2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.10.02. szerda
 

Vajda Jánost ünnepelték a Kodály Iskolában

 
 
 

Az egyik legismertebb és legkedveltebb kortárs magyar zeneszerzőt, a 70. születésnapjához közeledő Vajda Jánost köszöntötték hétfő este a Kodály Iskolában. A Kecskeméti Zenész Kör és az énekes iskola által szervezett koncerten az ünnepelt is részt vett. A zene világnapján megtartott hangverseny fergeteges hangulatban zajlott.

Az est első perceiben Balogné Papp Boglárka, a Kodály Iskola igazgatója meleg szavakkal és egy-egy csokor virággal köszöntötte a 70. születésnapját egy hét múlva betöltő Vajda Jánost és feleségét, majd a megjelentekhez fordult. – Kiváltságos helyzetben vagyunk – mondta –, hiszen a következő percekben pár igazi gyöngyszemet hallgathatunk meg Vajda János művei közül.

Ezt követően egy előre el nem tervezett „műsorszámnak” lehettek tanúi a zeneszeretők: az ÉZI intézményvezetője a kecskeméti koncertet szintén személyes jelenlétével megtisztelő Csemiczky Miklóst kérte fel az ünnepi gondolatok folytatására. Az Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző elfogódott hangon, csupa „nagybetűs” szavakkal szólította meg Vajda Jánost. – Majd 40 éve a BARÁTOM! ZENÉSZ ember, ZENESZERZŐ, aki tényleg az, a Bartók és Kodály utáni magyar zeneszerző-nemzedék egyik legjobbja, aki szívszorítóan gyönyörű zenéjével elviselhetővé, sőt, széppé teszi az életet.

A hetedik ikszhez közeledő neves zeneszerző méltatása után az ünnepelt muzsikája kapott főszerepet. Először a Kodály Iskola AURIN Leánykara lépett színpadra. A Durányik László vezette kórus Vajda János Missa Solaris című művének két tételét énekelte, a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára írt és Matos László karnagynak ajánlott miserészletben orgonán Révész László működött közre.

A koncert folytatásában egy kamaramű csendült fel – a 2004-ben komponált Trió No. 1. című darabot Juhász Ágnes (hegedű), Sipos Gergő (gordonka) és Madarász Éva (zongora) szólaltatta meg –, majd ismét kórusművek következtek. A Kecskeméti Énekes Kör előadásában – Erdei Péter ihletett vezényletével – előbb Vajda János 2017-ben írt, a nagyszabású Kodály-darabra, a Psalmus Hungaricusra emlékeztető oratórium, az Istenes ének 5. tételét hallgathatták meg a jelenlévők. A több régi református éneket és bibliai szöveget feldolgozó kompozíció orgonakíséretes változatát, melyben ritkán énekelt zsoltár és ismert népének egyaránt megtalálható, 2017 novemberében a kecskeméti együttes énekelte először. A KÉK Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagya a műről, valamint a szerzővel való közös munkáikról a két évvel ezelőtti bemutató után így beszélt: „Vajda Jánossal nagyon régi a kapcsolatom, több évtizede jó barátok vagyunk. Ismeretségünk az 1980-as években kezdődött, amikor én a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagya voltam, és egy szerzői estet szerveztünk neki. Műveit kórusaimmal azóta is rendszeresen énekeljük, a Kecskeméti Pedagógus Énekkarral és a Magyar Rádió Énekkarával is több kompozícióját szólaltattuk meg, nem egynek mi voltunk a bemutatói is.”

Az Istenes ének részlete, a Balassi Bálint versére írt Adj már csendességet című tétel után még egy kórusmű hangzott el, az angol romantikus költészet egyik legjelentősebb képviselője, Shelley költeménye által inspirált Music, when soft voices die… című darabot is a Kecskeméti Énekes Kör énekelte.

A hétfő esti koncert Vajda János Concertinójával ért véget. A mű másfél évtizeddel ezelőtt a kecskeméti szimfonikusok felkérésére született – a darab a zenekar 2011-es „Concerto” című CD-jén Farkas Ferenc, Kadosa Pál egy-egy concertinója és Kodály Zoltán Concertója mellett is meghallgatható. A két fuvolára és vonószenekarra komponált művet az ősbemutatóhoz hasonlóan ezúttal is a Berényi Bea – Dratsay Ákos fuvolaművész házaspár, valamint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonószenekara (hangversenymester: Juhász Ágnes) szólaltatta meg.

„Világszám!” – szakadt ki a dicséret az egyik mű hallatán a koncertre Szegedről érkező Liszt-díjas karnagy, Ordasi Péter ajkán, de a jelenlévők többsége is hasonlóképp érezhetett, hiszen az est valamennyi produkciója hatalmas ünneplést kapott, a népes zeneszerető közönség hosszú perceken át tartó vastapssal jutalmazta a fergeteges zárószám előadóit és persze annak alkotóját.

 
 
 
PROGRAMOK