2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2019.12.13. péntek
 

Megszületett Kecskemét jövő évi költségvetése

 
 
 

A béremelés, a városüzemeltetés, a közlekedés és a közterületek állnak Kecskemét 2020-as költségvetésének középpontjában- mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a büdzsé beterjesztésekor. Az ellenzék egyes területek alacsony támogatottságát, valamint a Városi Támogatási Program és a Választókerületi Keret összevonását kifogásolta. Az előterjesztést végül a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának tartózkodása mellett fogadta el a közgyűlés.

A polgármester a költségvetési rendelet előterjesztőjeként azt mondta, hogy a büdzsé főösszege 54.2 milliárd forint, a működési kiadás oldalon pedig 35.8 milliárd forint szerepel. Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy a büdzsé jelentős beruházási és felhalmozási forrásokat is tartalmaz. Idén a bérek álltak a fókuszban, hiszen jelentős béremelkedés zajlik a versenyszférában és a város célja az, hogy egyensúlyt próbáljon kialakítani.

A lakossági és képviselői jelzések alapján szintén prioritást élvez jövőre a városüzemeltetési tevékenység, amely 960 millió forinttal emelkedik, valamint a közlekedés fejlesztése, továbbá a közterek rendezése, amelyre továbbra is egymilliárdot meghaladó forrás áll rendelkezésre. Az intézményi működésre biztosított állami normatívát pedig 1.5 milliárd forinttal egészíti ki a város.

A polgármester az adók vonatkozásában kiemelte, hogy az önkormányzat nem terheli a lakosságot. Továbbra sem lesz telekadó, kommunális adó, mint más városokban.

Változás az is, hogy a Városi Támogatási Program részben beépül a választókerületi keretbe, így a civilszervezetek támogatása is. Ezzel együtt a komoly, tradicionális tevékenységet végző civilek támogatása továbbra is megmarad, külön tételként a költségvetésben- hangsúlyozta a polgármester, aki hozzá tette azt is, hogy most is fut egy 250 milliós pályázati projekt egyesületeket, alapítványokat támogatva.

Vállalható, mértékadó költségvetésnek nevezte Szemereyné Pataki Klaudia a 2020-as költségvetést, amelyről az előkészületek során az ellenzék képviselőivel is egyeztetett.

Szeberényi Gyula Tamás a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője szerint folytatódhat Kecskemét dinamikus fejlődése, a jövő évi büdzsé szerinte a fejlesztések költségvetése. Kiemelte azt is, hogy országos viszonylatban itt az egyik legalacsonyabb az iparűzési adó és az építmény adó. Kecskemét, teljesítménye miatt ugyanakkor csak kulturális, oktatási és szociális feladatokra kap állami támogatást, az üzemeltetést saját bevételből kell megoldania. Ezt a helyzetet guzsbakötve táncoláshoz hasonlította a frakcióvezető.

Lejer Zoltán a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője a költségvetés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy óriási különbségek vannak az egyes városrészek között. A Városi Támogatási Program megszűnése kapcsán pedig aggodalmának adott hangot, mivel az új koncepció részletei még nem ismertek.

A szakbizottságok mindegyike elfogadásra javasolta az előterjesztést. Leviczky Cirill a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elnöke azt is kiemelte, hogy talán erején felül is támogatja az önkormányzat a fejlesztéseket.

A képviselői hozzászólások sorában Király József erélyes hangon kritizálta a kormány által támogatott útépítéseket, amelyek szerinte elsősorban a Mercedes szükségleteihez igazodnak. De az állam által elvont adók, az elmaradó központi béremelések, a közvilágítás fejlesztés kapcsán pedig arra utalt, hogy ezeket a hiányzó forrásokat az önkormányzatnak kell biztosítania és e miatt nem jut több forrás helyi feladatokra például a kátyúk eltüntetésére.

Szőkéné Kopping Rita (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) képviselő hozzászólásában kezdeményezte, a Vadaskert többlet támogatását, és kérte azt is, hogy a Városi Támogatási Program(VTP) valamint a Választókerületi keret tavalyi összeggel, önálló tételként szerepeljen a költségvetésben.

Az elhangzottakra dr. Fekete Gábor (FIDESZ-KDNP) is reagált. A képviselő felháborítónak nevezte, hogy Király József egyetlen jó szót sem tud mondani a költségvetésre, miközben 28 projekt van folyamatban, és 960 milliós plusz forrást kap a városüzemeltetés. A VTP-vel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy ennek és a városrészi keretnek az összevonásával nagyobb, 174 milliós támogatási összeg áll majd rendelkezésre.

A két és félórás tárgyalást lezárva Szemereyné Pataki Klaudia azt mondta, hogy az elhangzottak alapján teljes képet lehetett kapni a költségvetésről, és kiderült, hogy nagyon sok területen támogatható kezdeményezések vannak. Szőkéné Kopping Rita kezdeményezései közül a Vadaskert nagyobb támogatását támogatta a polgármester, a VTP-hez kapcsolódó javaslatát viszont leszavazta a közgyűlés. Kecskemét 2020-as költségvetését végül 12 igen és 9 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

 
 
 
PROGRAMOK