2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Március
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.02.26. hétfő
 

80 éve született Mathiász János, a szőlő megmentője

 
 
 

180 éve született Mathiász János, szőlőbűvész. Ő volt az ,aki a filoxéravész idején a fertőzött területekről a kórokozómentes kecskeméti földekre hozta szőlőit. Továbbá munkásságával megreformálta a szőlőnemesítést, ezzel együtt pedig a borkészítést. Programsorozattal emlékeztek ma életére és tevékenységére a városban és Katonatelepen.

Koszorúkkal a kezekben, és hálával a szívekben emlékeztek ma Mathiász János szőlőnemesítőre a kecskeméti Katonatelepen. Bár a hungarikum pályafutása a Felvidékről indult, életműve végül Kecskeméten, a Katonatelepen teljesedett ki. Legnagyobb sikere abban rejlik, hogy az alföldi homokon és szőlőskei birtokain mentette át veszélyeztetett szőlőfajtáinkat. Tehát a futóhomokot „aranyhomokká” varázsolta.

Dr. Hajdú Edit, a mezőgazdaság tudomány kandidátusa, nyugdíjas tudományos főmunkatárs a Kecskeméti Televízió kérdésére elmondta: "Csemegeszőlő fajtákat nemesített, a Saszla és a Calabrirai fehér volt a kezdő fajtája, ami kisebb fürtű, kisebb bogyójú fajta volt. A csemegeszőlőknél nagyon-nagyon fontos az, hogy tetszetős, nagy fürtök legyenek nagy bogyókkal, finom ízekkel, és ő volt az, aki Magyarországon először tudott korai fajtát előállítani, nagy fürttel, nagy bogyóval és finom ízekkel. Nagyon híres fajtája a szőlőskertek királynője muskotály, és még említeném a Cegléd szépét, a Mathiász Jánosné muskotályt, a Kecskemét virágát, és sorolhatnám. Ezerötszáz hibridet készített és ebből hetvenhat fajtát emelt ki.”

Gróf Andrássy Gyula, kiegyezéskori miniszterelnök úgy nevezte a szőlőbűvészt: „Mathiász a borok királya, a szőlők fejedelme”, borait pedig „1848-as honfivérnek” hívta.

Ezt a kijelentést mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak hazai, hanem nemzetközi hírre is szert tett különleges szőlőfajtái révén. A mai napig világszerte termelik a szőlőket és készítik a borokat Mathiász János fürtös gyümölcs fajtáival, klónjaival, keresztezéseivel és hibridjeivel.

– Bécsben, Budapesten, Pozsonyban, Párizsban, Hollandiában, Szentpéterváron végig vitte az anyagokat, és mindenütt az arany érmet és a nagy aranyakat nyerte meg, ezzel betört a csemegeszőlő világába. Először szőlősként kezdte ezt a műveletet Sáros megyében, ami ma Szlovákia területéhez tartozik. Viszont, amikor lekötözött a filoxera-vész idején a homokra, ahol nem volt filoxera-veszély, itt kezdte el igazán a nagy volumenű munkáját, és innen is vitte fajtáit kiállításokra – tette hozzá dr. Hajdú Edit.

Ez az év mindenféleképpen Mathiász-év, azonban vannak további tervek. Útjára indult egy úgynevezett Mathiász-program, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a világ szőlészeti és borászati központja Magyarországon legyen, azon belül is Kecskeméten – tudtuk meg a szőlőnemesítő dédunokájától. Mathiász Gábor, a Mathiász Hungarikum Életmű Program elnöke: „Ugyanolyan szintre szeretnénk felvinni a Mathiász nevet, a Mathisz-programot, mint amilyen a dédnagyapám életében volt. Ugyanis az egész élete arról szólt, hogy a filoxera, a gyökértetű miatt, amely kiirtotta az egész világon a szőlőt, meg kellett mentenie, és visszatelepítenie az egész világon. Ötszáz munkással járta végig Európát, Amerikát, Kínát, Japánt, Ausztráliát, Palesztínát, és visszatelepítette ezeket a területeket, az általa megmentett egészséges fajtákkal, a saját nemesítésével. Megmentette a világnak a szőlőt. Tehát, ha nincs Mathiász János, akkor 50 évig biztosan nem lett volna szőlő, mint ahogy bor sem...”

 
 
 
PROGRAMOK