2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Szerző: Komlós József Jr.
Nyomtatás
2009.05.21. csütörtök
 

Kecskemét elutasítja a beruházást – a beruházó visszalépne

 

Egyöntetűen utasította el Kecskemét közvéleménye és vezetése a volt KTE pálya területére felépíteni szándékozott bevásárlóközpontot a szerdán este, a Városháza zsúfolásig megtelt dísztermében tartott lakossági fórumon.

 
 
 

Régen volt ilyen hatalmas érdeklődés lakossági fórumon, mint tegnap este, a volt KTE pálya területére felépíteni szándékozott bevásárlóközpontot bemutató találkozón. A padsorok teljesen megteltek, még a falaknál is álltak az érdeklődők, a legmagasabb szinten képviseltette magát a városvezetés, a városi civil szféra és a beruházó.

 
 
 
 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében a fórumon megjelent dr. Zombor Gábor polgármester, dr. Metzinger Éva jegyző asszony, dr. Sárközy István alpolgármester, Nagypál Sándor, a Városstratégiai Iroda vezetője, Öveges László főépítész, valamint Falu György, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke. Ezen kívül városi képviselőket, frakcióvezetőket, a városi civil szervezetek vezetőit, vállalatvezetőket, a helyi közélet reprezentánsait, építészeket és képzőművészeket is szép számmal felfedezhettünk az érdeklődők között.

 
 
 
 

A beruházó, osztrák-magyar tulajdonú Magnum Hungária Kft.-t jelen lévő stábját Csillagh András, a Real Managemant ügyvezető igazgatója képviselte, a felépíteni szándékozott pláza terveit pedig maga a tervező építész: a Bécsből érkezett Széll András mutatta be, táblákon szemléltetett látványtervek, tervrajzok, és vetítéses prezentáció keretében.

 
 
 
 

Mint tudott, a pályázaton első helyezett céget a város kizárta, ennek okán került beruházói helyzetbe a Magnum Hungária Kft. A szakmai zsűri a beépítésre készített első tervet visszaküldte, kifogásolta hogy a felépíteni szándékozott épület nem eléggé tagolt, és sérelmezte a reklámok nagy felületét is. A szerda esti prezentáción bemutatott bevásárló és szolgáltató központ két nagy szupermarketet: az Interspar áruházát és egy nagy elektronikai üzletlánc áruházát, valamint egyéb üzleteket foglalna magában. Ezek mellett kaszinó és vendéglátó egységek kerülnének ide, a komplexum alatt pedig 880 gépkocsi számára parkolási lehetőséget nyújtó mélygarázs épülne.

 
 
 
 

A tervező elmondta, hogy az épületet zöldfelülettel tagolnák tovább, meg szeretnék őrizni a jelenleg is a területen lévő fákat, a kényszerűségből kivágásra kerülőket pedig pótolnák. Továbbá cserjéket ültetnének, a plaza környezetét parkosítanák, és az épület tetejére is zöldfelületet terveznek a gyermekmegőrző-óvodához kapcsolódó játszótérrel, terasszal. A víztorony mellé egy mászófal kerülne.

 
 
 
 

A tervek láthatóan nem győzték meg a kecskemétieket, akik igen határozott – nem egyszer érzelmileg is túlfűtött hozzászólásokban mutattak rá a terv esztétikai hiányosságaira és a beépítés életszerűtlenségére. A felszólalók szóvá tették a szórakoztató- és bevásárló központ kapcsán várhatólag megnövekvő zaj- és porterhelést, a közlekedés ellehetetlenülését, a környékben lakók életkörülményeik romlásától félnek.

 
 
 
 

Hangsúlyos szempontként merült fel a város arculatának megőrzése is: többen kifejtették, hogy a doboz hatású szerkezet nem illik a környezetbe, teljesen idegen a mindössze 500 méterre fekvő, gyönyörű, szecessziós főtértől - ilyen frekventált, a belvároshoz kapcsolódó központi helyen nem szabadna egy ilyen, a városok szélére való plázát felépíteni. Ésszerű érvként merült fel, hogy a kecskeméti építésekről ne a budapesti tervtanács döntsön: az itt élő emberek véleménye számítson. Szóba került, hogy egy beruházás kapcsán más hasznosulás: így lakóházak, iroda, vagy szálloda is felmerülhetne – erre azonban, a beruházó tájékoztatása szerint, a jelen szerződés értelmében nincsen lehetőségük.

 
 
 
 

A környékben lakók és a megjelent, felszólaló építészek mellett a Városi Tervtanács, a Városszépítő Egylet és a Városi Civil Kerékasztal véleményét tolmácsoló potentátok is egyhangúlag utasították el a volt KTE pálya területére felépíteni szándékozott bevásárlóközpont terveit.

 
 
 
 

Viszontválaszában a tervező, Széll András kiemelte, hogy igyekeznek a zöld felületek megőrzésére, kisebb építészeti változtatásokra is készek, ám az épület terveinek alapvető megváltoztatásában nem gondolkodik, mondván: nem a XIX., nem is a XX. – hanem a XXI. század épületét kívánja felépíteni.

 
 
 
 

A város polgárainak véleményezése után szólalt fel dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

 
 
 
 

- Mikor az akkori önkormányzat eladta a területet, nem került sor a városlakók megkérdezésére, ezért rendeztük meg most ezt a fórumot. Meggyőződésem ugyanis, hogy még egyszer nem születhet beépítés a kecskemétiek véleményének mellőzése mellett. – mondta, majd így folytatta: - Három éve vagyok polgármester, és azóta húzódnak a viták a tervekről és a beépítésről. A kecskemétiek számára ez a terület érzelmi kötődésű, de ezen túl, alkalmatlan is egy ilyen nagy volumenű bevásárlóközpont megvalósítására az ennek folytán keletkező közlekedési funkciók megoldatlansága miatt.

 
 
 
 

- Akármennyire is nem értek egyet, mégis jogkövetőnek kell lennünk az előző vezetés által ránk hagyott, élő szerződés kapcsán. Nem szeretnénk vége leláthatatlan perekbe bonyolódni, időközben az Önkormányzat testülete, úgy gondolom, bölcsen megváltoztatta az ilyen típusú beruházások engedélyeztetését: előtte alapvető hatástanulmányokat kell elvégeznie a beruházónak. A képviselőtestület döntési helyzetben van, kikérve a polgárok, és a szakmai fórumok véleményét. Egyet viszont biztosan leszögezhetek: én nem fogom beterjeszteni ezt a tervet a képviselőtestület elé. Addig, amíg polgármester vagyok, nem fog felépülni ez a bevásárlóközpont, mert meggyőződésem, hogy nem oda való ez az épület.

 
 
 
 

A fórum végeztével, a beruházót képviselő Csillagh András közölte, hogy érzékelve az Önkormányzat, a város polgárai, valamint az itteni civil szervezetek egyöntetű ellenállását a tervezett beruházással kapcsolatban, a Magnum Hungária Kft. hajlandó elállni az építkezéstől, és kész az eddigi költségeik árán a területet visszaértékesíteni az Önkormányzatnak.

 
 
 
 

Szöveg és fotók: Komlós József JR

 
 
 
 

.

 
 
 
 

.

 
 
 
 
PROGRAMOK