2018-04-17 15:29:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2018-04-06 08:50:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Április
 
 

 17 °C

 
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 


 
ONLINE ügyfélszolgálat:
 
skype azonosító:
ugyfelszolgalat.kmjv

Státusz:
 
msn azonosító:
ugyfelszolgalat@kecskemet.hu

Státusz:
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2016.09.17. szombat
 

„Innovatív ipari országgá kell válnunk”

 
 
 

Szombaton zárult az 54. Közgazdász Vándorgyűlés, amelyen a hagyományok szerint a házigazda város vezetése is szólt a résztvevőkhöz. A plenáris ülésen Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszönte meg a szervezők munkáját, majd reflektált a háromnapos rendezvényen elhangzott előadásokra is. A záró előadást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartotta a vándorgyűlésen.

 
 

Gaál József előadásával kezdődött a szombati plenáris ülés. Az alpolgármester kifejtette, az „unortodox” gazdaságpolitika meghozta eredményét, éppen ezért már nevezhetnénk innovatív gazdaságpolitikának is.

Gaál József hangsúlyozta, hogy Kecskemét gazdasági sikerei elsősorban annak köszönhetőek, hogy a város gazdaság- és vállalkozóbarát. – Az alkotó munkára épülő közösség lehet sikeres, ez az összefogás pedig városunkban is meghozta az eredményt – jelentette ki az alpolgármester.

Kiemelte, hogy Magyarország újraiparosításának fontos eleme, hogy befektetésre ösztönözzük a nemzetközi vállalatokat. Ez jelenleg is jó ütemben halad, több gyár is létrejött ennek köszönhetően. - Nem összeszerelő, rabszolgamunkára épülő üzemekről van szó, hanem magas műszaki kultúrával, komoly menedzseri háttérrel rendelkező innovatív gyárakról - fogalmazott az alpolgármester. – Sokat dolgozunk azon, hogy a kis-és középvállalkozói szektor is minél inkább be tudjon kapcsolódni ebbe a folyamatba, ebbe az értékláncba, és képesek legyenek arra, hogy fejlesszenek, nyugati szinten gyártsanak. Nem elég ugyanis ipari országgá válnunk. Innovatív ipari országnak kell lennünk. Éppen ezért a legfontosabb cél, hogy a kutatásfejlesztés, az innováció minél nagyobb teret nyerjen a gazdaságban.

Gaál József elmondta, hogy ehhez természetesen az oktatási rendszert is meg kell reformálni, de ezen a téren is jó úton haladunk.

"Tudta? Felminősítették az országot!"

A péntek esti pozitív hitelminősítői döntésre mondta ezt viccesen a nemzetgazdasági miniszter. A lépés értékelésével kezdte előadását Varga Mihály a közgazdász-vándorgyűlés zárónapján. – A Standard and Poor’s tegnap este megállapította, hogy a magyar gazdaság jó úton van, kockázati besorolásunkat a befektetésre javasolt kategóriába emelték – mondta.

Ezzel a lépéssel elemzők értékelték a magyar gazdaság növekedésének stabilizálódását, az államadósság csökkenését, valamint belső megoszlásának javulását, és hogy a nemzeti valutában történt finanszírozás dominánsá vált.

Varga szerint azonban a gazdaságban a termelékenységet és a hatékonyságot javítani kell a jövőben. A miniszter szerint van még tennivaló a termelékenység növelésében, hiszen a visegrádi négyek közül a leggyengébben áll Magyarország.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik.

Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett vissza, amivel az uniós átlag alá került Magyarország, de ez új kihívást idézett elő a munkaerőpiacon, amely a munkaadók szerint nem képes betölteni szerepét a munkaerőkereslet ellensúlyozásában.

Szerinte a 10 legkeresettebb szakmai csoport között van nagyon magasan kvalifikált, de alacsony képzettséget igénylő szakma is. Mintegy 100 ezer betöltetlen állás van jelenleg az országban, ebből 50 ezret a piaci szférában tartanak számon. Ezért felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget csökkenteni kell, az albérleti költségeket is támogatni lehet. Varga rámutatott: a munkaerőhiány földrajzilag nagyon egyenetlenül oszlik el.

A miniszter a szakképzésről is szólt, elmondta: ez az első tanév, amely a duális képzés jegyében indult el. A szakképzési rendszer bevezetésére szükség volt, mert mint mondta, a német és az osztrák képzés is azt mutatja, hogy már 10 éves kortól ki lehet választani a gyerekeket a különféle szakmákra és a jövőben gyorsabban kell majd alkalmazkodni a változó munkaerőpiaci igényekhez.

A bérekkel kapcsolatban kiemelte, nyomás nehezedik majd a jövőben a hazai vállalatokra, a termelékenység növelésében előrébb vagyunk, mint a bérekben.

A miniszter összegzésében még egyszer utalt arra: a felminősítés hozamcsökkentést fog hozni már a közeljövőben. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország sérülékenysége tovább csökken a jövőben, az államadósság ugyanis régiós összevetésben még magas.

A jövőben az alacsony termelékenységre, a munkaerőpiacon a területi különbségek kiegyenlítésére, a szakképzett munkaerő hiányának mérséklésére kell koncentrálni - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

 
 
 
PROGRAMOK