2018-05-28 21:51:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Június
 
 

 17 °C

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 


 
ONLINE ügyfélszolgálat:
 
skype azonosító:
ugyfelszolgalat.kmjv

Státusz:
 
msn azonosító:
ugyfelszolgalat@kecskemet.hu

Státusz:
 
Aktuális
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Szerző: Komlós József Jr.
Nyomtatás
2007.10.30. kedd
 

Hasznos tudnivalók a Halottak Napja előtt

Már csak két nap van hátra a Halottak Napjáig, s bár a hozzátartozók már a hétvégétől folyamatosan keresik fel szeretteik sírjait, az igazán nagy tömeg csak ezután várható. Az ünneppel kapcsolatos praktikus tudnivalókról Herczeg Anikó, a Kecskeméti Városgazdasági Kft. Temetkezési részlegvezetője tájékoztatta olvasóinkat.

 
 
 

Bár a katolikus naptár szerint november 2.-a Halottak Napja, vagy ahogyan régiesen mondták: „Megholtak emlékezete napja” – valójában a magyar szokások szerint november 1-je, tehát Minden Szentek napjának estéjén látogatják meg a hozzátartozók elhunyt szeretteik sírját.

 

- Mitől különleges ünnep a Halottak Napja? Hiszen eltávozott szeretteinkre nem csak ezen a napon emlékezünk?

- A Halottak Napjához évszázadok óta számos néphit kapcsolódott. – válaszolta Herczeg Anikó. - Az élőknek ilyenkor tilos volt a munka. Nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Halottak Napján, sőt annak egész hetében tilos volt mosni, mert akkor a halottak vízbe kerülnének, a ruha pedig, megsárgul. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek: kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák a halottakért égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott. A mában ez egy olyan alkalom az évben, amikor egy pillanatra megállunk, félretesszük a hétköznapok gondjait és emlékezünk azokra az emberekre, akik már nem lehetnek közöttünk. Olyanokra, akiknek köszönhetünk valamit, az életünket, szeretetet, jó szót, boldog pillanatot. Ezen a napon a családtagok ünneplőbe öltözötten keresik fel halott hozzátartozóikat a temetőkben, rendbe teszik a sírokat, koszorút, virágot helyeznek el rájuk. Gyertyát, mécsest égetnek, közben imádkoznak, beszélgetnek.

- Úgy tűnik, sokan, hogy elkerüljék a tömeget, már ezekben a napokban kilátogatnak a temetőkbe.

- Nap, mint nap, több százan fordulnak meg a sírkertekben, hogy szebbé varázsolják eltávozott szeretteik síremlékét. A Kecskeméti Köztemető üzemeltetője is minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az elhunytakra zavartalanul és méltóképpen tudjanak emlékezni a hozzátartozók. Viszont a temetőlátogatók is tehetnek annak érdekében, hogy ezek a napok valóban zavartalanul és problémamentesen mehessenek végbe.

- Mit tanácsol, mire érdemes odafigyelni a temetőlátogatásokkor?

- Fontos, hogy a személyes tárgyaira mindenki vigyázzon, a sírok rendezgetése közben se hagyják őrizetlenül táskáikat, értékeiket. Sok sírhoz hosszú idő után látogatnak el az esetleg távolabb élő hozzátartozók, rendbe tenni azok környezetét. Kérjük, hogy ügyeljenek a tisztaságra, a hulladékot a gyűjtő konténerekbe helyezzék, és a vízvételezés után a csapokat ne hagyják nyitva. Szép látvány a gyertyáktól fénylő temető, de fontos, hogy körültekintően, figyelmesen történjen a gyertyagyújtás, illetve hogy ne hagyjunk gyúlékony anyagot az égő gyertyák, mécsesek körül. Felelőtlenségünkkel ne veszélyeztessük a temetőkert épségét és óvjuk nagyobb károk keletkezésétől.

- Milyen biztonsági rendszabályok várhatók?

- A halottak napja környékén megerősített biztonsági szolgálat felügyeli a rendet a sírkertek környékén. Egyébként az év többi napján is folyamatos a felügyelet: porta- és járőrszolgálat lát el őrző-védő szolgálatot. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a rendőrséggel együttműködve biztosítjuk a közlekedést. Az aluljárótól kezdődően 4-5 közlekedési csomópontban forgalomirányítás várható, a temető főbejáratánál civil és egyenruhás rendőrök vigyázzák a rendet és a közbiztonságot.

- Hogyan alakul a Halottak Napján a Köztemető forgalmi rendje?

- A temetőbe gépkocsival való behajtásra november 1.-én csak mozgáskorlátozottak számára lesz lehetőség, de csak10 óráig, ezután pedig egész nap, mindenki számára tilos lesz. Az ezt követő napokban: tehát november 2., 3., és 4.-én 10 óráig bárki bemehet gépkocsival, utána azonban kizárólag mozgáskorlátozottak számára engedélyezett a behajtás. A Hírösgazda Városszolgáltató Kft. üzemeltetésében lévő temetők: így a Köztemető, a Szentháromság temető, a Katolikus temető, a Szovjet katonai temető és a Hetényegyházi Köztemető reggel 6 órától este 8 óráig várja a látogatókat. November 1.-én a nyitva tartást természetesen rugalmasan kezeljük, hiszen este igazán felemelő látvány a mécsesektől kivilágított temető.

- Úgy tudom, további könnyítéseket vezetnek be a temetőben, tekintettel az idős emberekre.

- A temetőn belüli közlekedés megkönnyítése érdekében belső buszjáratokat szervezünk, melyek igénybevétele ingyenes, azokat bárki igénybe veheti. A temető-busz a főbejárattól indul, és a mozgássérülteket a kívánt sírig szállítja. Időpont egyeztetést követően pedig, visszamegy a sofőr az „utasokért”. A temető főbejáratának közvetlen közelében mozgáskorlátozottak számára parkolót alakítunk ki, melyeket - ezúton is kérjük, hogy hagyják szabadon a rászorultak számára.

- Milyen segítségre számíthat, aki mondjuk a hatalmas temetőben, nem találja meg szerettei sírját?

- A temető főbejáratán belül, rögtön jobbra található ügyfélszolgálati irodánk nyitva tartása folyamatos lesz a négy nap alatt. Sírhelyek keresésének ügyében segítünk, illetve temetkezéssel kapcsolatos kérdéssel, vagy a kegyeleti idő meghosszabbításának igényével bárki felkeresheti irodánkat az ünnep alatt is. Utóbbival kapcsolatos tudnivaló, hogy az érintett, sírhellyel rendelkezőket év elején levélben értesítettük a sírhelyek 25 éves kegyeleti idejének lejártáról. Az esetleges lakcímváltozások miatt most Halottak Napja előtt közvetlenül a síremléken – tájékoztató matrica kihelyezésével – is megtörténik az értesítés. A lejárat évében esedékes a következő 25 év megváltása, azonban a törvény egy év türelmi időt biztosít, a temető üzemeltetője pedig, további egy évet. A pontos információhoz hozzátartozik, hogy a nem fizetés által lemondott sírok – újraértékesíthetővé válnak.

- Mikor tartják a közös, Halottak Napi megemlékezést?

- November 1-én, 17 órai kezdettel várjuk az érdeklődőket az ökomenikus istentiszteletre. Erre a közös megemlékezésre invitálunk minden temetőlátogatót. A bejáratnál lévő Katona József síremlék előtt tartjuk a kegyeleti ünnepséget, melyen beszédet mondanak a történelmi egyházak képviselői, kórus és versmondó közreműködésével.

 
 
PROGRAMOK