2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.10.04. péntek
 

Évente 24 ezer tonnányival csökkentenék a károsanyag-kibocsátást Kecskeméten!

 
 
 

Komoly klímavédelmi stratégiát állított össze a város vezetése az önkormányzati cégekkel együttműködve. Ha annak minden beruházási eleme megvalósul, akkor évente 24 ezer tonnával csökken a károsanyag-kibocsátás a városban. Ez felér 350 ezer ötvenéves tölgy légtisztító hatásával – hangzott el a Velünk zöldül Kecskemét! című kerekasztal-beszélgetésen, melyet ma (csütörtök) délután tartottak a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

A BÁCSVÍZ Zrt. csapvíz automatájának átadása vezette fel a kerekasztal-beszélgetést, amellyel arra kívánták ráirányítani a figyelmet: természeti környezetünk megóvása mindannyiunk érdeke és kötelessége.

Az alkalmat a város három legnagyobb közszolgáltatója, a BÁCSVÍZ Zrt., a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. és a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. közösen szervezte azért, hogy bemutassák az érdeklődőknek, tevékenységük során hogyan veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, és ennek érdekében az elmúlt években milyen új technológiákat, működési módokat vezettek be. A szervezők egyúttal arra is kíváncsiak voltak, a fiatalabb generációk tagjainak milyen ötleteik vannak e témában, ezért kérték fel prezentációra a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjait.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevőit és a megjelent diákokat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte. Minden társadalmi szintnek megvan a maga felelőssége, az egyénnek, a kisközösségeknek és a városvezetésnek egyaránt – de ez nem merülhet ki a tiltakozás valamely formájában, hanem konkrét cselekedetekben kell, hogy testet öltsön. És azt is látni kell – hozott egy példát a polgármester –, hogy ha az egyén nem vigyáz a környezetére, mert mondjuk szemetel, akkor a városra hárul az ártalmatlanítás feladata.

– A város vezetése komoly klímavédelmi stratégiát állított össze: ha annak minden beruházási eleme megvalósul, akkor évente 24 ezer tonnányival csökken a károsanyag-kibocsátás a városban. Ilyen beruházások hiányában ugyanekkora mennyiségű káros anyagot 350 ezer ötvenéves, száz köbméter lombkoronájú tölgyfa elültetésével lehetne ellensúlyozni – mondott egy döbbenetesen magas számot Szemereyné Pataki Klaudia, hozzátéve, ennyi fát képtelenség ültetni. Ezért van szükség azokra a technológiákra, amelyeket a különféle közszolgáltatók is alkalmaznak.

A polgármesteri felvezetést követően először Horváth Attila, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a távhőszolgáltatás „zöldebbé” tételéről beszélve többek között arról számolt be, hogy a tiszta tüzelőanyag miként minimalizálja a károsanyag-kibocsátást, illetve hogy milyen lehetőségek vannak a biomassza alapú hőtermelésben.

A környezettudatos víziközmű-szolgáltatásról Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást, hangsúlyozva például azt, hogy a szennyvíziszapból különféle rothasztó technológiákkal termelnek biogázt, és azt villamosenergiává alakítják.

A „lélegző város” vízió mentén végzi tevékenységét a város zöldfelületeinek fejlesztéséért, ápolásáért felelős Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. Boros Gábor ügyvezető igazgató még a szolgáltatók közötti együttműködésre is hozott példát: a cserjék, fák gallyazásakor keletkező nyesedék ugyanis mint apríték hasznosítható a hőtermelésben.

A közszolgáltatók vezetőinek beszámolói után a Kocsis Pál iskola diákjai tartottak prezentációt arról, milyen elképzeléseik vannak a zöld város gondolat jegyében. A környezetvédelmi-, illetve parképítő és fenntartó technikusnak készülő fiatalok a tetőkertek és zöldfalak kialakításában látják a lehetőséget. Meglátásuk szerint a Széchenyivárosban több olyan panelház is van, amely alkalmas lenne erre, és a tetőkön akár napelemeket is el lehetne helyezni, esztétikusan illesztve a környezetbe.

A terveket egyetértően bólogatva hallgatta Szemereyné Pataki Klaudia, a megvalósíthatóságot illetően azonban szkeptikus. Mint mondta, a kezdeményezések gyakran a fenntartás során buknak el, amikor már az egyénnek is feladata, munkája lenne vele. Ezért van szükség a sokak által hangoztatott szemléletmód-váltásra: hogy mindenki feladatának, felelősségének érezze a természeti környezet megóvását.

A rendezvény szervezői ehhez közös gondolkodásra hívják a város lakóit: pénteken, szombaton és vasárnap 9 és 11 óra között Kecskemét főterén, a 0 kilométerkő mellett környezetvédelmi szerencsekerékkel várják az arra járókat. Az ajándéktárgyakat azok között sorsolják majd ki október 8-án, akik nemcsak arra tesznek javaslatot, hogy a három szolgáltató egyike hogyan zöldíthetné tovább a tevékenységét, de azt is megválaszolják, ők mivel teszik környezettudatosabbá a mindennapjaikat.

 
 
 
PROGRAMOK