2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.09.27. péntek
 

Az aktív időskor lehetőségei – CédrusNet-konferencia Kecskeméten

 
 
 

Egy több mint 2 éve kezdődött idősügyi mintaprogramról, a CédrusNetről és az idősödő társadalommal kapcsolatos kihívásokról tartottak konferenciát Kecskeméten csütörtök délután. Előadóként Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is részt vett az eseményen.

„Aki már nyugdíjas, az gyorsan rájön arra, hogy miután kipihente magát, valamit kellene csinálni. Emberek között lenni.” – Ezekkel a szavakkal mutatta be Sárközy Erika, a kecskeméti CédrusNet mintaprogram vezetője és megálmodója a nyugdíjasok egyik fő dilemmáját. A csütörtök délután megrendezett „Az idősödő társadalom kihívásai – CédrusNet Kecskemét modell” elnevezésű előadássorozaton napjaink demográfiai kihívásairól, az idősek problémáiról és egy országosan is mintaértékű programról is beszámoltak az előadók. Ahogyan az a volt úrikaszinó dísztermében elhangzott, Kecskeméten 1987-ben 17.966 nyugdíjas élt. Csonka Imre, a polgármesteri hivatal társadalompolitikai osztályának vezetője azt próbálta megtippeltetni a közönséggel, hogy mennyi nyugdíjas élt 2017-ben Kecskeméten.

De mielőtt mindezekkel az adatokkal megismerkedhettek volna a megjelentek, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte őket:

– Egy újszerű kezdeményezés összefoglaló délutánján vagyunk most együtt. Kecskemét önkormányzata számára is fontos, hogy az idősödő és nyugdíjas korosztályokba tartozók ne maradjanak egyedül. Ahhoz, hogy komplex módon tudjunk részt venni ebben, erős szövetségesre találtunk Sárközy Erika személyében, csapatában és az általuk kidolgozott programban. Az elmúlt egy év intenzív munkával telt: a gyakorlatban is kipróbálták azt a cselekvési tervet, amelyet a város részére elkészítettek.

Miért fontos ez Kecskemét számára? – tette fel a kérdést a polgármester?

– Én a család oldaláról közelítem ezt meg: hogyan tud az idős vagy idősödő ember a család aktív tagja maradni, vagy hogyan tudja család hiányában ezt az űrt kipótolni? Erre ad válaszokat a program – zárta gondolatait Szemereyné Pataki Klaudia.

Az egybegyűltekhez ezt követően Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szólt:

– Amikor családpolitikáról beszélünk, leggyakrabban a gyermekvállalás oldaláról közelítünk a kérdéshez. De egy családbarát ország számára a generációk békés, egymást segítő együttélése is fontos – hangsúlyozta az államtitkár. – Magyarországon nemzeti konszenzus van abban, hogy érdemes támogatni a családalapítás előtt állókat, illetve a családalapítás korai éveiben járókat. Azt tapasztaljuk, hogy az idősek tudnak örülni annak, hogy a fiataloknak könnyebb, mint nekik volt, és hogy olyan lehetőségek, támogatások állnak a rendelkezésükre, amelyeket számukra még nem voltak elérhetők.

Kecskeméthez személyes emlékek is fűzik Novák Katalint, nagyszüleivel való szeretetteljes kapcsolatát többször megemlítette. Ezért is tért ki előadásában arra, hogy a kormány családvédelmi akcióterve az idősebbekről sem feledkezik meg. Mint elmondta: januártól vehető igénybe az úgynevezett nagyszülői GYED, amely keretében ha a még aktív korú nagyszülő marad otthon az unokákkal, akkor minden gyermek után megkapja a gyermekgondozási díjat. De ilyen, a családok életét megkönnyítő intézkedésük az is, hogy a nők negyven év szolgálati viszony igazolásával a nyugdíjkorhatár elérése előtt is elmehetnek nyugdíjba; ezt bevezetése óta több mint 261 ezer érintett vette igénybe.

– Kecskemét mintaváros abban a tekintetben is, hogy milyen eszközökkel szólítják meg az idősebb generációk tagjait – tette hozzá Novák Katalin. – Nem véletlenül kapta meg a város 2010-ben az idősbarát önkormányzat díjat.

(Az államtitkár elárulta, tudja, hogy a város idén is pályázott erre az elismerésre. A hivatalos eredményt, melyet ő már ismer, de még nem fedhet fel, október 2-án hozzák nyilvánosságra.)

A konferencia következő előadójaként a már említett Csonka Imre az önkormányzat idősödési és idősügyi – ez év júniusában elfogadott – koncepciójának pillérjeit vázolta fel. Annak megválaszolására, hogy miért is szükséges új stratégiai alapokra építkezni a jövőben, az előadó néhány döbbenetes számot említett: húsz év alatt másfélszeresére emelkedett a 60 éven felüliek száma Kecskeméten (2017-ben közel 27 ezren estek ebbe a kategóriába), 8000 olyan háztartás van, amelyet egyedül tart fenn egy 65 év felüli lakos, és jelenleg is nyolcszázan várakoznak idősek otthonában történő elhelyezésre.

– A felmerülő kihívások megválaszolásához szemléletváltásra van szükség – mondta Csonka Imre. – Ennek során tudatosítani kell, hogy az idősek milyen potenciális lehetőségeket rejtenek, és le kell bontani a hozzájuk kapcsolódó sztereotípiákat.

Előadása végén Csonka Imre a koncepcióban megfogalmazott intézkedéseket is ismertette: céljuk a CédrusNet Program folytatása, a demensbarát település koncepciójának kidolgozása, valamint egy olyan idősügyi centrum létrehozása – egy egyházi fenntartóval együttműködve –, amelyben egyszerre lennének nyugdíjaslakások és idősotthoni férőhelyek, emellett szociális és egészségügyi alapszolgáltatásokat is kínálna, és esetlegesen bölcsőde vagy óvoda is létesülne a közelében.

A konferencia folytatásában Sárközy Erika programvezető és munkatársai ismertették a CédrusNet egyes elemeit.

 
 
 
PROGRAMOK