2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Március
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.03.11. vasárnap
 

Megnyílt a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

 
 
 

Szombaton délután tartották a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé ünnepi megnyitóját a Cifrapalotában. A Tavaszi Fesztivál hagyományos képzőművészeti eseményének témája idén a hét főbűn. A megnyitón az Aurin Leánykar adott műsort, és beszédet mondott Mák Kornél alpolgármester. A kiállítást Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom-és művészetkritikus nyitotta meg.

2000-ben döntöttek úgy, hogy elindítunk egy olyan kiállítás-sorozatot, amely a kortárs magyar képző- és iparművészeten belül a keresztény tematikát részesíti előnyben, olyan – egyre inkább mellőzött – területek művelésére adva ezzel esélyt és lehetőséget, mint a keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet. Az első nyolc biennálén összesen 980 alkotást állítottunk ki a mindenkori zsűri után a Cifrapalotában, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról.

Rendkívül örömteli, hogy – elsősorban a művészek felajánlásainak köszönhetően – sikerült a biennálékra alapozva egy 400 tételes, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, kollekciót is létrehozni. A biennálékon túl e gyűjteményt is már több helyen bemutatták (pl. Eger, Zsinagóga Galéria; Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria, Vigadó Galéria és Szent István Bazilika)

Az aktuális téma a 7 főbűn, azaz a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség. „A Szentírás szerint a szívből származnak (Mk 7,22), és a test kívánsága, a szem kívánsága és a világ kevélysége táplálja őket (1Jn 2,16). Ellenszerük a lélek gyümölcsei (vö. Gal 5,22).” (Magyar Katolikus Lexikon) 2008-ban, a globalizáció korához igazítva, a Vatikán közzétette a hét új főbűn listáját is: kábítószer-kereskedelem és a kábítószerek használata; gyermekek bántalmazása és pedofília; környezetszennyezés; prostitúció; az emberi gének manipulálása; felebarátaink szegénységbe taszítása, profitszerzés céljából; luxuscikkre való költés.

A főbűnök témája már eddig is számos kiváló művészt inspiráltak, de közülük is kiemelkedik Hieronymus Bosch, akire nemrégiben emlékezett a művészeti világ halálának 500 éves évfordulóján. A biennálé témája tehát ezúttal kettős, mert a nagyhatású mester egyedi, de a keresztény ikonográfiához szorosan kapcsolódó, festő világának kortárs reminiszcenciáit, művészi feltárását, újraszövését is szívesen látjuk. A számtalan bonyolult értelmezési kísérlet, nyakatekert következtetés helyett egy spanyol szerzetes, Fray José de Sigüenza igencsak egyszerű, de annál több igazságot tartalmazó gondolatát ajánljuk 1605-ból az alkotók figyelmébe:

„Ennek a festőnek a munkái véleményem szerint azért különböznek a másokéitól, mert míg a többiek külső megjelenésük szerint ábrázolják az embereket, addig neki megvan a bátorsága ahhoz, hogy olyanoknak fesse őket, amilyenek belső mivoltukban.”

A kiállítást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kecskemét MJV és

a Magyar Művészeti Akadémia.

Kurátor, rendező: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

 
 
 
PROGRAMOK