2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-03-27 12:38:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Április
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.06.28. csütörtök
 

Kilencven éve hunyt el Ferenczy Ida, Sissi társalkodónője

 
 
 

1928. június 28-án hunyt el Ferenczy Ida, Erzsébet királynő Kecskemétről származó társalkodónője, aki 34 évig szolgálta szeretett uralkodónőjét. Ez idő alatt „őrangyala volt a nemzetnek”, de nem feledkezett el szülővárosáról, Kecskemétről sem. Ferenczy Idáról a Szentháromság temetőben emlékeztek meg csütörtökön reggel.

Az ünnepségen Hörcsök Imre mondott emlékező beszédet. Az Értékmegőrzési Bizottság elnöke felidézte, hogy halála után végakarata szerint szülővárosába hozták Ferenczy Idát, majd a Nagytemplomban ravatalozták fel július 3-án. Révész István tartotta gyászszertartását, majd lovas kocsival, gyászolók sokaságával kísérve vitték a Szentháromság temetőbe, a Ferenczy-kápolnában, apja és testvérei mellett helyezték örök nyugalomba.

– Különleges életútja a jelen kor számára is példa lehet – hangsúlyozta beszédében Hörcsök Imre. – Egy alföldi mezővárosból jutott a császári udvarba, de mindvégig az az egyszerű és őszinte hölgy maradt, akit Erzsébet királyné 1864-ben megismerhetett. Diplomáciai érzékét kamatoztatta Bécsben, a kultúra pedig a legnehezebb időkben is fontos maradt számára. Családjának szeretete, a nemzet iránti hűsége követendő példa lehet mindannyiunk számára – mondta beszédében a bizottság elnöke.

Hörcsök Imre után Péterné Fehér Mária, a kecskeméti Ferenczy Ida Egyesület elnöke idézte fel a jeles életút főbb állomásait. Elmondta, hogy Ferenczy Ida 1839. április 7-én született Kecskeméten, neve örökre összeforrt Erzsébet császárné nevével.

– Kevés példa van rá a magyar történelemben, hogy egy fiatal vidéki lány, aki egyszerű nemesként ilyen előkelő helyet töltsön be a királyi udvarban. Ő ráadásul befolyását és ismeretségét latba vetette hazája és szülővárosa előrehaladása érdekében – mondta Péterné Fehér Mária.

Máig sem lehet tudni, hogy került fel Ferenczy Ida neve arra a listára, amelyről a magyarul tanuló Sissi kiválasztotta őt társalkodó nőjévé. Az azonban biztos, hogy a nála csak két évvel fiatalabb kecskeméti lányt egyszerűsége, nyíltsága miatt rögtön megszerette. Az udvar szigorú etikettjében magányos úrnőjének nem csak társa, de barátnője lett.

Titkos nyelv lett köztük a magyar, Ferenczy Ida pedig folyamatosan táplálta a királynőben nemzetünk iránti szeretetet. Rajta keresztül tartotta a kapcsolatot Sissy a magyar nemzet vezetőivel, és sokban segítette a Kiegyezést is.

Úrnője minden titkát ismerte, ő bonyolította a magyarokkal történő levelezését. De azt is megtudhattuk a megemlékezésen, hogy karcsúsága megőrzésében is segítségére volt társalkodónője. Sissy egy időben csak tejet ivott, Ferenczy Ida pedig majorságot létesített, hogy a legjobb forrásból elégíthessék ki a császárnő különleges étkezési igényeit.

Porig sújtotta úrnőjének halála, hisz a kedvéért feladta azt is, hogy saját családja legyen. Ezután Sissy gyermekeire ruházta át szeretetét, és élete végéig Erzsébet emlékének élt. 89 évesen hunyt el Bécsben.

Péterné Fehér Mária beszédében kiemelte, Ferenczy Ida soha nem felejtette el szülővárosát. Kecskeméthez való ragaszkodását bizonyítja az is, hogy 1907-ben Kada Elek polgármester kérésére közbenjárt Koburg Fülöp hercegnél a Kecskemét melletti kohári–szentlőrinci puszta megszerzése ügyében. Végrendeletében pedig ezer aranykoronát hagyott Kecskemét szegényeire.

A beszédek után helyezték el az emlékezés koszorúit a Ferenczy-kriptában. Kecskemét városa nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Hörcsök Imre koszorúzta meg a síremléket. A megemlékezésen részt vett Parragi Ferencné Ferenczy Klára, Ferenczy Ida rokona is.

 
 
 
PROGRAMOK