2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.10.03. csütörtök
 

Bábjátékkal bővül a Városháza harangjátéka

 
 
 

Bábjátékkal teljesedik ki a város harangjátéka. A tervek szerint bábfigurák jelennek majd meg a Városháza órájánál, amikor a zene kezdetét veszi. A harangjáték repertoárja mindemellett bővülni fog. Ezt ma (szerdán) jelentette be Öveges László főépítész és Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum vezetője a város napján a Cifrapalotában.

Öveges László interjúban elmondta: „az óra, a harangjáték és a bábjáték, szervesen összetartoznak. 1983-ban csendült fel először a 37 harangból álló harangjáték hangja. Egy évvel később került fel a hozzátartozó óraszerkezet. A Városháza építésekor nem volt óraszerkezet. A dokumentumokból kiderült, hogy már akkor is tervben volt egy figurális szerkezettel.”

Most pedig az álom valóra válik.

Bán János részletezte: „egyelőre azt tervezzük, hogy olyan bábfigurák jelennek majd meg, amelyeknek a tervét Hanga István órásmester már sok évtizeddel ezelőtt megalkotta. Ő már megálmodta, hogy hogyan is fog kinézni a játék. A mostani feladat az, hogy eldöntsük, történelmünknek mely figuráit válasszuk ki. Azt gondoljuk, jó lenne, ha Kecskemét történetének olyan jeles alakjai tudnának megjelenni ebben a bábjátékban, amelyek egyrészt a história alapjairól ismertek, másrészt pedig a legendáinkból. Olyan gyönyörű mondáink, legendáink vannak, amelyeket, ha őszinték akarunk lenni, mi sem ismerünk igazán. Szerintem csodálatos lenne, ha a Kecskemétre ellátogató turisták ezeket a szép történeteket meghallgathatnák. Kaszap táltos és Árpád vezér története, Szent István a Déllő tónál, a Beszélő köntös története, vagy éppen megmutatkozna Kossuth Lajos, Ferenczy Ida.”

Azt is megtudtuk, hogy új harangjátékok lesznek a repertoárban, teljesen új zenei motívumok csatlakoznak az eddigiekhez. Hogy milyen dallamok csendülnek majd fel, az attól függ, hogy mely bábuk, mely történelmi karakterek, milyen korszakok jelennek majd meg, és mindehhez fog alkalmazkodni a harangjáték.

Ahhoz, hogy ez a gyönyörű álom minél hamarabb teljesüljön, egy akciót is szerveztek a projekt mellé. A Városháza felújítása során leszedett Zsolnay-cserepeit meg lehet vásárolni a Cifrapalotában egészen addig, míg el nem fogynak. A befolyt összeget pedig erre a nemes célra használják fel.

 
 
 
PROGRAMOK