2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Március
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2017.12.16. szombat
 

Országos rekorddal zárult a Kodály nyomában országos online zenei játék

 
 
 

Csaknem 50 hazai és határon túli település 89 kórusában 3100 énekes énekelt együtt a Kodály nyomában országos online zenei játék pénteki díjátadó gáláján, köztük ezren Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban az Énekel a világ akció keretében, ezzel országos rekordot állítva.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az online vetélkedő fővédnöke a díjátadó gálán kiemelte: a magyar zenekultúra történetében Kodály Zoltán Bartók Bélával nem csupán egy oldalt írt, hanem a legfontosabb fejezetek egyikét. Felismerték egyrészt a magyar népdalokban rejlő emberi, művészi erőforrást és ezt a több ezer csodát nemcsak egyszerűen megmentették és továbbadták, hanem új életre is keltették. Mint mondta: Kodály Zoltán fiatal zeneszerzőként egy korábban járatlan úton elindulva felismerte azt, hogy ha "nemcsak túlélni akarunk, hanem szépen is élni, akkor ez, csakis saját kultúránk ápolásán keresztül lehetséges". Hangsúlyozta: 2017-ben 118 pianínót, tankerületenként két hangszert vásárolt, ennyi pénzt Magyarországon még soha nem fordítottak hangszercserére. Balog Zoltán kiemelte: a kormány azt szeretné, ha minden zeneiskolában ki tudnák cserélni az elhasznált hangszereket, ezért erre a célra 2018-ban 2,8 milliárd forintot fordítanak.

Felidézte, hogy a kórusok támogatására kiírt 10 millió forintos pályázatra mintegy 300 iskola jelentkezett. A felhívásra a határon túlról is jelentkeztek. A pályázatnak köszönhetően 61 új kórus alakult a Kárpát-medencében.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere a díjátadón elmondta: Kodály Zoltán nem csupán komponistaként, hanem zenepedagógusként is sokat tett, azért hogy a népdalkincs beépüljön a magyar zenei nevelésbe. Ösztönzésére Kecskeméten alakult meg az első ének-zenei tagozatos általános iskola és Kecskemét ma már méltán mondhatja, hogy a hazai zenei oktatás fellegvára lett. A gálaesten a Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok a helyszínen jelenlévő kecskeméti kórusok előadásában hangoztak el, amelyhez az élő közvetítésnek köszönhetően a világ számos pontjáról csatlakoztak. Az énekkarok között voltak kétszemélyes és száz fős kórusok is, a felvidéki Galántán és Kolonon át többek között Beregszász, Pelsőc, Nagykörű és Kolozsvár is Kodálytól műveitől volt hangos. A kecskeméti kezdeményezés ezzel jelentősen túllépte az eddigi "egy időben ugyanazt a dalt éneklés" rekordját, amelyet 2013-ban állítottak fel. Akkor 79 kórus, mintegy 2000 fő összesen 31 településen énekelt együtt.

Az októberben indult Kodály nyomában online zenei vetélkedő középpontjában a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán és zenei öröksége állt. A kettős évforduló kapcsán a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ több intézmény szakmai együttműködésével egy háromfordulós országos vetélkedő keretében hívta közös játékra, éneklésre ás alkotásra a különböző korosztályokat. Céljuk az volt, hogy minél többen megismerjék Kodály Zoltán életét, munkásságát és felkeltség az érdeklődést művei iránt. Fontos szándék volt, hogy sokan megtapasztalják az együtt éneklés örömét is. A hagyományos feladatokat és a fiatalok körében is népszerű szórakoztató-kulturális elemeket ugyancsak tartalmazó játékra egyéni versenyzők és csapatok is jelentkezhettek.

Az első forduló ráhangolódás volt a Kodály-életműre, amely azoknak kedvezett, akik olvasni, kutatni és rejtvényt fejteni szeretnek. A második fordulóban a zeneszerzés iránt fogékonyak és a szövegírói vénával rendelkezők mutathatták meg, hogyan dolgoznának át egy Kodály által gyűjtött népdalt. A harmadik fordulóra azok nevezését várták, akikhez inkább a képzőművészet vagy a tánc állt közelebb.

A játékokban összesen több mint ezren vettek részt. A fordulók és a közönségszavazás nyertesei a pénteki gálán vehették át jutalmukat. Az első fordulóban a Katalinka csoport és Puskás Szilvia Erzsébet diadalmaskodott. A második feladatnál a Zatibom formáció és szintén Puskás Szilvia Erzsébet bizonyult a legjobbnak, a különdíjat a Partiumi kontyocskák, a közönségszavazást pedig a Penta Paks csapata nyerte. A harmadik forduló illusztráció kategóriájának győztese a Dorogi Quintett és Deák Andrea lettek, míg a táncos kategóriában a Movement Dance School csapata végzett az élen és a Katalinka csoport produkcióját ítélte legjobbnak a közönség. A játék fődíját Puskás Szilvia Erzsébet érdemelte ki. A győztesek mindannyian egy kulturális programokkal teli wellness hétvégét tölthetnek el Kecskeméten. A rendezvényt Bogányi Gergely zongoraművész koncertje zárta, aki a saját közreműködésével fejlesztett Bogányi-zongorán adta elő műsorát.

 
 
 
PROGRAMOK