2019-06-21 10:31:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-06-18 15:17:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-05-29 15:14:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-05-12 21:26:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2018.11.14. szerda
 

Slow Food CE: Kecskemét elkötelezi magát a kistermelők ösztönzése, az oktatás és a tudás népszerűsítése iránt

 

Kecskemét Magyarország középső-déli részén, a Dél-Alföldön fekvő városa. A kereskedelmi útvonalakhoz kötődő földrajzi elhelyezkedése a századok során a város lassú, de állandó fejlődését alapozta meg; a környező vidék éghajlata, a síkság termékeny talaja a várost ugyanakkor fontos mezőgazdasági központtá tette. Manapság az ipar is gyors fejlődésnek indult, különösen az élelmiszeripari ágazatban. A gazdasági és társadalmi szerkezet átalakulása rendkívül gyorsan ment végbe, utat adva a féktelen globalizációnak, és gyakran veszélyeztetve a helyi hagyományok és élelmek fennmaradását.

„A fejlődést is irányítani kell" - fejti ki Gaál József a város alpolgármestere, akivel a Terra Madre Salone del Gusto rendezvény alkalmával beszélgettünk (www.interreg-central.eu/Content.Node/City-and-forum.html), - „és ezért van szükség az olyan projektekre, mint a Slow Food Central Europe (www.interreg-central.eu/Content.Node/SlowFood-CE.html), amely meghatározó városunk számára, hogy megvédjük és népszerűsítsük örökségünket, helyi kultúránkat, amelyet jelenleg az eltűnés veszélye fenyeget. A projekt keretében tervezett tevékenységek kulcsfontosságú lehetőséget nyújtanak nekünk arra, hogy megmentsük gyökereinket, és hogy megértsük, hogy az élelem a helyi hagyományoknak milyen nagymértékben az egyik legfontosabb eleme, egyben alapvető ösztönzője a jövőre nézve."

„A piac jelenlegi helyzete aggasztó" - kapcsolódik egyetértően a témához Rendek Olga, termelő, a Slow Food Kiskunság Convivium vezetője és Terra Madre küldött. „A világ minden tájáról érkező élelmiszerek inváziójának vagyunk a tanúi, miközben a kistermelők a túlélésért küzdenek. És ha ez már önmagában nem lenne elég, ezek az iparilag előállított termékek nem mindig ütik meg a minőségi kívánalmakat, sőt gyakran még károsak is az egészségre. A Slow Food Central Europe projekt nem csak a helyi gazdaság szempontjából fontos. A kistermelőknek a piacra jutáshoz nyújtott lehetőség azt is jelenti, hogy folytatni tudják mesterségüket a gyakorlatban, azaz helyi fajtákat, őshonos magvakat termesztenek és őriznek meg, természet-barát technikákat alkalmaznak, őshonos állatfajtákat tenyésztenek - amelyek egyébként nem mindig versenyképesek."

Olga egy kis csoporthoz tartozik, a Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesülethez, amelynek - ennek a projektnek köszönhetően - most első ízben nyílt lehetősége, hogy együttműködjék Kecskemét város önkormányzatával, és részt vegyen egy olyan nemzetközi projektben, amely az általuk vallott filozófiát képviseli.

„A helyi partnerekkel való együttműködés alapvető jelentőségű" - erősíti meg Gaál József. „Számunkra az is nagyon fontos, hogy sok partnerünk van, nemcsak a Kiskunság Convivium, hanem egyesületek és a magánszektor képviselői is, akik együtt akarnak velünk dolgozni. E partnerek közül is büszkék vagyunk a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara szerepére, akikkel egy sajátos programot dolgozunk ki a fenti témákkal kapcsolatban. Azt akarjuk, hogy a fiatalok találkozzanak az idősebb nemzedékkel, hogy rendezvényekre kerüljön sor a piacon, hogy tapasztalatot, kételyeket és tudást cseréljünk, annak érdekében, hogy a régi receptek és hagyományos élelmek újra figyelmet kapjanak. A fiatalok és az ő nevelésük / oktatásuk jelenti a jövő garanciáját."

A projekt keretében számos tevékenységre kerül sor, melyek magukban foglalják a mezőgazdaság, valamint az élelemelőállítás és az elosztási lánc különböző elemeit, de mindenképpen az oktatás áll az első helyen.

Olga így folytatja: „mint egyesület, mi sok-sok gyerekkel akarunk foglalkozni. Ők a mi jövőnk. Meggyőződésünk, hogy a legfiatalabbak oktatása / nevelése a projekt egyik legfontosabb feladata. Természetesen törekszünk a felnőttek, a politikai döntéshozók, a fogyasztók és a termelők oktatására / nevelésére is, hogy így küzdjünk a globalizáció ellen, és formáljuk a kistermelői élelemelőállítás fontosságára vonatkozó tudatos szemléletet. Szeretném hangsúlyozni, hogy a termelőket említettem, mert a mostani történelmi időszakban nagyon fontos, hogy segítsük magukat a kistermelőket is abban, hogy értékeljék azt a kulcs-fontosságú munkát, amit ők végeznek a hagyományos és helyi tudás és készségek védelme és népszerűsítése terén. Ezért a legfontosabb tevékenységek őket célozzák meg. Ez nem lesz könnyű, de a többiekkel együtt sikerülni fog."

A magyar város számára a tapasztalatcsere a projekt egyik jelszava.

„A Terra Madre Salone del Gusto a tökéletes példa erre. Az ilyen típusú projekteknek ez a rendezvény az ötletek és tudás csodálatos fellegvára" - foglalja össze József. „A rendezvényen töltött napok során sok-sok anyagot gyűjtöttem, a világ minden tájáról érkezett emberekkel volt alkalmam találkozni, más önkormányzatok képviselőivel javaslatokat, projekteket és problémákat oszthattam meg. Remélem, hogy magammal tudom vinni ezt az energiát a városomba, és a gyakorlatban is meg tudom valósítani azokat a gondolatokat, amelyeket az itteni megbeszélések ébresztettek bennem. Ennek a rendezvénynek a segítségével a Slow Food fel tudja hívni és újra ráirányítani az emberek figyelmét a valóban fontos értékekre és dolgokra."

„A Terra Madre Salone del Gusto-ról én is a világ minden részéből származó, egyedülálló és ugyanakkor mindannyiunk számára közös tapasztalatokat viszem haza" - mondja Olga. „A Terra Madre fantasztikus lehetőség arra, hogy a világunk helyzetének mélyére tekintsünk, és tanuljunk egymástól."

 
 

 
 
 
PROGRAMOK