2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.09.12. csütörtök
 

"Szent István intelme is az, hogy ezt az országot tartsuk meg kereszténynek és nemzetinek"

 
 
 

Magyarság és hazaszeretet címmel tartottak Szent István-emlékkonferenciát ma délelőtt a Kecskeméti Piarista Gimnázium dísztermében. Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzeti és civil kapcsolatokért felelős államtitkár is előadással tisztelgett államalapító királyunk előtt.

Magyarság és hazaszeretet címmel szervezett telt házas konferenciát Kecskemét önkormányzatának Értékmegőrzési Bizottság Egyházügyi Munkacsoportja és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány a piarista gimnázium dísztermébe, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és dr. Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye érseke fővédnökségével.

A konferencia résztvevőit Lévai Jánosné Makai Judit önkormányzati képviselő, az egyházügyi munkacsoport vezetője köszöntötte, aki üdvözlő szavaiban a konferencia meghívóján is olvasható fohászból idézett: „Ha nehéz helyzetben van hazánk, gyengül a hitünk. – Ezért tartjuk fontosnak, hogy a fiataloknak példát mutassunk, és hogy azok az értékek, amelyeket Kecskemét is őriz, megmaradjanak.”

„Elvekhez ragaszkodni olyan lehetőség a nemzetnek, ami érték” – szögezte le előadásában Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMEI) egyházi, nemzeti és civil kapcsolatokért felelős államtitkára Liberalizmus vagy keresztény szabadság – érték nélküli összeborulás vagy értékalapú nemzeti politika? című referátumában a mai liberalizmus kétarcúságára világított rá: a nagynak nevezett francia forradalom eszméit – szabadság, egyenlőség, testvériség – a liberalizmus hívei sok esetben csak saját magukra vonatkoztatva tekintik érvényesnek.

„Ne hallgassunk! Szólaljunk fel azért, amit mi erkölcsileg értékesnek tartunk, mondjuk el, hogy mit gondolunk az élet védelméről és a házasságról – különben úgy járunk, mint Nyugat-Európa” – hívta fel a figyelmet mindenki, de különösen is az egyházak, a közösségekben élők felelősségére Soltész Miklós. „Mindenki döntse el, számára mi a fontos: a közösség, nemzet, város, falu jövője – vagy a hatalom és a pénz? Az elvek melletti politizálás, adott esetben hibákkal együtt – vagy az elvtelen összefogás? Szent István intelme is az, hogy ezt az országot tartsuk meg kereszténynek és nemzetinek” – zárta előadását az államtitkár.

Államalapító királyunk jelentőségét emelte ki köszöntőjében Szemereyné Pataki Klaudia: „Csak kevesek kiváltsága a maradandó, korszakokon átívelő, időtálló alkotás; Szent István magyar állama ilyen – fogalmazott Kecskemét polgármestere. – Megtépázták ugyan történelmünk viharai, sokszor úgy tűnhetett, eljárt felette az idő, de mégis: ma is élő és létező alkotás. Szent István új ösvényre, a kereszténység és így a megmaradás útjára vezényelte a nemzetet, intelmeinek üzenete pedig a mai ember számára is érvényes.”

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy kevéssé ismert tudományág, az archeogenetika magyarságkutatásban betöltött szerepéről tartott előadást. A székesfehérvári királyi bazilikából származó emberi maradványok DNS-vizsgálatának menetéről szólva beszámolt arról, hogy egy nemzetközi kutatócsoport sikeresen definiálta III. Béla király apai ági (Y-kromoszomális) profilját, amely hivatkozásként szolgálhat az Árpád-házhoz tartozó további maradványok azonosításához.

Szent István egyetlen felnőtt kort megélt, de korai halála miatt őt a trónon követni nem tudó fiáról, Szent Imréről Lezsák Sándor tartott előadást, aki árnyalni igyekezett a köztudatban a rövid életű hercegről élő képet. Referátuma végén Szent István fiának intelmeiből idézett: fia legyen irgalmas, türelmes, erős, alázatos, mértékletes, szelíd, becsületes és szemérmes – tartotta fontosnak édesapaként és uralkodóként is a király.

A folytatásban többek között dr. Pallagi Mária, a Kecskeméti Katona József Múzeum történésze A Szent István-i örökség igazsága, érvényessége és tanulsága napjainkig címmel tartott előadást, dr. Bábel Balázs érsek Szent István király és Szent Asztrik érsek kapcsolatáról beszélt, dr. Finta József érseki helynök, plébános Szent István intelmeinek üzenetét foglalta össze a mai ember számára, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke pedig a Szent István-díjjal kapcsolatos gondolatait osztotta meg a részvevőkkel.

 
 
 
PROGRAMOK