2019-05-29 15:14:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-05-12 21:26:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-03-27 12:38:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Június
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.11.07. szerda
 

Szenior Tudásbank enyhítheti a munkaerőhiányt

 
 
 

Elkezdődött a CédrusNet Kecskemét program Szenior Tudásbankjának feltöltése. Már százas nagyságrendben jelentkeztek az adatbankba olyan 50 év feletti kecskemétiek, akik tudásukkal, tapasztalataikkal segíthetik a lakosságot és a munkaerőhiánnyal küzdő cégeket. Az országosan egyedülálló programról a CédrusNet Kápolna utcai irodájában tartottak sajtótájékoztatót ma (szerdán) délelőtt.

Sárközy Erika, a CédrusNet Kecskemét vezetője úttörő vállalkozásnak nevezte mintaprogramjukat, amely az önkormányzat támogatásával indulhatott el, és azóta is egyedülálló az egész országban. Ennek a programnak az egyik legfontosabb eleme a Szenior Tudásbank, amely arra hivatott, hogy megalapozza az idősödő szakemberek foglalkoztatási piacát.

Azért bankba gyűjtik az idősödő korosztály tudását, mert ami értékes, az bankba kerül, hogy kamatozhasson – fogalmazott Sárközy Erika. A Cédrusnet alaptézise pedig az, hogy az idősek tudása, tapasztalata nem csak hogy értékes, de értékesíthető is.

Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a nyugdíjasok nagy része nem akar és nem is tud főállásban, nyolcórás munkát vállalni. Ez pedig nem csak szemléletváltást, hanem a munkahelyek átalakítását is igényli a cégektől. Olyan feladatokat kell kialakítaniuk, amelyeket részidőben tudnak ellátni a nyugdíjasok úgy, hogy közben segítsék a főállású szakembereik produktivitását, hatékonyságát.

Engert Jakabné képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke hangsúlyozta, milyen fontos a város számára a szenior munkaerő-tartalék. 2017-es felmérésükből kiderült, hogy a város lakosságának 36 százaléka 50 év feletti, 2030-ra pedig már minden második kecskeméti lakos 50-en túli lesz. Ugyanakkor óriási a munkaerőhiány, ezért a városnak kiemelt feladata ennek a tartalék erőforrásnak a kiaknázása. Ezt a célt szolgálja a Szenior Tudásbank.

A Cédrusnet kérdőíveivel a még nyugdíj előtti, 50-es korosztályt is megszólítja. Fontos céljuk ugyanis, hogy arra biztassák őket, építsék fel következő, nyugdíj utáni életpályájukat.

Szerencsére ma már számtalan lehetőség áll nyitva előttük arra, hogy értékteremtő munkával töltsék nyugdíjas éveiket. Ez nem csak önbecsülésüknek tesz jót, de testi-lelki egészségükre is jó hatással van.

A Szenior Tudásbank az 50 év feletti szakemberek felbecsülhetetlen tudását, sokoldalú élettapasztalatait gyűjti össze, és kamatoztatja. Így egyfajta hídként szolgál az idősödő korosztály és a munkaadók között.

Lakó-Tóth Edit, a Szenior Tudásbank projekt vezetője az adatfelvétel első tapasztalatairól számolt be a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy egy átfogó kérdőívet dolgoztak ki az 50 év felettiek adatainak összegyűjtésére, és kérdező biztosokat készítettek fel erre a feladatra, de meg kellett teremteniük az adatban informatikai hátterét is.

Már most kiderült, hogy elsősorban a hölgyek nyitottak a programra, ezért nagyon várják az urak jelentkezését is. A különböző szakterületek közül pedig főként a mezőgazdasági munkát vállaló nyugdíjasokra van szükség a tudásbankban.

A legtöbben a közösségi oldalon jelentkeztek az adatbankba, később az ő ismerőseikkel bővült a kör. Mindenki nagyon szívesen töltötte ki a kérdőívet, a legtöbben most döbbentek rá, milyen sok mindennel foglalkoztak eddigi életük során.

Az adatok begyűjtése mellett azonban legalább ilyen fontos a munkáltató oldal feltérképezése, érzékenyítése. A megyei iparkamarával együttműködve eddig 118 céget kerestek meg, amelyeknek 56 százaléka foglalkoztat nyugdíjas munkavállalót.

A sajtótájékoztatón részt vett Kiss Katalin, aki az elsőként gazdagította a Szenior Tudásbankot. Két hónapja vonult nyugdíjba a közigazgatási szférából.

– Mindenképpen tartalmasan szeretném eltölteni az elkövetkezendő éveket, amennyiben az egészségem engedi. Szeretnék sokáig dolgozni ebben a programban, átadni azt a tudást, tapasztalatot, amit a közel 44 éves pályám alatt szereztem – nyilatkozta céljairól.

A Szenior Tudásbankba már százas nagyságrendben jelentkeztek 50-en túliak, akiket személyesen is megismernek a CédrusNet munkatársai. Így ezentúl nem csak a cégek, de a lakosság is kamatoztathatja szakmai tudásukat. Mint megtudtuk, már most érkezett megkeresés hozzájuk. Egy cég a CédrusNet szupernagyijait hívta meg rendezvényére, hogy vigyázzanak a gyerekekre. De a családok is bátran kereshetik őket az alábbi elérhetőségeken, ha épp egy tapasztalt, megbízható szakemberre van szükségük.

CédrusNet Kecskemét

Kápolna utca 24.

Tel.: 06-70 618 1878

kapcsolat@cedrusnet.hu

 
 
 
PROGRAMOK