2019-12-23 15:53:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
Február
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2013.06.20. csütörtök
 

Megnyílt a XI. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

 

A rajzfilmek magyar fővárosaként is „hírös” Kecskeméten június 19. és 23. között alkalommal sereglenek össze az animációsfilm-rajongók. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán este került sort Kecskemét új szállodájában: a Four Points by Sheratonban.

 
 
 

Megnyitóbeszédében dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, hogy városunk az elmúlt két évben rohamléptekben modernizálódott, de őrzi értékeit is. Ilyen féltve őrzött értéke a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, hiszen az animációnak nemcsak múltja és jelene van, hanem jövője is - hangsúlyozta a megnyitó sok fiatal vendégére utalva.

 
 
 
 

A magyar rajzfilmművészet is szerves része a nemzeti kultúránknak, nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországról mint kulturális nagyhatalomról beszélhetünk - jelentette ki Szőcs Géza kormánybiztos szerdán a 11. kecskeméti animációs filmfesztivál megnyitóján.

 
 
 
 

Véleménye szerint a magyar zeneművészet, a táncművészet és az építészet mellett a rajzfilmművészet az, amely legjobban öregbítette az ország jó hírét, és reményét fejezte ki, hogy a következő, két év múlva sorra kerülő fesztivált jobb gazdasági helyzetben rendezik meg, és biztosabb lesz a jövője. "Az célom, hogy a magyar rajzfilmművészetet és az azt hordozó fesztiválokat a jelenleginél sokkal jobb és igazságosabb finanszírozásban részesítse a kormányzat" - fogalmazott a kormánybiztos.

 
 
 
 

A fesztivál életműdíját Lőcsei Gabriella, a Magyar Nemzet újságírója vette át Mikulás Ferenc fesztiváligazgatótól. Az indoklás szerint Lőcsei Gabriella 40 éve jegyzeteivel szolgálja a magyar animációs filmművészetet, a rajzfilm iránti elkötelezettségéről több jegyzetben is írt.

 
 
 
 

A KAFF-ot 1985 óta rendezik meg először három-, 2005 óta pedig kétévente. A KAFF-on 1996-tól külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek és tévés rövidfilmek, az ún. Tv-speciálok. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legfrissebb hazai filmalkotásokat és az elmúlt 2 év európai animációs játékfilmjeinek legjavát lehet majd megtekinteni.

 
 
 
 

„Animáció határok nélkül”, a fenti címet választották mostani fesztiválunk jelmondatának, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy a fesztivál programja adta az ötletet a címhez: a filmtörténet kezdete, sőt, a művészet kezdete óta, kontinenseken átívelve létezik a képek megmozgatásának vagy, ha tetszik, a mozgás leképezésének művészete – van miből válogatnunk.

 
 
 
 

11. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

 

Magyar animációk: érdemes odafigyelni rájuk

április végi előzsűrizés értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 íziós ód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm került versenybe a KAFF-on. A közös előzsűrizés után a háromtagú grémium tagjai közül Haris László fotográfus a fiatalok által készített filmeknek örült: „nagy lelkesedéssel néztem a MoMÉ-s hallgatók mellett más iskolák, pl. a BKF animációs diákjainak a filmjeit”. A bábrendező Kiszely Ágnes elárulta, nem volt nehéz az animációkat a bábszínház felől megközelítenie, hiszen az animációs rövidfilmekben és a bábelőadásokban közös, hogy mindkettő egyfajta esszenciális fogalmazásmóddal él – mint mondta, „srófra jár az agyunk”. Míg a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatónője elsősorban a filmek dramaturgiájára figyelt, Demeter István, a szolnoki TISZApART mozi vezetője a filmek tartalma kapcsán kiemelte, számos olyan film került éna programba, melyek humanisztikus témájukkal a mai világban hiánypótlónak bizonyulnak, és ezért érdemes lesz odafigyelni rájuk.

 
 
 

Az öttagú zsűri tagjai, akik a versenybe került alkotásokat fogják zsűrizni a júniusi fesztiválon: Sayoko Kinoshita, a Hiroshimai Animációs Filmfesztivál vezetője, a lengyel Izabela Plucinskaanimációs filmrendező, aki az előző KAFF-on Esterházy című gyurmafilmjével a legjobb Tv-speciál díját kapta, Buglya Sándororvos–tanár–filmrendező–operatőr, Orosz IstvánKossuth-díjas grafikusművész és Baghet Iskanderszír–magyar fotográfus.

 

(A programba került magyar filmek listája megtalálható a www.kaff.huwww.kaff.hu oldalon!)

3. SZAFT = Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója


Ma már nem kell egy egész stúdiónyi munkatárs, hogy valaki rajzfilmet készítsen. Házilag is remekbe szabott animált mesterművet lehet fabrikálni digitális kamera vagy egy egyszerűbb szoftver segítségével.

 
 
 

A Vákum (Városi Kulturális Mozgalom) Egyesületáltal szervezett SZAFT-ra a független, stúdióháttér nélkül dolgozó alkotók, azaz a „szabad animációs filmkészítők” nevezhetik munkáikat június 15-ig, azaz még mindig tart a nevezés. A KAFF kísérőrendezvényén, amely a kecskeméti SZIGMA Kiálíltótérben kerül megrendezésre, a versenybe kerülő filmeket egy háromtagú szakmai zsűri bírálja el, az általuk kiválasztott árom legjobb alkotás díjazásban részesül.A zsűri tagjai: Deák Zsuzsanna, a Daazo rövidfilmes portál munkatársa, Fritz Zoltán rajzfilmkészítő, a Magyar Képregényszövetség tagja; Illés István video designer, a 10. jubileumi KAFF fődíjasa. A SZAFT szakmai támogatója a Daazo.com rövidfilmes portál, ahol a filmekre a közönség is voksolhat a fesztivál előtt és alatt, valamint a Magyar Képregény Szövetség, amely a SZAFT-on képregényrajzoló workshopot és kiállításokat szervez. A SZAFT-tal párhuzamosan a Cifrapalota (Kecskeméti Katona József Múzem) Térformálók című kiállítás-sorozatának negyedik és egyben befejező részeként Stark Attila grafikusművész, street artist kiállítása lesz látható a SZIGMÁban.


 


8. EURÓPAI ANIMÁCIÓS JÁTÉKFILMFESZTIVÁL

Európa legjobbjai: varázslatos mesefilmek, kasszasikerek és külföldi fesztiválkedvencek

Aki június közepén Kecskemétre látogat, megismerkedhet az európai animációs filmgyártás legjavával. Varázslatos mesefilmek, kasszasikerek és külföldi fesztiválkedvencek, és több, külföldön sikeres egész estés animációs film magyarországi premierje. A KAFF-on a mesefilmek ifjú rajongóitól kezdve a művészmozik vájtfülű közönségéig mindenki találhat magának ínyére való animációs harapnivalót. A filmek megtekintésére a KAFF-os vetítés a talán vissza nem térő alkalmak egyike, hiszen ezen alkotások legtöbbje elkerüli a hazai moziforgalmazást és tévés bemutatást.

A francia filmgyártás nemcsak a vígjátékokban jeleskedik, az idei KAFF-on több francia mesefilm fogja a nézők szívét rabul esjteni: az Ernest és Célestine című a lenyűgöző mesekönyv-adaptációt tavaly Cannes-ban is díjazták, valamint bezsebelte a legjobb francia animációs filmnek járó César-díjat is. A festménytechnikát 3D-vel ötvöző A festmény utópisztikus történet a táblakép szereplőiről és a festőről, aki félbehagyta a képet. A film rendezője, Jean-François Laguionie neve minden bizonnyal ismerősen cseng Kecskeméten, ahol A majmok kastélyacímű egész estés filmje készült 1999-ben. A Zarafa című mesefilm Maki, a tízéves kisfiú, aki a rabszolgakereskedők kezéből szökött meg és Zarafa, az elárvult zsiráf barátságának története. A filmet, melynek rendezője Rémi Bezançon nem ismeretlen a hazai mozinézők számára (A legszebb dolog, Hátralevő életed első napja), az MTV is hamarosan bemutatja. A varjak napja egyfajta Maugli-történet, melynek látványvilágát szemlátomást a neves japán anime-rendező, Hayao Miyazaki stílusa ihlette. A francia mesék mellett itt lesz a népszerű dán animációs film, a Terhelt Terkel alkotóinak legújabb 3D-s vígjátéka, a Ronal, a barbár, a Holdember, melynek megvalósításában a Kecskemétfilm Kft. is közreműködött, egy rajzos E.T.-történet.

A lenyűgöző technikával készült mesefilmek mellett több olyan, dokumentarista igényű film is bekerült a KAFF programjába, amelyek társadalmilag fontos, nem egyszer igencsak fajsúlyos témákkal foglalkoznak. A Crulic Lengyelországban ártatlanul bebörtönzött román férfi valós története, aki éhségsztrájkba kezd, míg a spanyol Ráncok című mozi egy idősek otthonában játszódik, főszereplője az egykori bankár Emilio, aki Alzheimer-kórban szenved. A Ráncok képregényként látta meg a napvilágot, akárcsak a cseh Szudétavidék eldugott vasútállomásán a rendszerváltás idején játszódó film noir, az Alois Nebel, valamint az Örökbeadható, amely egy sokgyermekes belga család által örökbefogadott, koreai származású fiatalember önéletrajzi filmje. A brit McLeod fivérek Spagg-szigetcímű szürreális komédiájában egy kikötői városka különc lakóinak mindennapjaiba pillanthatunk be, míg a francia Folimage stúdió Fogadócímű tévés rövidfilmje egy megrázó történet a svájci Alpok hólepte hegyvidékéről.

Az európai filmeket Temple Réka animációsfilm-producer, Dudás Viktor filmes szakember, a Vox egykori főszerkesztője és Igor Prassel, a ljubljanai Animatéka animációs filmfesztivál programigazgatója előszelektálta. A versenybe került nyolc egész estés és az öt Tv-s rövidfilm a kategóriadíjak mellett a Kecskemét Város által felajánlott 2500 € értékű fődíjért is versenyeznek. A filmeket a norvég Anita Killi, a Belgiumban élő Kiss Andrea és Ternovszky Béla animációsfilm-rendezők, Öveges László építészmérnök-fotográfus és Gattyán György producer fogják zsűrizni.

(A programba került európai filmek listája megtalálható a www.kaff.hu oldalon!)

PANORÁMAPROGRAMOK


Partnerfesztiválok

Filmtörténeti bemutatóval érkezik Kecskemétre a krakkói Etiuda&Anima, amely lengyel animációnagy múltú történetét mutatjbe az -esévektől napjainkig. ük az elmúlt évek legjobb animáció, amelyekEurópa két legjelentősebb fesztiváljáról érkeznek, Annecyól és Stuttgartól. Bemutatkozik a kortárs szlovák animációs film, levetítjük az európai animációs Osca, a Cartoon d'Or -ben nominált alkotásokat.

„Elő a süllyesztőből!”

Rengeteg különleges filmcsemege érkezik Kecskemétre az archívumok polcairól.Az „Elő a süllyesztőből!” elnevezésű program keretében olyan külföldön világhírűvé vált magyar származású művészek animációs filmjei lesznek láthatók, melyek többsége csak a közelmúltban került elő – szinte véletlenül, vagy mondhatjuk, hogy a csodával határos módon, és amelyek készülésük ideje óta még soha nem voltak bemutatva. Az archívumok mélyéről előbányászott filmtekercsek közül a két legnagyobb szenzációt Szegedi Szűts István és Bortnyik Sándor egy-egy munkája jelenti. Mindkét művész a két világháború közötti hazai avantgárd képviselője volt, és bár mindketten foglalkoztak festészettel, előbbi illusztrációiról, utóbbi alkalmazott grafikáiról vált ismertté. Szegedi 1933-ban készült, különleges grafikájú rajzfilmje, a nyolcperces Légi titánok a BFI archívumából érkezik haza. Az archívumok mélyéről előbányászott filmtekercsek mellett bemutatunk egy betiltott magyar mesefilm-tervet 1952-ből Tihanyi rege címmel, és felelevenítjük magyar rajzfilmezést elindító két világklasszis, Macskássy Gyula és John Halas munkásságát, akik idén 101 évvel ezelőtt születtek.


Ázsiai animáció

Az animációs film sajátos stilizáltságánál, szimbolikus jelhasználatánál fogva a nyelvi akadályokat leküdzve a nemzetek, kontinensek közti kommunikáció bábeli zűrzavarán is felül tud emelkedni. Mindeközben a nemzeti karakterisztikumot, az eltérő világszemléletet is tükrözni tudják, sőt felerősítik az egyes alkotások. Öskilenc ázsiai országból, Japánból, Dél-Koreából, Szingapúrból, Kínából, Taivanból, Indiából, Malajziából, Vietnámból és Mongóliából érkeza kortárs animációs filmek, köztükkarakteres szerzői kisfilmek, ropogós diákfilmek és kreatív alkalmazott animációk.

Mindkét program megvalósulását a Docler Video Productions támogatta.

Nők az animációban

A fesztivál progamját idén a nők „uralják”. Az animációsfilm-készítés eredetileg a férfiak által művelt szakma volt, mára azonban a női animációs rendezők művei egyre nagyobb szeletét teszik ki a világ filmtermésnek, fontos szerepet vállalva annak sokszínűségében. Bemutatjuk két „születésnapos” rendezőnő, Horváth Máriaés Keresztes Dóramunkáit. Horváth Mária, aki többek között a Magyar népmesékegyik rendezője, most mint bábtervező is bemutatkozik egy tárlat erejéig a Kecskeméti Kulturális Központban. A „Bábok egy élet tájairól” című tárlaton megcsodálható látványtervek, bábfigurák a veszprémi, zalaegerszegi, debreceni és kecskeméti bábszínházak előadásaiból válogat. A grafikusművész Keresztes Dóra filmjeit egy különleges zenés koncerten keretében mutatjuk be: a Kiss Ferenc által vezetett Etnofon Zenei Társulás a rajzfilmeket élőben fogja „újrazenésíteni”. A koncert apropója, hogy Kiss Ferenc és Kereszes Dóra közös zenés mesekönyve tavaly jelent meg Papó zenedéjecímmel.

A zsűrimunkában is számos hölgy vesz részt: a norvég Anita Killit,a Berlinben dolgozó lengyel Izabela Plucinskát, a Belgiumban élő Kiss Andreát a mai külföldi filmszemléken nem kell bemutatni.
Olyan világhíres, a rajzfilmezést emancipáló női animációs alkotók munkáit is felelevenítjük, mint a brit Joy Batchelor (John Halas alkotótársa és felesége), az első szigetországi egész estés animációs film, Állatfarm rendezője, valamint a Magyarországról indult, majd New Yorkban dolgozó Tissa David, akinek 1986-ban Hollandiában készült Szentivánéji álom-feldolgozását vetítjük

RETROSPEKTÍV PROGRAMOK


Kivételes animációs életművek

A magyar animáció gyöngyszemeit idézzük fel az idei KAFF-on az elmúlt években elhunyt magyar animációsfilmesek pályáját bemutató programok keretében. Olyan kivételes alkotók életművére emlékezünk, Gémes József, aki pár hónapja hunyt el, és olyan filmeket rendezett, mint a Vili, a verébvagy a1984-ben készültToldi-adaptáció, a Daliás idők; magyar bábanimáció atyjaként tisztelt Foky Ottó; a Cannes-i Arany Pálma-díjas Vajda Béla; az amatőrfilmesként induló stúdióalapító Varga Csaba;valamint a francia kultuszfilm, Az idő urai című sci-fi animációs rendezője és a népszerű Red Bull-reklámok alkotója, Hernádi Tibor.

Többek között a közelmúltban elhunyt legendás alkotók is szerepelnek a Dunatáj Alapítvány és az Inforg Stúdió közös dokumentumfilmjében, a Szalay Péter által rendezett Pannonia Annó, amely a magyar animáció hős- és aranykorában állít emléket, és a KAFF-on tartjuk az ősbemutatóját.

Az emlékezés mellett ünnepelni is van okunk: idénis köszöntjük a kerekévfordulós magyar rajzfilmrendezőket. A Macskafogóidén 70. éves rendezője, Ternovszky Béla mellett Horváth Máriát, Keresztes Dórát és Tóth Pált köszöntjük filmjeik vetítésével. Tóth Pál, a Leó és Fred rendezője, az elmúlt húsz évben különleges 3D-s egyedi filmjeivel vívott ki magának fontos helyet a kortárs animációs filmművészetben.

KIÁLLÍTÁSOK

A KAFF látványtervezőjére, a tavaly váratlanul elhunyt Farkas Antal jamáraa „munkakönny” című posztumusz életmű-kiállítás keretében emlékezünk. Vajda Bélarajzfilmrendező Arany Pálma-díjas Moto perpetuo című filmjét a 2011-ben elhunyt rendező nemégiben előkerült eredeti vázlatain, valamint Sajdik Ferenc, a film látványtervezőjének alkotásain keresztül mutatjuk be (Moto perpetuo: Arany Pálma a fiókból.) 100 részes Magyar népmesék2011–2012 között készült 11 utolsó részét, melyek kereskedelmi forgalomban nem elérhetőek egyelőre, mind álló-, mind pedig mozgóképben bemutatjuk. Cakó Ferenc animációs filmrendező életműkiállítását a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Kápolna Galériájában rendezzük meg „40 év animáció” címmel.

SZAKMAI PROGAMOK

A KAFF támogatói közül a Magyar Média Mecenatúra, a Media Desk Hungary magyar képviselete és a MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet munkatársai fognak tájékoztatást adni munkájukról. Nyilvános kerekasztal-beszélgetést tart az Art Mozi Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet. Továbbá bemutatkozik a Budapesti Kommunkációs és Üzleti Főiskola pár éve indult, M Tóth Éva rajzfilmrendező vezette animáció szakja is.

KISTÉRSÉGI VETÍTÉSEK

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramját idén sem csak Kecskeméten, hanem a környék nyolc településén is megtekinthetik a nézők a KAFF-os vetítésekkel párhuzamosan, sőt szavazhatnak a kedvenceikre. A programban rész vevő települések: Kerekegyháza, Kunszállás, Lajosmizse, Lakitelek, Orgovány, Tiszakécske, Tiszaug és Városföld.

KONCERTEK

A KAFF-on esténként koncert zárja a napot. A világzenei színpadokon a cigányzene egyik legautenikusabb képviselője, a Parno Graszt fog mindannyiunkat táncra csalogatni a Múzeumok éjszakáján; itt lesz továbbá a Bartók Béla szellemiségében alkotó fiatal folklór-sanzon banda, a Tárkány Művek , valamint Rutkai Bori képzőművész csapata, az egész családot transzba ejteni képes jazz-underpop formáció, a Specko Jedno . És szokásához híven zenél nekünk a Kaláka, a Kecskeméten készült Magyar népmesék zenei felelőse is.

HELYSZÍNEK

A vetítéseknek, családi programoknak, koncerteknek, alkotóműhelyeknek, kiállításoknak az újonnan átadott kecskeméti Sheraton Hotel és Konferenciaközpont és az Otthon Mozi helyszínt. A szabadtéri koncertek és vetítések idén is a Kecskeméti Városháza közel 120 éve épített, Lechner Ödön által tervezett lenyűgöző szecessziós épületének udvarában lesznek.

KAFF – MTI – Komlós József JR

Fotók: Komlós József JR

 
 
 
PROGRAMOK