2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2014.04.03. csütörtök
 

Napokon belül elkezdődik 5500 lámpatest cseréje LED-es fényforrásokra

 

Megérkeztek a városba az új lámpatestek, néhány nap és megkezdődik Kecskeméten a város közvilágításának energiatakarékos átalakítása. Az összesen 839.800.000 forintos uniós és hazai támogatásnak valamint az önerőnek köszönhetően a város 5.456 lámpatestet cserélhet korszerű LED-es fényforrásra. Az új lámpatesteket ma mutatta be a sajtónak dr. Zombor Gábor polgármester és Nagypál Sándor alpolgármester.

 
 
 

Kecskemét MJV Önkormányzata felismerte azt a tényt, hogy a közvilágítás költségei egyre nagyobb terhet rónak a költségvetésre. Ezért felülvizsgáltatta a város közvilágítási hálózatát, műszaki szempontú korszerűsítési és energiahatékonysági koncepciót készíttetett. Ezt követően, tavaly februárban nyújott be pályázatot a KEOP-2012-5.5.0/A, Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása, korszerűsítése konstrukció keretében, amelyben a bekerülési költség 85 százalékának elnyerésére nyílt lehetőség, A pályázati kiírás az üzemelő, 5 évnél régebben telepített lámpatestek cseréjét támogatta, új hálózatfejlesztést nem tartalmazott.

 
 
 
 

Tavaly októberben megszületett a pályázattal kapcsolatos pozitív döntés, amelynek köszönhetően a város közigazgatási területén lévő 11.909 darab lámpatestből két ütemben, két pályázati csomag segítségével összesen 5.456 darab lámpatest cseréje történhet meg: az I. ütemben 3.056 darab 351.050.000 forint összegű támogatással, a II. ütemben pedig 2.402 darab 488.750.000 forint összegű támogatással. A polgármester hangsúlyozta: a korszerűsítésnek köszönhetően az üzemeltetés során jelentős forrásokat lehet megtakarítani, amelyeket a város a közvilágítás további fejlesztésére fordíthat.

 
 
 
 

Nagypál Sándor beruházásokért felelős alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a korszerűsítés szinte a teljes várost érinti, a lámpatestek cseréje ugyanis az Árpádvárosban, Belvárosban, Nagykörúton belül, Homokbányán, Hunyadivárosban, Kisfáiban, Ürgésben, Talfáján, Bethlenvárosban, az Ipari Parkban, Katonatelepen, Máriavárosban, Szent István városban és az E 75-ös út mentén egyaránt zajlanak majd.

 
 
 
 

A két pályázati ütemben a cserére tervezett világítótestek tekintetében a beépített teljesítmény 49 százalékkal, illetve 47 százalékkal csökken.

 

A korszerű, energia hatékony LED-es fényforrások fogyasztása alacsonyabb, mint a hagyományos eszközöké, így a teljes lámpaállományra vetített energiafogyasztásnak 25 százaléka takarítható meg. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatónak fizetendő rendszerhasználati díjak, és a közvilágítás elosztási díjak is ilyen arányban csökkennek.

További költség megtakarítást eredményez az, hogy a korszerű lámpatestek üzemeltetése alacsonyabb forrásigényű, mint a hagyományos eszközöké. Ez a megtakarítás az elkészült korszerűsítés után, az üzemeltetésre kiírt közbeszerzési eljárásban létrejövő szerződés kondíciói szerint körvonalazódik majd.

 
 
 

Az alpolgármester kiemelte: éves szinten 88.675.000 forint megtakarítás jeletkezik a fejlesztés következtében, miközben a LED-es fényforrások segítségével a fényerő növekedése 200 százalék feletti lesz. Nem utolsó szempont az sem, hogy a korszerű fényforrások közvetlenül az úttest és járda felületét világítják meg, a fényszennyezés nem zavarja majd az épületekben lakókat.

 

Az önkormányzat tervei között szerepel a korszerűsítés során leszerelt, saját tulajdonú, még jó műszaki állapotban lévő világítótestek kihelyezése a gyengén ellátott területekre.

Az elmúlt időszak további pozitív fejleménye, hogy az önkormányzat az EU önerő alapból elnyerhette a szükséges önrészt is, így a közvilágítás fejlesztése is bekerült azon projektek sorába, amelyek a városnak nulla forintjába kerülnek.

Képek: Komlós József JR

 
 
 
PROGRAMOK