2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Szerző: Kállai Erzsébet
Nyomtatás
2010.04.23. péntek
 

A vidéktudományok erősödő bázisa a Kecskeméti Főiskola

 

Már minden végzett hallgatónak van állása azok közül, akik először kaptak diplomát a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának legújabb alapszakán, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakon. Ez is jelzi, hogy valós igényeket elégített ki a főiskola, amikor 2005-ben beindította a képzést – hangzott el a „Párbeszéd a vidékért” című konferencián, amelynek középpontjában az intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete közötti együttműködés kérdései szerepeltek.

 
 
 

Prof. Dr. Lévai Péter, a kar dékánja példaértékűnek nevezte a főiskola és az akadémiai kutatóintézet együttműködését, amelyhez hasonló nincs a magyar felsőoktatásban, az MTA RKK ATI 2007 óta ugyanis a főiskola kihelyezett tanszékeként vesz részt az oktatásban.

 

Csatári Bálint, a kihelyezett tanszék vezetője hangsúlyozta, az adott helyen kell megtermelni azt a tudást, amely segít abban, hogy a vidék elviselhetőbb és jobb világ lehessen. A mezőgazdaság és a vidéki társadalom jövőjéről közösen kell gondolkodni. Kecskemét egy olyan „meeting point”, minta találkozási pont lehet, ahol jelen van a főiskola, a szaktanácsadás, a szőlészeti kutatóintézet, az MTA és más vidékfejlesztési szervezetek is.

Gaborjákné Dr. Vidareny Klára és Kanalas Imre, a kutatóintézet munkatársai az oktatási tapasztalatokon túl beszámoltak az együttműködés változatos formáiról is. Az intézet nyílt tudományos napot szervez vidékfejlesztési szakos hallgatóknak, nyári szakmai gyakorlatra fogadják a főiskolásokat, segítenek a szakdolgozatok elkészítésében, ugyanakkor a dákok közreműködnek a kutatási programokban.

A Kecskemét-Méntelek vidékkutatási programban a szak hallgatói kérdezőbiztosként vettek részt – erről már Kovács András Donát tudományos munkatárs beszélt a konferencia közönségének. A Kecskeméttől 12 km-re fekvő, de közigazgatásilag a városhoz tartozó tanyás település mezőgazdasági jelentősége csökkent, de természeti értékeit megtartotta, az idill és az elmaradottság kettősége jellemzi. A munkaerő képzése, helyi termékeke előállítása, a falusi turizmus fejlesztése, a civil társadalom, a lokális közösség megerősítése – többek között ezeket az ajánlásokat tették a kutatók a döntéshozók számára a hallgatók bevonásával lefolytatott kutatás eredményei alapján.

Farkas Jenő Zsolt tudományos munkatárs arról beszélt, hogy a kilencvenes években új koncepció fogalmazódott meg a vidékkel kapcsolatban. A mezőgazdaság mennyiségi szempontú fejlesztése ugyanis már nem volt tartható. Előtérbe került a multifunkcionális mezőgazdaság kérdése, amely nem korlátozódik pusztán az élelemtermelésre, hanem olyan nem piaci jellegű közszolgáltatási feladatokat is ellát, mint amilyen a táj és az épített környezet védelme vagy az árvízi védekezés. Ennek fényében a közösségi agrárpolitika reformjára is szükség van. Az új irány mindenképpen a vidékfejlesztés lesz, ami térségi alapú támogatásokban ölt formát.

A térség igényeire reagált a Kecskeméti Főiskola, amikor beindította a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzést – emelte ki prof. dr. Ferencz Árpád, a szak felelőse. A főiskolán gyakorlatiasabb a képzés, mint az egyetemek hasonló szakjain, ugyanakkor olyan tárgyakat is oktatunk, amelyek több helyen csak az MSc képzés keretében jelennek meg. Mi is szeretnénk a közeljövőben beindítani a mesterképzést. A szak oktatásában a kertészeti kar munkatársain kívül részt vesznek a másik két kar oktatói, az MTA, valamint az MVH és az Agrárkamara szakemberei is, tehát egy olyan szakmai összefogásnak lehetünk tanúi, amely valóban a vidéktudományok bázisává teszi a Kecskeméti Főiskolát – hangsúlyozta prof.dr. Ferencz Árpád.

 
 
 
PROGRAMOK