2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2011.12.19. hétfő
 

Magyar Örökség-díjat kapott a Kecskeméti Rajzfilmstúdió és vezetője: Mikulás Ferenc

 

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió és vezetője: Mikulás Ferenc kitüntetésére a Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságához, Hámori József akadémikus, elnök részére beérkezett állampolgári javaslatok alapján került sor. A Magyar Örökség-díjról szóló oklevél és aranyjelvény ünnepélyes átadására szombaton délelőtt 11 órakor került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

 
 
 

A Magyar Örökség-díj kitüntető címre olyan közéleti kiválóságok: mint Lezsák Sándor, Sára Sándor, Bíró Zoltán, Bakos Edit és Bakos István javasolta a Kecskeméti Rajzfilmstúdiót és Mikulás Ferencet, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetőjét - a Magyar népmesék c. rajzfilmsorozat alkotóit. Az idén 40. éves alkotóközösség (alapítás időpontja: 1971. július 1.) fő célkitűzése azoknak az értékeknek megőrzése és korszerű formában történő továbbadása hazánkban és határainkon túl, amit örökségül kaptunk. Készítettek filmet többek között a regölésről, az avarok életéről, a sámánizmusról, és a székesfehérvári Szent István Bazilikáról. A Mesék Mátyás királyról, és a Mondák a magyar történelemből c. 13-13 részből álló rajzfilmsorozat is nevükhöz kötődik. Négy évtizedes történetük legjelentősebb vállalkozása a Magyar népmesék rajzfilmsorozat, 2011-ben a 100. epizód is elkészült. A sorozat ötletadója és producere Mikulás Ferenc.Vezető rendezői: Jankovics Marcell, Horváth Mária és Nagy Lajos.

 
 
 
 

A Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Csoportjánál megtalálható gyűjtések eredeti szövegfordulatait felhasználva, a különböző tájegységek díszítőművészetének alkalmazásával, Szabó Gyula színművész szép magyar szövegmondásával és a magyar népzene megjelenítésével a magyar filmművészetben egyedülálló teljesítményt nyújtottak. A rajzfilmsorozat nemcsak Magyarországon népszerű, eddig 40 országban vásárolták meg a filmek sugárzási jogát: Európán kívül többek között Japánban, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban is. Az olasz állami televízió a RAI az összes epizódot megvásárolta, Japánban pedig DVD-n is megjelent. A népmesék epizódjai 30 nemzetközi fesztiválon szerepeltek sikerrel, díjat kaptak USA-ban, Japánban és Kínában is. A stúdió másik sajátossága magyar irodalom népszerűsítése: Arany János, Kormos István, Pilinszky János, Lázár Ervin, Hunyadi Sándor, Csáth Géza, Örkény István, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Mosonyi Aliz, Podmaniczky Szilárd, stb. írásait filmesítik meg.

 
 
 
 

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője, ügyvezető igazgatója 1940. augusztus 17-én született. 1970-től a Pannónia Filmstúdióban a rajzfilmgyártással ismerkedett. 1971. június 1-től a 40 éves Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, több film és filmsorozat producere (például Magyar népmesék, Mondák a magyar történelemből, Vízipók-Csodapók, Mesék Mátyás királyról, stb.). Több egészestés külföldi filmben co-producer. Az általa vezetett stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 70 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat. A kecskeméti alkotásokat a világ számos országában megvásárolták, Japántól Kanadáig, Ausztráliától Finnországig.

 
 
 
 

1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója. 1997-től 2000-ig az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja. 1996-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. 2004-ben a Chiavari Nemzetközi Animációs Fesztiválon (Chiavari / Olaszország) az Olasz Filmművész Szövetség “Max Massimino Garniér” díját kapta a Kecskemétfilm Kft. és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatójaként a magyar és nemzetközi animációs kultúra érdekében végzett több mint 3 évtizedes tevékenységéért 2008-ban Balázs Béla-díjat kapott. Az évben elnyerte a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat is. Jelenleg a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, az itt készülő filmek producere, és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, a Magyar Producer Szövetség alelnöke.

 
 
 
 

A fentiek alapján terjesztették fel neves közéleti személyiségek a 40 éves kecskeméti rajzfilmstúdió alkotóközösségét és vezetőjét: Mikulás Ferencet, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat megvalósításáért és a magyar irodalom animációs filmen történő népszerűsítéséért Magyar Örökség-díj kitüntetésre. Ezzel egyidejűleg elkészült a Magyar népmesék 100. epizódja – ezzel harmincöt év után teljessé válik a kecskeméti animációs stúdió népszerű rajzfilmsorozata. A Magyar népmesék utolsó évadával – a sorozat záró 11 epizódjával - amely az MTVA, a Magyar Televízió, a Kecskemétfilm Kft. és a Docler Video Productions közös koprodukciójában készült el, karácsonyra lepi meg a gyerekeket és a sorozat rajongótáborát az m2.

 

Az első epizódok 1977-es televíziós bemutatása óta nemzedékek nőttek fel a Magyar népmesék rengeteg ötlettel, képi humorral feldolgozott történetein. Az indulás éveit ma már a hazai animációs szakma aranykoraként emlegetik: a nemzetközi fesztiválsikereknek és a rendszeres televíziós megrendeléseknek köszönhetően a sorozat indulásának idején, a hetvenes évek második felében küzdötte fel magát a világ öt legjelentősebb rajzfilmstúdiója közé a gyártó Pannónia Filmstúdió.

A Magyar népmesék ötlete az éppen negyven éve alapított, s idővel önállósuló kecskeméti műterem stúdióvezetőjétől, Mikulás Ferenctől származik, aki Jankovics Marcell tervezői, rendezői, szakértői segítségével indította útjára a rajzfilmsorozatot az MTV képernyőjén. A sorozat népszerűsége az eredeti népmeséket válogató MTA Néprajzkutató Csoportjának és a zenei hátteret biztosító Kaláka együttesnek legalább annyira köszönhető, mint – a teljesség igénye nélkül – a képi formanyelvét kialakító Jankovics Marcellnek, Horváth Mária és Nagy Lajos rendezőknek, vagy az epizódok nagy többségét tolmácsoló Szabó Gyulának. A népes alkotótábor érdeme az is, hogy népi kultúránkat átfogó módon, az autentikus történeteket a népzenével és a népi díszítőművészet motívumkészletével együtt emelték újra a köztudatba a Magyar népmesék sorozat segítségével.

2011. december 23. és 2012. január 2. között kerül sor az m2 csatorna Esti meséiben a Magyar népmesék 90-100. epizódjainak bemutatására. Ezek a következő címeket viselik: Halász János; A kőszívű ember; Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack; A selyemrét; Sárkányölő Sebestyén; Mészáros Gyuri; Az elégedetlen fazék; Csudamadár; A szegény ember és a kutyacska; A rest legény; Mátyás király aranyszőrű báránya. Producer: Mikulás Ferenc; Rendező: Horváth Mária, Nagy Lajos; Szakértő: Jankovics Marcell; Mesemondó: Szabó Gyula.

 
 
 
PROGRAMOK