2019-11-28 11:51:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-10-17 08:34:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-10-13 15:16:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
December
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Környezetvédelem
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Az űrszeméttől a komposztálásig - minden, amit a hulladékról tudni érdemes

Gyakorlati megoldások egy új kiállításon, a Hulladék Akadémián.

A hulladék az a téma, ami mindenkit érint és mindenkinek megvan róla a saját, határozott véleménye. Mégis naponta hozunk vásárlásainkkal olyan döntéseket, amelyek eredményeképpen púpos lesz otthon a kuka. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány játékos és interaktív formában ad tippeket, valamint megoldásokat kínál a látogatók részére. A tárlat április 8-ig látogatható Kecskeméten, az Ifjúsági Otthonban.

 
 
 

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe, majd újrahasznosításra és 67%-a pedig hulladéklerakóra jut, ahonnan nincs visszaút. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek.

 

„Kecskeméten 2011. óta gyűjtjük szelektíven a hulladékot. A városban párhuzamosan működik a gyűjtőszigetes és a házhoz menő gyűjtés. A lakosság egyre jobban kiveszi a részét az újrahasznosításban. Míg 2015-ben 1700 tonna szelektív hulladék került begyűjtésre, addig az idei évben már több mint 2000 tonna került válogatásra. Bízunk benne, hogy ez a kedvező tendencia a jövőben is folytatódni fog.” – tájékoztatta a résztvevőket a kiállítás megnyitóján Balogh Péter, a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője

„Nemcsak a háztartásokban, hanem az intézményeknél és cégeknél is komoly fejlődési potenciál van a keletkező hulladék szelektálásában. Az intézményeket ma már komoly hulladékmarketing tanácsadás is támogatja, mi is nyújtunk ilyen szolgáltatásokat, amelynek keretében komplex felmérés és cselekvési terv készül a zöldülni kívánó intézményeknél, vállalkozásoknál.” - tette hozzá Hankó Gergely az ÖKO-Pack Kft. PR és marketing vezetője.

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé.

„A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!” – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, ami az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét. De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

Az ingyenes kiállítás Kecskeméten az Ifjúsági Otthon Tükörtermében várja az érdeklődőket április 8-ig. A tárlat április végéig még Pécsen lesz megtekinthető az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával.

A programhoz kapcsolódó animációs kisfilm:
https://www.youtube.com/watch?v=ErPvDomIUZE&feature=youtu.be

További információ:
Hankó Gergely, ÖKO-Pack Kft., PR és marketing vezető, projektvezető, 0670/249-6113, gergely@okopack.hu
Dóra Szilvia, sajtókapcsolatok, 0620/945-4808, doraszilvia@gmail.com

Fotók: http://hulladek.eu/galeria/foto

A vándorkiállítás
A februári budapesti debütálás után az Akadémia a következő helyszíneken látogatható: Hajdúnánás, Debrecen, Zalaegerszeg, Kecskemét, Pécs. Az Akadémia megtekintése kb. 45-50 percet vesz igénybe, melyen ingyenes szakmai tárlatvezetést biztosítunk. Hívjuk és várjuk oktatási intézmények oktatóit, diákjait az Akadémia megtekintésére!
Részletek és csoportok jelentkezése a honlapon: www.hulladek.eu

Országos szemléletformáló kampány
A Hulladék Akadémia célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a környezettudatosság elméleti és gyakorlati lépéseit, s ezáltal csökkentsük hazánk ökológiai lábnyomát.

A Hulladék Akadémia “tananyagában” szerepel egy rövid animációs film, oktatóanyag, számos szemléltető és kommunikációs eszköz, interjú és publikáció.
Az ÖKO-Pack Kft. több ezer fős holdudvara, “zöldgalléros” klubja remélhetőleg ezáltal is tovább bővül a jövőben, s még több embert tud gyakorlati tettekre mozgósítani, például a PET Kupa tiszai akcióihoz, a Paraszt-Wellness kalákaprogramokra és a többi országos eseményre.
Sok lelkes, környezetére igényes fiatal társunk így, ezekben a munkaformákban talált rá hivatására és munkahelyére, ezzel is a hazai „zöldállományt” és szakembergárdát bővítve.

Bánjunk bölcsebben erőforrásainkkal, értékeinkkel, mert a pazarlás kora lejárt!
Szó szerint kezünkben a döntés: kidobjuk vagy körforgásban tartjuk?

A kiállítás készítői
ÖKO-Pack Kft., Valyo Egyesület, Cellux Csoport, www.okopack.hu

Támogató
OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság, www.szelektalok.hu

 
 
PROGRAMOK