2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-03-27 12:38:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Április
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.09.06. csütörtök
 

Letették a dióda lézerközpont alapkövét

 
 
 

Dióda lézerközpont épül Kecskeméten a Neumann János Egyetemen. Csütörtökön délután tartották a projekt ünnepélyes megnyitóját, valamint letették a készülő központ alapkövét is. A projektgazdák 518,1 millió forint uniós és hazai forrást nyertek a beruházásra. A 100 százalékos támogatás vissza nem térítendő.

​A több mint félmilliárdos projekt keretében olyan technológia fejlesztésére és gyakorlati alkalmazására kerül majd sor, ami a jármű-, a gép-, az elektromos- és az elektronikai ipar területén is hasznosítható lesz. A kivitelező munkák 100 százalékára nyert el támogatást az egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

A mai ünnepélyes alapkőletétel alkalmából Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Finta Zita kancellár és dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője köszöntötték a megjelenteket. A fejlesztést dr. Weltsch Zoltán, tanszékvezető, projektmenedzser és Lenkeyné dr. Bíró Györgyvér, a Bay Zoltán Kft. divízió igazgatója mutatták be.

Elhangzott: a beruházás során egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium kialakítása a cél. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – az újdonságánál fogva – hiánypótló. A kutatóhely három fő egysége: optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és iImpulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.

A pályázatot 2016-ban adta be a Neumann János Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit kft. közösen, és a projekt megvalósítása már 2017-ben elkezdődött. A kivitelezésre három év áll rendelkezésre, vagyis 2019 év végére adják át berendezésekkel együtt az épületet.

– A dióda lézerközpontban az elsődleges célunk természetesen az oktatásunk színvonalának növelése, ugyanakkor nagyon szeretnénk itt kutatási tevékenységeket is végezni a saját oktatóink és hallgatóink, valamint külsős kutatók bevonásával is. Reméljük, hogy meg fog valósulni a térségben a közép- és kisvállalkozások bevonásával egy felsőoktatási és versenyképességi együttműködés is, amellyel bővíteni tudjuk a kutatási területeinket – mondta Finta Zita kancellár.

Az épület maga egy 330 négyzetméteres, kétszintes épület lesz, amelynek alsó részén kap majd helyet maga a berendezés, vagyis a dióda lézerközpont, a felső területen pedig irodákat alakítanak ki, ami segíti a kutatók munkáját.

Egyre több lézert használnak Magyarországon, itt Kecskemét környékén is, az utóbbi két évben megduplázódott a beruházások száma. Ez pedig azt eredményezi, hogy egyre több szakemberre és egyre több kutatásra van szükség. A dióda szó a lézer típusát jelöli.

– Ez az egyik legújabb és leggyorsabban fejlődő területe a lézereknek. Az a dióda lézerek különlegessége, hogy sokkal jobb hatásfokkal tudnak dolgozni, és sokkal olcsóbban üzemeltethetők, ezért várhatóan egyre nagyobb lesz az elterjedése - mondta dr. Weltsch Zoltán, a dióda lézerközpont projektmenedzsere.

Alapvetően két fő területen szeretnék hasznosítani a dióda lézercentrumot: az ipari, alkalmazott kutatás területén, valamint a szakemberhiány pótlására.

– A lézerek alkalmazása nagyon sokféle: a járműipartól kezdve, a feldolgozó iparon át a gyógyszeriparig számos területen alkalmazzák. Mi itt különböző méretű lézereket fogunk beszerezni. A legnagyobb lézer főleg a jármű- és a gépipar számára hasznos, főleg háromdimenziós vágások és ehhez kapcsolódó kutatások során. A középső lézert a műanyagiparhoz szeretnénk használni. A legkisebb teljesítményű lézerrel pedig apró felületek kezelését, felületmódosítását tudjuk majd végrehajtani - mondta dr. Weltsch Zoltán.

 
 
 
PROGRAMOK