2019-05-12 21:26:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-03-27 12:38:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-02-25 11:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Önkormányzat
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Startégiai programok
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Idősügyi Koncepciója 2015-2019

„Megöregedtem, ami természetes folyamat, s aki okos, nem is lázad ellene… mert aki magasabban jár már az élet hegyén, annak többet fog be a szeme a látóhatárból.”
Mezei Mária

Mezei Máriának, a kecskeméti születésű legendás színésznőnek a fentebb idézet gondolata több megfontolandó igazságot is tartalmaz az idősödésről, erről az emberiséget már ősidőktől fogva foglalkoztató életszakaszról. Amint az idézet is rámutat, az időskor természetes állapot, a természetes életfolyamat záró szakasza. Az időskorról való gondolkodás és közbeszéd korábban inkább az elszenvedett veszteségekre, a gyakran, de nem törvényszerűen bekövetkező egészség- és teljesítményromlásra fókuszált. Meggyőződésünk, hogy amikor az időskorról, az idősekről gondolkodunk, beszélünk, az idősekkel és az idősekért teszünk valamit, helyesebb előtérbe helyezni a meglévő képességek megőrzését és fejlesztését, az időskori szellemi és fizikai aktivitás kiaknázását, az új kihívásokra való reagáló képesség kialakítását. Az idősek városunk számára nem elsősorban terhet jelentenek, hanem olyan értéket és erőforrást, amely képes aktívan hozzájárulni Kecskemét élhetőségéhez, versenyképességéhez és a társadalmi stabilitás és szolidaritás kialakulásához.

Az idősebb nemzedékekben rejlő értékek és a város javára kiaknázható erőforrás egyik forrása az a bölcsességet tápláló tapasztalat, amelyet az élet hegyén való magasabb járás biztosít. Hiszünk abban, hogy Kecskemét sikeres jövője csak Kecskemét sikeres múltjából táplálkozhat, amelyhez az idős kecskeméti polgárok munkájukkal, tudásukkal és tehetségükkel alapvetően járultak hozzá.

Az idősek által képviselt értékek, erőforrás, tapasztalat és bölcsesség fontosságának hangsúlyozása mellett természetesen tisztában vagyunk azokkal a megoldásra váró társadalmi és demográfiai kihívásokkal is, amelyeket a népesség fokozatos idősödése ró Európára, Magyarországra és Kecskemétre is. A társadalom elöregedése globális probléma, amely természetesen helyi szinten is érezteti hatását. Az idősödés, az időskorúak arányának növekedése mellett csökken a fiatal korosztályok aránya. Mind az időskori függőségi ráta (a 65 éves és idősebb népesség aránya a 15-64 éves korosztályhoz viszonyítva), mind pedig az öregedési index (amely a 65 éves és idősebb korosztályt a 14 éves és fiatalabb gyermekek létszámának arányában adja meg) értéke erősen emelkedő tendenciát mutatott az utóbbi évtizedekben, ami többek között azt is jelenti, hogy egy aktív korú állampolgárra egyre több időskorú jut. Ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan napjainkban egyre kevésbé jellemző a többgenerációs együttélés, az idősek egyre jelentősebb hányada él magányosan, így fokozatosan növekedik az idősellátás terén a társadalom felelősség- és szerepvállalása.

Az idősek által képviselt értékek és lehetőségek, valamint a társadalom idősödésével együtt megjelenő kihívások egyaránt szükségessé teszik különböző stratégiák kidolgozását az idősek életminőségének fenntartása, és lehetőség szerint további javítása érdekében. Ilyen stratégiai dokumentum Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2015-2019. évi Idősügyi Koncepciója is.

 
 
PROGRAMOK