2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Február
 
 

 17 °C

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.01.11. csütörtök
 

Csak összefogással állíthatjuk meg társadalmunk elöregedését!

 
 
 

A tudomány és a politika együttműködésére van szükség, hogy elöregedő társadalmunk problémáit kezelni tudjuk – hangzott el azon a tudományos tanácskozáson, amit Demográfia és egészségpolitika címmel rendeztek csütörtökön a kecskeméti Városháza dísztermében. A konferencián a szakma kiválóságai mellett a kormányzat képviselői is részt vettek annak érdekében, hogy közösen találjanak megoldást öregedő társadalmunk problémáira.

A délután kezdődő tanácskozás előtt sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Mák Kornél alpolgármester köszöntötte az előadókat. Kiemelte, Magyarországon jelenleg talán az egyik legfontosabb kérdés a demográfia, az egészségügy illetve a politika összekapcsolódása, amely a rendezvény témája.

Dr. Bártfai György, a konferencia egyik ötletgazdája, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára kifejezte örömét, hogy a tanácskozáson a szakma mellett az egészségügy irányítói is képviseltetik magukat. Így érhetnek el valódi eredményeket a szimpóziumon.

Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról tartott előadást a konferencián, milyen szerepe van az informatikának, a 21. század digitalizált világának az egészségpolitikai folyamatok, a demográfia alakulásában.

– A nemzet jövőjét jelenti, hogy változtassunk a jelenlegi születési és halálozási rátákon, és megállítsuk a népesség fogyását – hangsúlyozta az államtitkár-helyettes. – Ahhoz, hogy erre a problémára adekvát választ tudjunk adni, pontos adatokra, pontos diagnózisra van szükség. Így találhatjuk meg a terápiát, amely akár jogszabályokban is testet ölthet.

Demográfiai háború zajlik jelenleg a világban – ezt már dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke jelentette ki a sajtótájékoztatón. Az egykori egészségügyi államtitkár szerint erre vezethető vissza a legtöbb aktuális probléma, többek között a migráció is.

– Az egészségpolitika legfontosabb célkitűzése, hogy minél többen szülessenek, a felnőttek pedig minél tovább egészségesek maradjanak – hangsúlyozta dr. Zombor Gábor. – Csak így fordítható meg az utóbbi 30 év demográfiai tendenciája. A kormányzat sok energiát és pénzt fordít erre, kizárólag érhetünk el eredményeket.

Dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a célzott szűrőprogramok jelentőségre hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Az időben felfedezett daganatos betegségek jó kezelhetőek, így a veszélyeztetett korosztály szűrésével komoly eredmények érhetőek el a halálozási statisztikákban – mondta a sajtótájékoztatón a főigazgató.

Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője egy megdöbbentő adatra hívta fel az újságírók figyelmét. Elmondta, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2060-ra Magyarország lakosságának 1/3-a 65 év fölötti lesz. – Ez ellen csak közös erővel vehetjük fel a harcot – emelte ki a professzor.

Kamarás Ferenc, a KSH demográfusa ehhez hozzáfűzte, az se mindegy, mekkora lesz a népesség 2060-ra. Ahhoz, hogy megállítsuk a tartós népességcsökkenést, ellensúlyt kell kialakítani – mondta. Erről szól ez a mai konferencia.

Dr. Szécsi Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat társelnöke is egyetértett abban, hogy a tudomány önmagában nem tud megoldást találni elöregedő társadalmunk problémájára.

– Ha folytatódik az Európai Unióban ez a demográfiai tendencia, 2050-re a gazdasági növekedési ráta a felére csökken, ami még a fejlett országokat is komoly kihívások elé állítja – fogalmazott dr. Szécsi Gábor. – Nem elég a tüneti kezelés, tartalmi megoldást kell találnunk, ehhez pedig elengedhetetlen a tudomány, a politika és a társadalom dialógusa.

Ennek érdekében a TIT társelnöke egyeztetett Bártfai Györggyel arról, hogy a mai tanácskozás folytatódjon, akár más megyékben is.

 
 
 
PROGRAMOK