Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Katona József nyomában

Ajánlott útvonalunkon megismerheti Katona József életének fontos helyszíneit, illetve a nevéhez köthető intézményeket, ahol még többet tudhat meg a magyar nemzeti drámaírás atyjáról.

 

Stations

katonajozsefemlekhaz1.jpg

Katona József Memorial House

Katona József szülőháza a 18. századi parasztpolgári építészet szép példája, amelyet 1971-ben alakították emlékházzá, majd 1991-ben felújították. A drámaíró életének és munkásságának bemutatása mellett egyéb város- és művelődéstörténeti anyagok, időszaki kiállítások is megtekinthetők itt.

katonajozsefszobra1.jpg

Katona József szobra

A színház mellett található Katona József szobrot 1962. december 16-án a város másik neves szülötte, Kodály Zoltán avatta fel saját 80. születésnapján.

katonajozsefszinhaz1.jpg

Katona József National Theatre of Kecskemét

A millenium évében épült „ékszerdoboznak” is nevezett gyönyörű színházépület megnyitóján természetesen Katona József Bánk bánját mutatták be. A magyar drámaírás atyjának mellszobra is megtalálható az épület homlokzatán.

varoshazakulso6.jpg

Town Hall

A mai szecessziós Városháza helyén állott a régi városháza, ahol Katona József főügyészi hivatalt töltött be. A Városháza földszintjén található Levéltárban megtalálhatóak Katona József irodalmi és hivatali tevékenységének írott emlékei, eredeti kézírása, aláírása, a levél, amelyben Bánk Bánját szülővárosa tanácsának ajánlotta, saját kézzel rajzolt színházterve..

katonaemlekko20.jpg

Katona József emlékkő

A munkába igyekvő Katonát a Városháza előtt érte a halál, amelynek helyét emlékkő jelzi.

bacs-kiskunmegyeikatonajozsefkonyvtar.jpg

The Library - Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Katona József műveit a teljesség igényével gyűjti a róla elnevezett megyei könyvtár.

katonajozsefsiremleke2.jpg

Katona József síremléke

Katona József halálának 100. évfordulójára emelt klasszicizáló síremléke eredetileg a Szentháromság temetőben állott, ma a városi köztemetőben található.