartás, kiépülőben lévő együttműködés
VárosOrszágKapcsolatfelvétel
GrossenhainNémetország2002
Újvidék:Vajdasági
Magyar Szövetség
Szerbia2005
AltausseeAusztria2007
TáborCsehország2010

Jelentősebb testvér- és partnervárosi események

Városunk önkormányzati küldöttsége 2013-ban részt vett a sepsiszentgyörgyi Szent György Napokon, a Marosvásárhelyi Napok ünnepségein, a szimferopoli Város Napja rendezvénysorozaton, a Rodostói Cseresznyefesztiválon, a Galántai Vásáron, a Tábori Fesztiválon, valamint a Beregszászi Városnapokon. Az ezt megelőző években Kecskemét – egy-két kivétellel – szintén képviseltette magát a fenti eseményeken, melyekre rendszeresen, minden évben meghívást kap az önkormányzat. Az elmúlt években járt delegáció az újvidéki Város Napján, a wadowice-i „Magyar Nap”-on vagy a Dornbirni Őszi Vásáron is.

Míg a korábbi években hagyományosan a Hírös Hét Fesztiválra érkeztek külföldi meghívottak, 2011-ben újító szándékkal az októberi Kecskemét Város Napja eseményeihez kapcsolódva került megrendezésre a közös testvérvárosi program. Ez alkalomból a színházi gálaműsorban évről évre fellép egy-egy testvérváros művésze, együttese. Az előző évek sikerére való tekintettel, 2013 októberében szintén ehhez a naphoz kötődött a rendezvény, melyre 7 testvérvárosi delegáció fogadta el a polgármester meghívását. Az ez évi Város Napja ünnepségen Szimferopolból Anzhelika Zakharova, a Krími Filharmonikusok szólistája szerepelt (Testvérvárosi fellépők az elmúlt években a következő testvérvárosokból érkeztek: 2009. Marosvásárhely, 2010. Sepsiszentgyörgy, 2011. Dornbirn/Altaussee, 2012. Galánta).

Határon túli magyar kapcsolatok

(a kapcsolatfelvétel és a kapcsolat jellegének sorrendjében)

Az egyik legintenzívebben működő testvérvárosi kapcsolatok között említhető Marosvásárhely városa. Természetesen ebben a két település baráti köreinek és intézményi együttműködéseinek is megkérdőjelezhetetlen szerepe van. Az elmúlt évek egy-egy fontos eseménye: a Marosvásárhelyi Bolyai Alkotótábor - 10 művész alkotásaiból álló - gyűjteményes kiállítása Kecskeméten; önkormányzati delegáció részvétele Marosvásárhelyen a korszerű szőlőtermesztés és borászat témakörben rendezett testvérvárosi konferencián; kecskeméti borászok szereplése a Bor és Kézműves Mesterségek Fesztiválján. 2009-ben dr. Csegzi Sándor Marosvásárhely alpolgármestere, a Marosvásárhely-Kecskemét Baráti Kör elnöke vehette át a Közgyűlés által odaítélt „Kecskemét Város Tiszteletbeli Polgára” kitüntető címet. 2010-ben a városok együttműködésében jelentős szerepet játszó kecskeméti intézmények képviselői elismerésben részesültek a baráti társaság alapításának 10. évfordulója alkalmából. Marosvásárhelyi színművészek több alkalommal vendégszerepeltek a kecskeméti Katona József Színházban, 2013-ban a színház által szervezett Szín-Tár találkozón. A Kecskeméti Ifjúsági Otthon kifejezetten jó kapcsolatot ápol marosvásárhelyi intézményekkel, szervezésükben 2013-ban két zenekar, a Csörömpölők Együttes és a Mátyás Király Citerazenekar képviselte városunkat a Marosvásárhelyi Napokon. A két város nyugdíjas szervezetei között is kapcsolatfelvételre került sor.

A kárpátaljai Beregszászt az elmúlt ciklusban számos alkalommal segítette Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. 2006-ban a Közgyűlés döntése értelmében az önkormányzat csatlakozott ahhoz a szándéknyilatkozathoz, melynek célja, hogy Beregszászon létrejöhessen a Gyermek és Ifjúsági Könyvtár Közösségi Tér. Ehhez pénzügyi támogatást nyújtott és könyvszállítmányt küldött a könyvtár részére. A 2009-es Ukrajnában előállt járványügyi helyzet miatt az önkormányzat 2.000 E Ft értékű – gyógyszerekből és egészségügyi felszerelésekből álló - humanitárius segélyszállítmányt juttatott el Beregszász városának. 2011-ben az önkormányzat támogatásban részesítette a Kecskeméti Képző Központ képzését, melyet a II. Rákóczi Ferenc Beregszászi Főiskola iskolarádiójának megalapozására indítottak el, majd 2013-ban a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség plébániatemploma melletti közösségi tér kialakításához nyújtott támogatást. A BEKECS Beregszász-Kecskemét Baráti Kör Egyesület rendszeresen segíti a kapcsolat fenntartását.

A galántai testvérvárosi kapcsolat elsősorban Kodály Zoltán munkásságához fűződik, fő mozgatórugója a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (CSEMADOK) galántai csoportja. Rendszeres a kapcsolat a galántai zeneiskola és a kecskeméti Kodály Iskola között, emlékversenyeket szerveznek, részt vesznek a Kodály Művészeti Fesztiválon. A Kodály Zoltán műveltségi vetélkedő nyertesei 2013 júniusában jártak Kecskeméten jutalom-tanulmányúton. A Galántai Nyugdíjas Klub és a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége között is rendszeresek a cserelátogatások, legutóbb, 2013-ban Kecskemét Város Napjára érkezett nyugdíjas küldöttség. Az önkormányzat minden évben hozzájárul a Rákóczi Szövetség által szervezett „Beiratkozási ösztöndíj program”-hoz, mely a galántai Magyar Alapiskolába jelentkező magyar gyerekek beiskolázásához nyújt segítséget.

Sepsiszentgyörgy és Kecskemét - főként kulturális alapokon nyugvó – partnervárosi kapcsolata igen élénk, rendszeresek a látogatások mindkét fél részéről. Kulturális találkozók, diáktáborok, képzőművészeti kiállítások cseréi fémjelzik. A Szent György Napok keretein belül minden évben megrendezésre kerül a Testvérmegyék és városok utcája, melyen Kecskemét városát kézműves mesterek képviselték több alkalommal az elmúlt években, míg 2013-ban a Kecskeméti Fürdő segítségével turisztikai standdal jelent meg városunk.

Kecskemét városa a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Újvidéki Szervezetének képviselőivel tart kapcsolatot. Az elmúlt években az önkormányzat támogatta az Újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület programjait. A Mozaik TV és a Kecskeméti TV közötti műsorcserék lehetőségéről is folytak egyeztetések, 2013-ban is járt városunkban vajdasági forgatócsoport.

Testvérvárosi kapcsolatok

A két legrégebbi testvérvárosi szerződést (1963) az ukrajnai Szimferopollal és az angliai Coventryvel kötötte városunk, mely kötelékek mintegy szimbolikusan felölelik Európa nyugat-keleti irányú végpólusait.

Szimferopol és Kecskemét kapcsolata a kilencvenes évek eleje óta formális levélváltásokra korlátozódott. Az 1992-es utolsó hivatalos látogatást hosszú ideig nem követte újabb, majd Szimferopol polgármestere 2006-ban a Hírös Hét Fesztivál alkalmából Kecskemétre látogatott, és kifejezte azon szándékát, hogy szeretné a testvérvárosi kapcsolatot felélénkíteni. Azóta minden évben részt vett szimferopoli küldöttség a Hírös Hét Fesztiválon, majd Kecskemét Város Napján. 2007 júniusában 15 év elteltével ismét kecskeméti delegáció utazott Szimferopolba a Város Napja tiszteletére rendezett ünnepségre, majd ezt követően is majdnem minden évben. 2013-ban 50 éves évfordulójához ért a testvérvárosi kapcsolat, a jubileumról Szimferopol Város Napja ünnepség keretében emlékezett meg, míg a Kecskemét Város Napja gálaműsor díszvendége Szimferopol delegációja volt. Ebből az alkalomból Kecskemét Város Közgyűlése a testvérvárosi kapcsolatban betöltött kiemelkedő szerepéért Nyikolaj Nyikolajevics Szmirnov úrnak adományozta a Kecskemét Tiszteletbeli Polgára címet. Katona Gyula Szimferopol díszpolgára, majd halála után az Önkormányzat szervezésében minden év májusában, a II. Világháború befejezésének évfordulóján a Budai úti Szovjet Hősi Katonatemetőben közös megemlékezést és koszorúzást tart az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetsége, az Ukrán Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Coventry városával bár az utóbbi években a kapcsolat elcsendesedett, most újra feléledni látszik. Coventry a 2012-es Londoni Nyári Olimpiai Játékokra készülve azzal a kéréssel kereste meg testvérvárosait, köztük Kecskemét polgármesterét, hogy járuljanak hozzá egy 10 méter magas Lady Godiva műalkotás köpenyének elkészítéséhez városukra jellemző motívumokat ábrázoló 1m x 1m-es textilanyaggal. A kezdeményezést örömmel fogadva a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. Napraforgó Foltvarró Köre munkája nyomán készült el a neves kecskeméti épületeket és a város címerét ábrázoló alkotás, amely Coventry-ben, a Városházán került kiállításra. 2012. július 27-30. között Coventry Város Tanácsának elnöke meghívására Kecskemét delegációja csatlakozott az Olimpiai és Paralimpiai Játékokhoz kapcsolódó ünnepségsorozathoz.

Phil Baylis, Coventry-beli motoros 2013 júniusában Coventry európai testvérvárosait érintő körútra indult, hogy a 3 hospice házat üzemeltető Myton Hospices jótékonysági szervezet számára adományt gyűjtsön. Kecskemét alpolgármesterének ez alkalomból Baylis úr Coventry polgármesterének személyes üzenetét tartalmazó díszokiratot nyújtott át.

A francia Arcueil városával az utóbbi 10 évben teljesen megszűnt a kapcsolat. Visszajelzésük szerint jelenleg nem tervezik Kecskeméttel a testvérvárosi kapcsolat újbóli felvételét.

Kecskemét és Hyvinkää 1986-ban létesített egymással testvérvárosi kapcsolatot. A 25 éves évforduló megünneplésére 2011. október 20-23. között kerül sor Hyvinkää-ben. 2012 júniusára meghívást kapott az Önkormányzat a finn Espoo-ban Finn-Magyar Testvérvárosi Konferenciára, az előző hasonló konferenciákon 2006-ban Poriban, majd 2009-ben Egerben képviseltette magát városunk Hyvinkää-vel együtt. Hyvinkää és Kecskemét kapcsolatában a kultúra, a zene a legerősebb kapocs, melynek a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, a Hyvinkää-i Ifjúsági Fúvószenekar, a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar és kecskeméti hangszertanárok a leggyakoribb résztvevői, de önkormányzati delegációk cserelátogatásaira is rendszeresen sor kerül.

Nahariya városával az aktív együttműködést a nagy földrajzi távolság nehezíti. A kapcsolat ápolásában fontos szerepet játszik a kecskeméti Zsidó Hitközség, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Magyar-Zsidó Kulturális Egyesület. 2012-ben hosszú idő után járt először hivatalos delegáció járt a Város Napján.

2011 májusában a Rüsselsheim és Kecskemét között létrejött testvérvárosi kapcsolat 20 éves jubileumát ünnepelte. 1991-2011 között minden évben megrendezésre került a Rüsselsheim - Kecskemét - Testvérvárosi Sporthétvége hol Németországban, hol Magyarországon. A találkozó szervezését az elkövetkező években a sportegyesületek veszik át. A zene- és énekkarok, tűzoltóság, környezetvédelmi és egészségügyi szakemberek között is folyamatos volt az együttműködés, cserekapcsolat. 2006-ban a Kecskeméti Ifjúsági Otthon egy animációs film projekt megvalósítása érdekében felvette a kapcsolatot egy rüsselsheim-i animációs műhellyel. A német-magyar BIPOLAR Projekt megvalósítását segítve létrejött a kapcsolat a német és a magyar fél között. A korábbi években több alkalommal lehetősége volt egy magyar diáknak Rüsselsheimban gyakornokként hosszabb időt tölteni, míg cserelátogatóként a Kodály Intézet képzésének gyakori vendégei voltak rüsselsheimi fiatalok, pl. 2010-ben egy kecskeméti diákot önkormányzati gyakornokként láttak vendégül, 2011-ben pedig testvérvárosunk egy zenetanára vett részt az Intézetben a nyári Nemzetközi Kodály Szemináriumon. Minden évben a kecskeméti ÁFEOSZ és német testvériskolája kölcsönös szakmai tapasztalatcserét szervez diákjai számára. 2013 májusában Rüsselsheim önkormányzata felajánlása alapján a rüsselsheimi Hewlett-Packard gyár elsősegélynyújtó eszközeit vehette át a Bács-Kiskun Megyei Kórház. A szállítmányt két rüsselsheimi tűzoltó önkéntesként hozta Kecskemétre.

A Dornbirn és Kecskemét közötti kapcsolat - levelezés, delegációk látogatása – folyamatos mind önkormányzati, mind intézményi szinten. Az elmúlt években a Helpi Ifjúsági Tanácsadó Iroda, az Ifjúsági Otthon munkájáról tájékozódhattak dornbirni kollégáik, folytak tárgyalások közös sportkapcsolat kiépítéséről, a dornbirni és a kecskeméti rendőrség között kiépítendő kapcsolatról. Kecskeméti diákok rendszeres fellépői a dornbirni tavaszi vásárnak, 2010-ben az őszi vásáron is képviseltette magát városunk. 2011-ben Dornbirn delegációja volt az októberi város napi testvérvárosi rendezvény egyik díszvendége és fúvóskvartettjük, a Trumpet Freaks a gálaműsor testvérvárosi fellépője, azóta is minden évben ellátogattak Kecskemétre. Dornbirn és Kecskemét 2013-ban ünnepli a testvérvárosi szerződés aláírásának 20 éves évfordulóját. 1993-ban - a kapcsolat megpecsételéseként - egy körtefa ültetésére is sor került. Mára a Kulturális Központ előtt álló, testvérvárosi köteléket szimbolizáló körtefa rendszeresen szép terméseket hoz. 2013-ban Dornbirn és Kecskemét alpolgármesterei a gyümölcsöző együttműködés szimbólumaként közösen szüretelték le a megérett körtéket.

Viborg városával 1997-ben került sor a testvérvárosi szerződés aláírására. A kötelék létrejöttét a Bács-Kiskun és Viborg megyék közötti kapcsolat, illetve a kecskeméti Dán Kulturális Intézet segítette. 2000-2008 között cserelátogatásokra, közös konferenciák szervezésére is sor került. Legutóbb 2008-ban kecskeméti tanárok vettek részt „Az inkluzív iskola” című nemzetközi oktatási tárgyú konferencián Viborgban, mely az Európai Unió „Europe for Citizens” elnevezésű programjához csatlakozást is jelentette. Azóta a kapcsolat elcsendesedett.

Rodostó (Tekirdağ) városa először az Európa Jövője Egyesület Csiperó Fesztiválján 1991-ben képviseltette magát és annak rendszeres résztvevőivé váltak. 2000–ben érkezett az első hivatalos meghívás az ún. „Cseresznyefesztivál” rendezvényeire. A testvérvárosi szerződés aláírására 2001-ben került sor. 2006-ban Erdogán Erken magyar tiszteletbeli konzul megkapta Kecskeméttől a „Város Kulcsa” kitüntetést. 2009-ben megalakult a kecskeméti Mikes Kelemen Magyar-Török Baráti Társaság, segítségükkel 2010-ben a Hírös Hét Fesztivál testvérvárosi programját Török Est színesítette. Rodostó önkormányzati delegációja két ízben tett már látogatást a Bácsvíz Zrt–nél, 2010-ben a török város polgármestere folytatott tárgyalásokat szennyvíz és csapadékvíz elvezetés, valamint biogáz technológia témákban, előrevetítve egy lehetséges know-how típusú együttműködést. Kecskeméti önkormányzati delegáció minden évben képviselteti magát a Cseresznyefesztiválon, melyen több alkalommal kecskeméti tánccsoport is szerepelt (Kecskemét Táncegyüttes, Grapevine tánccsoport). Kecskemét Város Napján 2012-ben járt rodostói delegáció Erdogan Erken vezetésével.

A magyar kormány Gripen-projektjének köszönhetően Lidköping és Kecskemét, a két légierőbázissal rendelkező város 2003-ban kapcsolódási pontra talált. Ezért merült fel a svéd fél részéről a két város szorosabb, kulturális illetve gazdasági együttműködésének ötlete, melynek alapján 2005 áprilisában aláírásra, 2007-ben meghosszabbításra került a Lidköping városával kötött együttműködési szándéknyilatkozat, majd Lidköping kezdeményezésére a kapcsolat 2011-ben testvérvárosi rangra emelkedett. A sikeres együttműködést példázzák a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével - több alkalommal - megrendezett Svéd-Magyar Vállalkozói Napok, két önkormányzati fenntartású középiskola (Katona József Gimnázium, Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskolája és Szakiskolája) rendszeres részvétele közös uniós projektekben lidköpingi partnerintézményekkel.

Partnervárosi kapcsolatok

Aomori és Kecskemét kapcsolata különösen a művészetek és az oktatás terén volt korábban jelentős, az együttműködést az általános iskolák közötti képek és kézműves alkotások rendszeres cseréje, tanárok és művészek cserelátogatásai fémjelezték. A kötelék fenntartásában fontos szerepet játszottak az 1994 óta Kecskeméten működő Kecskemét-Aomori Baráti Kör és a japán Aomori Tartományi Magyar Baráti Társaság. 2007-2010 között a Baráti Kör több alkalommal sikeres Japán Napot szervezett. 2010 júliusában Kecskeméten járt Aomori televíziójának forgatócsoportja, városuk számára készítettek Kecskemétről kisfilmet. 2012 tavaszán városunkba látogatott Ito Tetsuo japán nagykövet. Ez alkalomból a japán és a magyar nép közötti barátság, valamint a Kecskemét és Aomori közötti baráti kapcsolatok emlékére a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti téren 35 japán cseresznyefa ültetésére került sor.

Shkodra városával a kapcsolat a 2002-ben aláírt megállapodás ellenére a gyakorlatban nem valósult meg, bár voltak diplomáciai próbálkozások a kapcsolatfelvételre.

A lengyel Wadowice-vel, II. János Pál pápa szülővárosával 2007-ben került sor partnervárosi együttműködési megállapodás aláírására. 2009-ben több alkalommal is a város vendége volt Wadowice polgármestere, így a Karol Wojtyla Barátság Központ ünnepélyes megnyitóján illetve a Hírös Héten. 2010. június közepén Wadowice meghívására 8 fős kecskeméti delegáció, valamint a Hírös Alapfokú Művészeti Iskola néptánc csoportja járt a lengyel városban. Kecskemét tiszteletére június 18-át „Magyar Nap”-nak nyilvánították. 2012-ben ismét cserelátogatásokra került sor.

Egyéb együttműködések

2001-ben kezdődtek a kapcsolat-felvételi tárgyalások Großenhain és Kecskemét vezetői között, melynek alapját a großenhaini székhelyű STEMA cég kecskeméti leányvállalata Kecskemétre települése adta. 2002-ben közgyűlési határozat született a két város kapcsolatát hivatalossá tévő Együttműködési Megállapodás aláírásáról. E kapcsolat zenei szinten folyamatosan élénk, melynek mozgatórugója az immár 128 éve Großenhain városában működő férfikórus. Minden évben rendszeresen ellátogatnak Kecskemétre, míg az M. Bodon Pál növendékeivel együtt hazájukban adnak közös magyar-német koncerteket. A kulturális partnerség szimbólumaként Großenhain városa egy aranytölgyet ajándékozott Kecskemétnek, melyet a Großenhain Reinersdorf e. V. Férfikórus látogatásakor adott át a városvezetésnek. A tölgy a Piaristák terét ékesíti.

Altaussee és Kecskemét városa elsősorban turisztikai területen kereste az együttműködés lehetőségeit. 2009 októberében az Ausseeland-i Turizmus Szövetség elnöke Kecskemétre látogatott, megbeszéléseket folytatott a turisztikai kapcsolatok fellendítése érdekében, továbbá felvette a kapcsolatot a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolával. A Salinenmusikkapelle Altaussee (Sóbányazenekar) volt a 2011-es Város Napja rendezvényeinek egyik fellépője.

A 2009 szeptemberében Kecskeméten rendezett Cseh Napok eredményeként a Cseh Nagykövetség kezdeményezésére és közvetítésével 2010 februárjában küldöttség járt Tábor városában kapcsolatfelvétel céljából. 2010 júniusában Kecskeméten a Sörfesztivál díszvendége Csehország lett. Azóta minden évben meghívás érkezik a tábori Huszita Fesztiválra, míg Táborból a Város Napjára érkezik delegáció. A kapcsolat továbbfejlesztéséről megkezdődtek a tárgyalások a cseh nagykövet 2013. októberi látogatása nyomán.

A 2013. év további kiemelkedő nemzetközi eseményei

• 2013. március 13.: Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete kecskeméti látogatása
• 2013. március 21.: Pasi Tuominen, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete és delegációjának kecskeméti látogatása
• 2013. március 28.: a Török nagykövetség és az önkormányzat szervezésében Sefika Kutluer török fuvolaművész és Várallyay Ágnes magyar zongoraművész közös koncertje a Református Kollégium Dísztermében
• 2013. április 24.: önkormányzati részvétel a II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferencián Gödöllőn. Ezt követően 2013 folyamán két kínai város – Zhuhai és Shandong – delegációja járt Kecskeméten gazdaságfejlesztési és turisztikai egyeztetéseken.
• 2013. június 11.: „Legszebb városi fesztivál 2013” alapítványi díj átadása Berlinben - az Európa Jövője Egyesület és az önkormányzat közös pályázata a legjobb húsz városé között végzett
• 2013. augusztus 11-20.: 47. Nemzetközi Gyermek Játékok Windsor városában (Kanada). A Kecskeméti Sportiskola fiú röplabdásai a 3., lány röplabdásai a 4. helyen végeztek, az atléták szintén sikeresen szerepelve döntőbe jutottak.

Belépés nemzetközi szervezetbe, hálózatba

2009 decemberében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata belépett a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesületbe. A Szövetség elsődleges célja a határokon túli településekkel való szorosabb együttműködés elősegítése, ezáltal az EU elvárásainak is megfelelő régiófejlődés, az esélyegyenlőség, a versenyképesség növelése, az EU-tagállamokkal való hatékony együttműködés előmozdítása.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011 márciusában döntött a stuttgarti székhelyű Városok a Gyermekekért Európai Hálózatba történő belépésről. A Hálózat munkájának egyik fő támogatója a Daimler AG, így városunk évről évre meghívást kap Stuttgart polgármesterétől az éves konferenciára, melynek témái az Informális oktatás , a médiaműveltség és gyermekbarát környezet voltak. 2011 júniusában a Hálózat ötödik konferenciája alkalmából került sor a csatlakozási nyilatkozat aláírására, illetve nagy sikert aratott a Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjai által készített – Kecskemétet bemutató – videoklip, melyet a szervezet által abban az évben meghirdetett pályázat keretében készítettek a diákok.

 
 
PROGRAMOK