2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Március
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.03.24. szombat
 

Tárgyak és motívumok Kecskemét múltjából

 
 
 

Tárgyak és motívumok Kecskemét múltjából címmel nyílt időszakos kiállíts a Népi Iparművészeti Gyűjteményben pénteken délután. A kiállítást Leviczky Cirill önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki beszédében a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó személyes emlékeit is felelevenítette. A megnyitón Böde István és Böde-Harkai Csilla adtak elő Kecskemét környéki néptáncokat a Kodály Iskola citera zenekarának zenéjére.

A kiállítás segítségével szeretnék széles körben ismertté tenni a város nemrég elhunyt, hosszú évtizedekig dolgozó pedagógusának, Leviczky Józsefnek az intézménynek ajándékozott több mint 200 db tárgyból álló gyűjteményét.

A tanár úr kérésére, biztatására a kecskeméti és a környékbeli településeken élő diákok gyűjtötték össze a családjukban, környezetükben fellelhető, a hagyományos paraszti háztartásokban, gazdaságokban egykor mindennapos használatra szánt tárgyakat, melyek ma már múltunk fontos dokumentumai. A 60-as, 70-es években még szép számmal fellelhetőek voltak a hagyományos paraszti kultúra eszközei, használati tárgyai. Ezeket már nem használták, de még őrizték és kérésre örömmel adták oda a gyűjtést szervező pedagógusnak.

Az összegyűjtött tárgyak között megtalálható pl. az alföldi kenyérsütés teljes eszközkészlete, különböző konyhai eszközök (vajköpülők, tökgyaluk, sótartók, krumplitörők, lisztes lapátok, mozsarak vasból, alumíniumból, rézből, fából, kerámiából, sodrófák, vasalók, kávédarálók, mérlegek, prések, mosófák, mángorlók), a gazdálkodás kellékei (kaszaüllők, tokmányok, béklyók, kenderfésűk, kulacsok.), a pásztorkodás eszközei (juhászkampók, billogok, kolompok, csengők, pipák, ivócsanakok). Néhány bútor is található a gyűjteményben, melyet képkeretek, kékfestő nyomódúcok is gazdagítanak.

A Kecskemét múltját idéző tárgyak mellett a jellegzetes kecskeméti suba motívumát is be kívánják mutatni a kiállításon, az eredeti viseleti darabok mellett a tovább élés, a megőrzés mai lehetőségeinek feltárásával.

Látogatható: május 19-ig, keddtől szombatig 10-16 óráig.

 
 
 
PROGRAMOK