2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-01-25 12:49:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Március
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.03.24. szombat
 

A Lutherek premierje nyitotta meg a Bohém Fesztivált

 
 
 

Pénteken este a Hírös Agórában tartották a Lutherek, a reformáció 500. évfordulójára született ragtime opera kecskeméti premierjét. A debreceni Csokonai Színház és a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál közös produkciójával kezdődött el a 27. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál hagyományos rendezvényének megnyitóján dr. Salacz László országgyűlési képviselő mondott köszöntő beszédet.

A Lutherek lényegében a zenetörténet második ragtime-operája. Az elsőt Scott Joplin, a ragtime királya írta, és 1915-ben mutatták be New Yorkban, de megbukott. A magyar jazz operát Martin Luther King és Luther Márton élete ihlette, és tavaly június 18-án mutatták be a miskolci Operafesztiválon. Azóta sikerrel játsszák, és kiváló kritikákat kapott a darab, amelynek kecskeméti vendégjátékát a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatja.

A tavalyi JAZZFŐVÁROS fesztiválon már ízelítőt kaphattunk a Lutherekből, amelynek zenéjét Ittzés Tamás, szövegét pedig Lanczkor Gábor írta. A különleges produkció – amelynek rendezője Gemza Péter - minden olyan zenei elemet felvonultat, ami beleillik a jazz műfajába. Hallható benne swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime-betét is színesíti az élményt.

 
 

Az operának már a története is rendkívül érdekes és magával ragadó. Martin Luther King és felesége, Coretta második gyermekük születésére készülnek, miközben a férfi folyamatosan tiltakozásokat szervez a feketék jogainak védelmében. Egy éjjel King álmot lát, melyben maga Luther, a reformátor jelenik meg előtte. Egyre sűrűsödnek a családdal szembeni fizikai fenyegetések, de King továbbra is az erőszakmentesség híve. Egy memphisi demonstráción épp Kingre vár a tömeg, aki azonban nem érkezik meg, mert agyonlőtték. A túlvilágon King Lutherrel társalog, majd egy dallal üzen feleségének. A földön baptisták és Coretta idézik föl King tanításának krisztusi hitelét. Az opera a hit nevében történő kiállás a mindenkori kisebbségek elnyomása ellen.

Martin Luther King szerepében Biri Gergelyt láthatta a közönség, a feleségét, Coretta Scott Kinget Nagy Kíra alakítja, míg Corette barátnőjét, Mary Lucy Williamst Mudrák Mariann, Ittzés Tamás felesége játssza. A Lutherek zenéjét a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band szólaltatta meg.

A produkcióban közreműködött a debreceni Csokonai Színház énekkara, tánckara is.

A nagy sikerű bemutató után a hétvégén is folytatódik a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, amit huszonhetedszer rendezett meg a Kecskeméti Jazz Alapítvány és a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band.

Szombaton és vasárnap már hagyományos koncertekkel várják a jazzkedvelőket és a táncolni vágyókat a szervezők: a Dániel Balázs Trió boogie-woogie show-ja ugyanúgy kiváló szórakozást ígér, mint a bécsi Marsall Quartet produkciója, vagy a házigazda Bohémek fellépése a legsokoldalúbb angol trombitással, Ben Cummings-szal. És természetesen a közös örömzene és a swingtánc sem maradhat ki a fesztivál programjából.

 
 
 
PROGRAMOK