2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.06.20. csütörtök
 

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

 

A 2014-2019-es önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlését tartotta ma Kecskemét képviselő-testülete.

Elfogadta a közgyűlés az idei költségvetés soron következő módosítását. Erre egyrészt az új feladatok pénzügyi fedezetének biztosítása, másrészt a korábban tervezett hitelfelvétel összegének csökkentése miatt volt szükség. A változások egyebek között érintik a Neumann János Egyetemet, amely 3,6 millió forintos támogatást kap nyári intenzív nyelvtanfolyam szervezésére. Az ingyenes képzést olyan kecskeméti diákok vehetik igénybe, akik a következő két tanév valamelyikében kezdik el az egyetemet, vállalják, hogy felvételinél az első helyen a Neumann János Egyetemet jelölik meg, és még nem rendelkeznek a felsőfokú oktatási intézmények által a felvételi eljárás során elfogadott középfokú nyelvvizsgával. Az önkormányzat által nyújtott támogatás száz diák tanfolyami költségét fedezi.

A költségvetésből mintegy 41 millió forintot kap a Kik-For Kft. arra a célra, hogy építési telkeket alakítson ki a Platán és Harkány utcákban.

Szintén jelentős tétel az a mintegy 30 millió forintos támogatás, amelyet a város a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiának nyújt. Az összegből a TAO támogatáshoz szükséges önrészt biztosítják.

A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert az 54. Nemzetközi Gyermek Játékok megrendezéséről szóló megállapodás megkötésére. A rendezés jogát Kecskemét tavaly decemberben nyerte el. A verseny 2020. június 30-július 4. között lesz, Kecskemétre várhatóan 80 országból érkeznek 24 fős küldöttségek.

Két pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Katona József Múzeum fejlesztésére a Kubinyi Ágoston Program keretében. Ezek egyikéből raktárfejlesztés és látványraktár kialakítása történne meg a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményében. A fejlesztés költsége mintegy 4,5 millió forint.

A másik pályázat az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása megújításának második ütemét finanszírozza majd. Jelenleg az első, 13 millió forintos ütem zajlik a belső terek megújításával. A most benyújtott, II. ütemre vonatkozó pályázatból az öt kiállítóteremben új állandó kiállítást hoznak létre, mintegy 23 millió forintos költséggel.

Több pályázathoz kapcsolódó támogatási kérelemről döntött a közgyűlés. Ezek egyike a Katonatelepen létrehozandó új bölcsőde, amely várhatóan 2020-ban és 2021-ben épülhet meg 411 millió forintból. Szintén bölcsőde épül Hetényegyházán, a Pajtás utca 1. szám alatti ingatlanon, ennek összköltsége mintegy 390 millió forint.

A CLLD program keretében a Széchenyivárosban és a Hunyadivárosban jön létre új közösségi ház, továbbá új játszótér létesül Kósafaluban, a Számadó és Nyereg utcák találkozásánál.

A napirend tartalmazta a Ceglédi úti járda felújítását a Noszlopy parktól mintegy 1345 méter hosszban. A rendkívül rossz állapotú járdát teljes egészében el kell bontani, cserélni kell az útalapot, a szegélyeket is. Az érintett szakaszon a buszmegállók peronjait is felújítják.

Sportfejlesztéshez két új pályázat is kapcsolható. Ezek egyikében gördeszka park jönne létre, a másikban pedig másfél kilométeres rekortán futópálya, mindkettő a szabadidőközpontban. A fejlesztésekre 50 százalékos támogatás igényelhető, így a görpark esetében az önkormányzati által biztosítandó önerő 30 millió forint, a futópálya esetében pedig 36 millió forint.

Egész hetes programsorozattal készül a város az Európai Mobilitási Hétre, szeptember 16-22 között. A fő programelem szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap lesz. Az elmúlt évekhez hasonlóan, ez alkalommal is lesznek forgalomkorlátozások. Újdonság azonban, hogy az alternatív meghajtású járművek népszerűsítése érdekében a zöld rendszámos gépkocsik mentesülnek majd a korlátozások alól.

Tovább bővül a városban a térfelügyeleti kamerarendszer. Új telepítési helyszín lesz a héten átadott Népmese játszótér a Hankovszky Zsigmond ligetben és az Apponyi Albert tér a hozzá kapcsolódó Hosszú utca – Hoffmann János utca kereszteződése tekintetében.

Zárt ülés keretében díjak, címek adományozásáról döntött a közgyűlés. Ennek értelmében az Év Kecskeméti Civil Szervezete Díjat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő címet pedig Szabó Lászlónak adományozta.

Cselekvési terv készült az illegális hulladéklerakás megfékezése érdekében. Az erről szóló tájékoztatóban szerepel: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezettségének fokozásával és a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésével az illegális hulladék mennyisége jelentősen csökkent. Ez azonban csak a közterületekre igaz, a magánterületeken elhelyezett hulladék ugyanis egyre nagyobb problémát okoz. Ez év első öt hónapjában szinte annyi jegyzői hatósági eljárás indult, mint tavaly egész évben.

Az illegális hulladék keletkezésében egyik jelenség az úgynevezett „mellérakott” hulladék, döntően azért, mert a konténer kisebb a szükségesnél. Ez a probléma a tömbházas lakóövezetekben jelentkezik. Szintén ezeken a területeken okoz gondot a szelektív hulladékgyűjtő pontok helytelen használata. Az már bebizonyosodott, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés sokkal célszerűbb és hatékonyabb. A 2012-ben létesített 54 gyűjtőszigetből 26 darabot meg kellett szüntetni, gyakran az ott lakók kérésére.

A másik fő probléma a hulladékszállítási közszolgáltatásba be nem kapcsolt külterületi és zártkerti ingatlanok kapcsán jelentkezik. Kecskemét közigazgatási területén közel 6400 ilyen ingatlan van, amelyekben átlagszámítás alapján évente összesen mintegy 3,3 millió kg vegyes hulladék keletkezik.

A cselekvési tervben egyebek között szerepel: pályázatot kell kiírni olyan kulturált kivitelű közterületi kukatárolók kialakítására, amelyeknek használatában az adott társasháznak, lakásszövetkezetnek kizárólagossága van, továbbá térfigyelő kamerákat kell kihelyezni. Tovább kell népszerűsíteni a házhoz menő szelektív gyűjtést a gyűjtőszigetek megszüntetése érdekében, akciót kell szervezni az elektronikai és gumiabroncs hulladék begyűjtésére. A külterületi és zártkerti ingatlanokra pedig mielőbb ki kell terjeszteni a közszolgáltatást.

A közgyűlés a délután folyamán díjakat, elismerő címeket adott át, illetve köszöntötte a pedagógusnap alkalmából miniszteri kitüntetésben részesülteket.

Kecskemét Városért Oktatási Díj:

-Gyergyádesz Lászlóné, a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola tanára

-Kecskésné Marthi Marianna, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolájának tagintézmény-vezetője

Kecskemét Városért Egészségügyi Díj:

-Dr. Kertész Gábor kézsebész, a Bács-Kiskun Megyei Kórház osztályvezető főorvosa

Kecskemét Ifjúságáért Díj:

-Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára

Kecskemét Közművelődéséért Díj:

-Lángné Nagy Mária, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. közművelődési szakmai vezetője, közművelődési szakértő

Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díj:

-Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara Hely- és Családtörténeti Kutatóműhelye

Kecskemét Sportjáért Díj:

-Ivkovics Sztojan, a Magyar Férfi Felnőtt Kosárlabda Válogatott szövetségi kapitánya, a Mercedes Benz Kosárlabda Akadémia szakmai tanácsadója

Év Kecskeméti Rendőre elismerő cím:

-Tarnóczy László rendőr ezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Kapitányságvezető-helyettese

Év Kecskeméti Tűzoltója elismerő cím:

-Kaszap Ferenc címzetes tűzoltó törzszászlós

Év Kecskeméti Városrendésze elismerő cím:

-Csukás Csaba, a Kecskeméti Városrendészet közterület-felügyelője

Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő cím:

-Novák Kornél, a Városüzemeltetési Osztály Közmű- és Közterületfejlesztési Csoport vezetője

Pedagógusnap alkalmából miniszter által adományozott díjban részesültek:

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Szakképzésért és Felnőttképzésért Díjban részesítette Akócsiné Patkós Erzsébetet, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma tagintézményvezető-helyettesét.

Weszely Ödön-díjban részesítette Ordasi Krisztiánt, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szakoktatóját.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Apáczai Csere János-díjban részesítette Szepes Lajost, a Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda nyugalmazott igazgatóját.

Dr. Nagy István agrárminiszter

Tessedik Sámuel-díjban részesítette Kürtösi Zsoltnét, a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola szaktanárát.

A közgyűlés szintén köszöntötte Bíró Melindát, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola 6.b osztályos tanulóját, aki a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2018” cím elnyerésére benyújtott pályázata alapján Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter elismerő oklevelét vehette át.

 
 
 
PROGRAMOK