2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.10.08. kedd
 

Tölgyfaültetéssel emlékeztek Batthyány Lajosra, a „szilárd és hajthatatlan” miniszterelnökre

 
 
 

„…éleslátású, mint a hiúz, maga elhatározásában sebes, mint a villám, s aztán szilád és hajthatatlan, mintha minden idege vasból volna” – jellemezte gróf Batthyány Lajost egy 1847-ben kelt levelében Kossuth Lajos. Az első felelős magyar kormány miniszterelnökére – egy nappal kivégzésének 170. évfordulója után – ma (hétfőn) délelőtt faültetéssel emlékeztek.

A róla elnevezett utcán emlékeztek gróf Batthyány Lajos, illetve a tizenhárom aradi vértanú 170 évvel ezelőtti kivégzésére. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8. a osztályának műsora a világosi fegyverletétellel kezdve elevenítette fel 1849 késő nyarának, kora őszének eseményeit, idézve Haynaut is, aki nyugodt lelkiismerettel lövetett agyon akár százakat is.

Haynau kegyetlenkedéseire Ferenc József császár adott engedélyt, így utasítva az osztrák tábornokot: „sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedő mákfejeknek”. A kivégzések időpontjaként nem véletlenül választották 1849. október 6-át, így időzítve az egy évvel korábbi bécsi felkelés évfordulójára a véres megtorlást.

Ezt már Hörcsök Imre, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke mondta emlékező beszédében. Ugyanő idézte Kossuth már fentebb említett szavait is, mintegy szembe állítva azzal a tévhittel, hogy Batthyányt sokan megalkuvónak, az udvar emberének könyvelték el. A mártírsorsú gróf szerepének érzékeltetésére Hörcsök Imre annak a budapesti szobornak a képét festette a jelenlévők szeme elé, amelyet 2008-ban avattak fel, és amelyen a miniszterelnök egy stilizált hajón áll:

– Az alkotás a helyzet és az ember törékenységét, valamint azt a szituációt érzékelteti, amelyben Batthyány Lajos a jog eszközeivel próbált egyensúlyozni a két szemben álló oldal, az udvar és a polgári forradalom képviselői között. Batthyány Lajos megnyilvánulásaiban és búcsúleveleiben olyan erkölcsi értékrend jelenik meg, amelyben szerepel a tisztesség, az alkotmányhoz, a letett eskühöz, a képviselői fogadalomhoz való ragaszkodás. Ezek napjainkig is komoly értékeket jelentenek, politikai nézettől függetlenül – zárta gondolatait Hörcsök Imre.

Kecskeméten 1907-ben neveztek el utcát Batthyány Lajosról, méghozzá a város egyik meghatározó pontján. A korabeli utcakép és a környék hangulata azonban – ahogyan azt Szeberényi Gyula Tamás is elmondta – az ötvenes, hatvanas évek átalakításai következtében alaposan megváltozott.

– A mi feladatunk, hogy lélekben visszavegyük ezt a területet – fogalmazott a város alpolgármestere –, és olyan kis helyeket alakítsunk ki, amelyek révén mindenki a sajátjának érezheti a lakókörnyezetét.

Ennek a gondolatnak jegyében a megemlékezés végén két tölgyfát ültettek a Batthyány Lajos utca Forrás utcai oldalán a panelházak tövében.

 
 
 
PROGRAMOK