Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

„Tisztítsuk meg az Országot!” - 2020

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
„Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem 2020. 12. 08. – 2021. 02. 28.
ÖSSZEFOGLALÁS


Előzmények:

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” című projektre. A projekt célja a környezet megóvása, egészséges életmód megőrzése, valamint az illegális hulladéklerakók okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megszűntetése, tájsebek csökkentése, illetve a 1598/2020. (IX. 21.) Korm. határozat alapján meghatározott célok megvalósítása.

Támogatási kérelem benyújtásának ideje: 2020. november 5.
Támogatási döntés dátuma: 2020. december 8.
Projekt költsége: bruttó 28.405.353,- Ft
Teljes elszámolható költség: bruttó 28.405.353,- Ft


Megvalósítás helyszínei: Kecskemét, 21887 hrsz, 21889 hrsz, 21891 hrsz, 10208/27 hrsz, 05 hrsz, 0788/7 hrsz.

Műszaki/szakmai tartalom: A Kecskemét 21887, 21889., valamint a 21891 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonban álló ingatlanegyüttes a Homokbánya városrészben, Kecskemét frekventált, dinamikusan fejlődő területén található. A nevezett ingatlanok szomszédságában több fejlesztési beruházás valósult meg az elmúlt években. Többek között új bölcsőde, nappali ellátást biztosító szociális intézmény került megépítésre, sport- és szabadidős tevékenységek végzéséhez kapcsolódó létesítmények kerültek kialakításra. A terület rekultivációja még nem teljes, folyamatban vannak lakáscélú épületek felújítására, kialakítására irányuló beruházások is.

A Kecskemét 10208/27 helyrajzi számú ingatlan a Rudolf laktanya szintén kiemelt jelentőségű, a kecskeméti Campus közvetlen szomszédságában található, amely területén oktatási, ifjúsági szórakoztató és kulturális központ megvalósítása a cél. A pályázatban szereplő területeken elhelyezett nagy mennyiségű illegális hulladék elszállítása a településékép javításán túl a területen élők komfort- és biztonságérzetét növelné. A megtisztított állapot fenntartását a Homokbánya vonatkozásában a meglévő kerítések helyreállításával, továbbá a rendszeres ellenőrzések gyakoriságának növelésével látjuk megvalósíthatónak. Az Arborétumtól kivezető 05 helyrajzi számú út területén elhelyezett építési bontási hulladék elszállítását követően a helyszín várhatóan nem lesz vonzó a hulladék jövőbeni jogellenes elhelyezése céljából, csak úgy, mint a kecskeméti iparterület közvetlen közelében található 0788/7 helyrajzi számú ingatlan esetében.

Megvalósítás: A „Tisztítsuk meg az Országot!” program keretében több száz köbméter hulladékot gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokban Kecskeméten. A február végén lezárult projekt kivitelezésének költsége meghaladta a 28 millió forintot.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében indított „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projekt keretében Kecskemét négy helyszínét tisztították meg a hulladéktól. A Belügyminisztérium pályázatán elnyert 28,4 millió forintos program keretében Kecskeméten négy helyszínen zajlott az illegális hulladéklerakók felszámolása. A Homokbányán három különböző helyrajziszám alatt álló, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanegyüttest tettek rendbe, az egykori Rudolf laktanya területének jelentős részéről történt meg az illegálisan lerakott hulladék elszállítása, továbbá az Arborétum közelében és Városföldön is egy-egy illegális hulladéklerakót számoltak fel.

A kivitelezéssel megbízott Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. már tavaly decemberben elkezdte a munkát, vagyis a hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését.

A Kecskemét négy helyszínén zajlott hulladékelszállítási akció keretében, február közepéig több száz köbméternyi hulladék köztük veszélyesanyagnak számító autógumi, építési törmelék és háztartási szemét gyűlt össze.   

Projektmegvalósítás időszak kezdete: 2020. december 8.

A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021. február 28.

2021. december 14.