Ugrás a tartalomra

Sikeresen zajlott le a második VersVarázs vetélkedő 2021. április 11. - június 4.

„A gyepet nézem, talán a gyepet.
Mozdul a fű. Szél, vagy zápor talán,
Vagy egyszerűen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.”

             Pilinszky János: Itt és most

 

A járványhelyzet klubjainkat is korlátok közé szorította, így szövetségünk a programokat sem tudta a hagyományos módon megvalósítani.  A Bibliaismereti és a VersVarázs 2020  – virtuális térben zajlott   –  vetélkedők kedvező fogadtatásán felbuzdulva,  a VersVarázs 2021 műveltségi vetélkedőt is online formában hirdettük meg.

A vetélkedővel – a költészet léleknemesítő, közösségformáló szerepének elismeréseként –, születésük 100. évfordulója alkalmával a Kossuth- és József Attila díjas Pilinszky János, valamint az Érdemes Művész Romhányi József költők előtt kívántunk tisztelegni. A vetélkedő témája a tavasz a költészetben, valamint Pilinszky és Romhányi költői munkássága volt.

2021. június 4-én került sor a verseny záróünnepségére, melyet rövid kulturális műsor színesített. Sárosi Gábor, a Kecskeméti Színjátszó Műhely vezetője Kosztolányi Dezső: Szeptemberi áhítat c. versét szavalta el, a Resti Kornél Zenekar tagjai Kosztolányi és Villon egy-egy megzenésített versét adták elő nagy sikerrel.

Szalókiné dr. Kiss Katalin, a szövetség elnöke és Libor Zoltán, az önkormányzat idősügyi referense köszöntötte a verseket kedvelő játékosokat. Kormányosné Makai Eszter elnökségi tag, a feladatok összeállítója elmondta, bíztunk benne, hogy a feladványok változatossága és a hozzájuk kapcsolódó költemények nemcsak hasznos időtöltést és erőpróbát jelentenek majd, de élményt, örömet és új ismeretet is adnak. Várakozásunkat igazolta, hogy nagyszámú (41 fő), játékostól érkezett be nagyon színvonalas, szép megoldás.

A versenyen egyéni nyugdíjas versenyzők és kétgenerációs játékos párok vehettek részt. Két kétgenerációs páros pályázott. A 97 éves dr. Terbe Istvánné – aki a vetélkedő legidősebb részvevője volt  – dédunokájával együtt oldotta meg a feladatokat. A SION Nyugdíjasházból – hasonlóan a korábbi vetélkedőhöz – most is jelentős számú megoldás érkezett be. Köszönjük segítőjüknek, Kardos Mónika szociális munkásnak.

Az emléklapokat és az ajándékcsomagokat Szalókiné dr. Kiss Katalin és Libor Zoltán adták át a versenyzőknek.

Juhászné Balasi Franciska – aki maga is pályázott – Szabó Lőrinc: Orgonák, valamint Pilinszky János: Egy fénykép hátuljára c. versét adta elő. Előre be nem jelentett fellépőként Mészárosné Boros Ilona Romhányi József: Focimeccs c. költeményét mondta el, jókedvre derítve a hallgatóságot.

Többen elmondták, hogy örültek vetélkedőnek, nagy élmény volt számukra újra olvasni a tavaszhoz kötődő verseket.  Mélyen megérintette a pályázókat Pilinszky költészete. A Francia fogoly c. verset olvasva átérezték a költő második világháborús megdöbbentő és szívszorító élményeit, míg a Halak a hálóban c. verse hűen fejezi ki a XX. század emberének életérzését, az elidegenedést, az elmagányosodást.  Nagy élményt, jó szórakozást jelentettek a Romhányival kapcsolatos kérdések. Korosztályunk többsége a nagyon népszerű rajzfilmsorozatokból – Mézga család, Kérem a következőt! (Doktor Bubó), Frédi és Béni – megismert nyelvi humorára emlékszik, a feladatok révén dalszöveg és szövegkönyv írói munkáiba is betekinthettünk.

Az ünnepség után pogácsa, édes sütemény és ásványvíz mellett jó hangulatú beszélgetés keretében tovább folytatódott a vetélkedő értékelése.

Köszönjük a vetélkedő résztvevőinek aktivitását, Sárosi Gábornak és a Resti Kornél Zenekar tagjainak a bemutatott műsort, az Idősügyi Tanácsnak az anyagi támogatást, s nem utolsó sorban Kormányosné Makai Eszternek a feladatok összeállítását, a verseny és az ünnepség megszervezését.

A záróeseményről a helyi média is tudósított:

https://hiros.hu/kultura/kihirdettek-a-versvarazs-eredmenyeit

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/pilinszkyrol-es-romhanyirol-szolt-a-vetelkedo-3943951/

2021. június 24.

Kecskeméti fejlesztések

Kecskeméti fejlesztések

GYERTEK KECSKEMÉTRE!

Kecskemét legfrissebb turisztikai kisfilmje