2018-05-28 21:51:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Június
 
 

 10 °C

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 


 
ONLINE ügyfélszolgálat:
 
skype azonosító:
ugyfelszolgalat.kmjv

Státusz:
 
msn azonosító:
ugyfelszolgalat@kecskemet.hu

Státusz:
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2017.03.24. péntek
 

Német diáklaborok találkozóján jártak a Piarista Iskola tanárai

 

Az Erasmus plus pályázat támogatásával a Lernort Labor – Németországi Diáklaborok Szövetsége éves találkozóján jártak a kecskeméti Piarista Iskola – Öveges Diáklabor munkatársai. A labortalálkozó utáni napokban emellett meglátogattak több hasonló intézményt Heidelbergben és környékén.

A Német Diáklaborok Szövetsége 2010-ben alakult 23 taggal, azóta közel 300 tagja van, közte mintegy 160 labor. Ezek az intézmények nagyrészt az egyetemekhez, a tanárképzéshez kötődnek, de sok működik alapítványok, kutatóhelyek, egyesületek, önkormányzatok, közoktatási intézmények fenntartásában vagy támogatásával is. A szövetség évente tart találkozót, idén a központi téma a laborok szerepe a pedagógusképzésben volt. Előadás hangzott el többek közt a laborokban folyó pedagógiai módszertani kutatásokról. A szekciókban is izgalmas témák kerültek elő: például a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos oktatási projektek, vagy a Lab2Venture program, amelyben vállalkozások adnak megbízásokat középiskolás diákoknak egy-egy projekt véghezvitelére. A rendezvény része volt a „Labor-túra” is, ahol a Würzburgban működő laborok munkájába kaphattak a résztvevők betekintést. Az egyetem M!ND diáklaborja például hallgatói szeminárium keretében minden szemeszterben fogad diákcsoportokat, ahol előre összeállított kísérletező dobozok segítségével csoportokban, nagy önállósággal kísérleteznek a diákok a földtudományok, biológia, kémia, fizika, informatika, matematika különböző területein.

 
 

A program bőséges lehetőséget adott szakmai kapcsolatok építésére is, a poszter szekcióban pedig sok labor kínálatát lehetett megismerni. A megnyitón a szövetség elnöke üdvözölte a Diáklabor Szövetég – Magyarországi Diáklaborok Egyesülete létrejöttét is, amely létrehozásában fontos inspirációt adott a német laborok együttműködése is.

A labortalálkozón a heidelbergi Explo Heidelberg diáklaborral közösen vettünk részt, és náluk folytattuk a programot az azt követő napon: molekuláris biológiai projektbe kapcsolódtunk be egy helyi Waldorf iskola diákcsoportjával. A projekt során DNS mintákat kellett összehasonlítani többek közt a tetthelyen talált mintával.

 
 

Emellett több más intézményt megtekintettünk, illetve kapcsolatokat építettünk a munkatársakkal:

Az EXPLO Heidelberghez tartozik még egy interaktív kiállítás elsősorban a fizika területéről, de épp egy az állatok érzékelésével kapcsolatos kiállítás is helyet kapott most ott. Hangtani, fénytani, de mechanikai kísérleteket is végezhetnek a látogatók az egyes állomásoknál.

A Pedagógiai Főiskolához tartozó Geco-Lab a földrajzi tanszékhez tartozik, és jól felszerelt labor, ahol a földrajzhoz tartozó kísérleteket végezhetnek a diákok és főiskolások: végezgetnek például talajtani vizsgálatokat, vagy modellezhetik a klímaváltozás következményeit, például a csapadék hatását különböző talajfajták és talajtakarás esetén.

 
 

Szintén a Pedagógiai Főiskolához tartozik a GIS-Station, ahol térinformatikai, a digitális geomédiai gyakorlatokat végezhetnek a diákcsoportok. Dolgoznak különböző évek műhold felvételeivel, láthatják az évek során bekövetkezett változásokat, vagy egy adott időpont műholdképeit is elemezhetik. Emellett geocaching projekteket is kínálnak az érdeklődőknek.

A mannheimi Technoseum egy nagy természettudományos múzeum, kiállítás, ami otthont ad egy diáklabornak is. Elsősorban a fizika, technika és robotika területén kínálnak projekteket. Lehet például a repülést modellezni. De kiegészítő programok is helyet kapnak: lehet például gyerekszületésnapot tartani, de akár céges csapatépítő programoknak is szívesen adnak helyet. A labor munkáját segítik fiatal és nyugdíjas önkéntesek is.

 
 

Az EMBL (Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium) egy olyan európai kutatóintézet, amelyhez újabban Magyarország is csatlakozott. A központja szintén Heidelbergben található. E laboratórium számára fontos a nyilvánossággal való kapcsolat, a tudomány népszerűsítése. Fogad ezért diák csoportokat is projektekre, és pedagógus képzéseknek is helyet ad. Emellett kihelyezett képzéseket is szervez, szívesen küldi munkatársait előadásokra, vagy internetes szemináriumokat is szervez. Találkozásunk során a Diáklabor Szövetség és az EMBL lehetséges együttműködéséről is egyeztettünk.

Az egyhetes gazdag program kapcsolatok kiépítését is szolgálta, de olyan tapasztalatok, minták megismerését is, amelyek alkalmazhatóak a magyarországi diáklaborok munkájában is. Az együttműködések reményeink és terveink szerint nem csak a tapasztalatok, tudások cseréjében, hanem közös diák projektekben megnyilvánulnak majd.

Mikulásné Ferencz Zsuzsanna – Mikulás Domonkos
Öveges Diáklabor, Piarista Iskola

 
 
 
PROGRAMOK