Ugrás a tartalomra

Kodály Zoltán nyomában

Sétánk segítségével nyomon követheti, hogyan őrzi Kecskemét városa híres szülöttének, Kodály Zoltánnak emlékét. A világhírű zeneszerző, zenepedagógus így vallott szülővárosáról: „Mindig kecskemétinek éreztem magam.” Ennek számtalanszor tanúbizonyságát is tette. Az 1934-es évben például Kecskemét város úgy döntött, hogy Hírös Hét néven fesztivált szervez, hogy ismertségre és némi bevételre tegyen szert. Kodály több kórusművet is komponált a Városi Dalárda számára, ezzel országos kulturális jelentőségű eseménnyé avatta a rendezvényt, amely tömérdek látogatót vonzott, hatalmas sikert aratott. A Hírös Hét a mai napig Kecskemét egyik legnagyobb nyári fesztiválja. 

Angol

 

Stations

Kodály Zoltán szülőházának emléktáblája – Vasútpark

Ma már sajnos nem áll az az épület, ahol Kodály Zoltán született. A Vasútállomás épületének falán emléktábla őrzi emlékét.

leskowskyhangszergyujtemeny1.jpg

Leskowsky Musical Instrument Collection

Az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye, ahol öt kontinens hangszereivel és szórakoztató, interaktív tárlatvezetéssel várják az ide látogatókat.

kodalyintezetbejarat.jpg

Kodály Institute (Faculty of the Liszt Ferenc Academy of Music)

A Szent Miklós templom puritán rendházában működik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete. Az épületben Kodály életútját bemutató kiállítás várja az érdeklődőket, amely a felújítás ideje alatt is látogatható.

psalmushungaricukodalymegemlekezes.jpg

Psalmus Hungaricus

A gótikus táblaoltárokra emlékeztető Psalmus Hungaricus alkotást 2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján állíttatta Kecskemét városa. Szemők Zsuzsanna szobrászművész alkotása egyben a Psalmus Hungaricus alapjául szolgáló Magyar Zsoltár szerzője, Kecskeméti Végh Mihály előtt is tiszteleg.

varoshazakulso6.jpg

Town Hall

A Kodály Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából készíttetett harangjáték minden nappali órában megszólal.

Emléktábla az első magyar zenei általános iskola emlékére

Kodály sugalmazására 1950-ben Kecskeméten alapították Magyarország első ének-zenei általános iskoláját, amelyről a mester ezt mondta: „Ez az iskola valaha Kecskemét dicsősége lesz”, s később pénzügyi felajánlást is tett, hogy méltó épületbe kerülhessen. A kiváló intézmény 1967 óta Kodály Zoltán nevét viseli. Az iskola ma a szépen felújított Ferencz József laktanya épületben működik, méltóképpen őrizve a kodályi örökséget. Az első iskolaépület helyén álló ház falán emléktábla áll.