2019-12-23 15:53:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-12-20 12:03:00 | Bővebben...
 
 
 
 
Február
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2014.07.23. szerda
 

Emlékezés a nándorfehérvári diadalra

 

Kedden délelőtt a Hunyadi János téren, a Hunyadi-szobornál emlékeztek meg a kecskemétiek a nándorfehérvári diadal 558. évfordulójáról. Az eseményen beszédet mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere. Az ünnepségen részt vett Rideg László, a megyei közgyűlés alelnöke, Bogasov István önkormányzati képviselő, és Hörcsök Imre, a Kecskeméti Református Egyházközség főgondnoka is. Pászti András, az ünnepséget szervező városrész önkormányzati képviselője egy sérülés miatt nem tudott jelen lenni a megemlékezésen.

 
 
 

A Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését. A magyar és az európai történelem és a kereszténység e jeles napját az Országgyűlés 2011-ben a Nándorfehérvári Diadal Emléknapjává nyilvánította. Az égiek nem voltak kegyesek a mai megemlékezés résztvevőihez, akik azonban a szakadó eső ellenére is kitartottak. Molnár Pál, az M. Bodon Pál Zeneiskola tanára fölé több esernyőt is tartottak, hogy tárogató játékával megadja az ünnepség alaphangulatát. Bán Mór Hunyadiról szóló írását Dobán Péter, a Katona József Gimnázium diákja olvasta fel. A több mint öt és fél évszázaddal ezelőtt történtekre való visszatekintés után Bunyik Tamás mondta el Branyiczki Rita: Harangoznak című versét.

 
 
 
 

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester azzal a gondolattal kezdte emlékező beszédét, hogy szeretjük azt, hinni: velünk, magyarokkal mostohán bánik a történelem és az élet. Hozzátette: a mai délelőtt is próbára tett minket, hogy kitartunk-e magyarságunk mellett, tudunk-e emlékezni tisztán és méltón azokra az elődeinkre, akiknek köszönhetjük a mai magyarság fennmaradását és történelmét.

 
 
 
 

- Való igaz, hogy megszállások, vesztes háborúk, levert forradalmak folyamatosan jellemezték a magyar történelmet, de az is igaz, hogy ezekből mind győztesen kerültünk ki. Ezért ünnepelhetünk a mai napon, és emlékezhetünk a nándorfehérvári csata bátor hőseire, akik nem rettentek meg a török-oszmán birodalomtól, hanem megmutatták, hogy a magyarság él, a magyar nemzetnek hazája van, és ezt meg kell tartanunk, őriznünk, védenünk kell – mondta Szemereyné Pataki Klaudia.

 
 
 
 

Az ünnepi beszéd után a jelenlevők elhelyezték koszorúikat a Hunyadi-szobornál, majd a honvéd hagyományőrzők díszsortűzzel tisztelegtek a nándorfehérvári hősök emléke előtt.

 

Kecskeméti Lapok

 
 
 
PROGRAMOK