2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2020.04.06. hétfő
 

Így védekezik és segít Kecskeméten az önkormányzat

 
 
 

A koronavírus jelen van minden megyében, így Bács-Kiskunban is. Csak Kecskeméten több tucatnyi ember van hatósági házi karanténban. Akár négy-öt hónapot is jelenthet, amíg elhúzódik a veszélyhelyzet.

Az önkormányzat Kecskemét város működését teljesen átszabta a kialakult veszélyhelyzet és a kormány által hozott jogszabályi döntéseknek megfelelően. Összeállítás az eddig tett intézkedésekről.

Köszönet a fegyelmezett magatartásért – A vírus itt van közöttünk

„Nagyon köszönöm a kecskemétieknek azt a fegyelmezett, óvatos, higgadt magatartást, amelyet ebben az embert próbáló időszakban tanúsítanak. (…) A járványt nem tudjuk teljes mértékben elkerülni, de lassítani igen. A népegészségügytől kértem adatot arra vonatkozóan, hogy van-e a városban igazolt fertőzött beteg. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy területi adatok nem állnak rendelkezésre” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása nyomán a polgármester elmondta, hogy a vírus jelen van minden megyében. „Éppen ezért nekünk, kecskemétieknek is tényként kell kezelnünk: a vírus itt van, közöttünk van, most még jobban kell vigyáznunk magunkra és egymásra. Köszönöm a munkáltatóknak, hogy minden létező óvintézkedést megtesznek azokban a szektorokban, ahol az otthoni munkavégzés nem lehetséges.”

Szépkorúak segítése – Gondoskodó Szolgálat

Akár négy-öt hónapot is jelenthet, amíg elhúzódik a veszélyhelyzet – hangsúlyozza Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia felhívta a figyelmet az idősek segítésének fontosságára, de arra is van már terv, hogyan segítsék az otthon maradó gyerekek felügyeletét.

Ne hagyják el otthonaikat az idősek, hiszen nagyon komoly veszélyhelyzet elé nézünk – figyelmeztet továbbra is a Városi Operatív Törzs. A szépkorúak fokozott védelme érdekében a közös képviselőkön keresztül egy tájékoztató anyagot is eljuttattak a lépcsőházakba a Gondoskodó Szolgálat igénybevételének lehetőségéről.

Az önkormányzat által működtetett Nyíri úti és Horváth Döme utcai nyugdíjasházban pedig bevezették a zsiliprendszert, tehát a nyugdíjasok a nővéreken keresztül kaphatják meg a bevásárolt termékeket.

„Az idősek esetében hangsúlyozni szeretném, hogy a vásárlásokat, a gyógyszertár-látogatásokat, a háziorvos látogatásait csak a lehető legindokoltabban tegyék meg, a bevásárlások tekintetében pedig minimálisan kell felkészülni, hisz az élelmiszer- és gyógyszerellátásban nem lesznek problémák, ott a készletek rendelkezésre állnak” – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Iskola

A digitális oktatásról szólva a polgármester elmondta, mind a tanárokat, mind a diákokat dicséret illeti, hiszen példamutatóan kialakították Kecskeméten is a távoktatást. A Kecskeméti Tankerületi Központ által leadott igényeket felmérve az önkormányzat a hiányzó technikai eszközök beszerzéséről is gondoskodott.Az iskolák kapcsán az a tájékoztatás érkezett, hogy a távoktatás rendben elkezdődött. Összesen mintegy 90 notebook/tablet hiányzott, ezek beszerzését az önkormányzat a Mercedes-gyár támogatásával pótolta.

Család és gyermek

A polgármester beszélt arról is, hogy a járványnak lesz egy lassú felfutása, majd egy lefutása, ami 4-5 hónapot is jelenthet. Így arra is fel kell készülni, hogy hosszabb távon is otthon kell maradni a gyerekeknek.

A házi gyermekorvosi ellátással kapcsolatosan a Városi Operatív Törzs kéri, hogy a beteg gyerekek hozzátartozói mindenképp telefonon keressék az orvost hétköznap 9 és 18 óra között, és csak ezt követően, szükség esetén menjenek a rendelőbe. A felnőttháziorvosokat szintén telefonon kell hívni, őket munkanapokon 8-17 óra között lehet elérni. A Mentális és Lelki Elsősegély Szolgálat telefonos tevékenységének megerősítését is javasolta az operatív törzs, mert az elhúzódó veszélyhelyzet lelkileg is megviselheti az embereket.

Ingatlanok egészségügyi ellátásba történő bevonása

Városi Operatív Törzs mindeközben folyamatosan dolgozik, intézkedéseket tesz a járvánnyal kapcsolatban felmerülő problémák kezelésére.

Nemrég kérte a kollégiumi férőhelyek megvizsgálását, arra az esetre, ha az ingatlanok szociális és egészségügyi ellátásba történő bevonására szükség lenne.

Kezdeményezte továbbá a Kecskeméti Szakképzési Centrum és az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány közötti együttműködést annak érdekében, hogy a csecsemő- és gyermekgondozó tanulmányokat folytató hallgatók is részt vehessenek az idősgondozói feladatok végzésében.

Később pedig úgy döntött, hogy a városban még használatban lévő autóbusz-megállókat fertőtleníteni kell, kifejezetten virucid fertőtlenítőszerrel, valamint, hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni a kerti zöldhulladék-égetés kerülésére és komposztálók kialakítására.

Felhívás!

Kecskeméten is feltűntek a csalók, akik a jelenlegi helyzetet meglovagolva próbálják megkárosítani az időseket – Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az alábbi felhívást juttatta el szerkesztőségünkhöz.

„Ezúton is kérünk mindenkit, hogy szükség estén kizárólag a Gondoskodó Szolgálat segítségét vegyék igénybe a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltásának intézésében. A szolgálat önkéntesei nem csak iratokkal igazolják magukat, mellette jelszó is védi az időseket.

Ha Ön 65 év feletti, akkor különösen veszélyes Önre az új koronavírus.

Ha nincs hozzátartozója, segítő szomszédja, ismerőse, akkor mi segítünk.

Házhoz visszük az élelmiszert, a gyógyszert, a tisztálkodási cikkeket.

Hívja a 76/503-892-es vagy a 20/556-3402-es telefonszámot, illetve írjon a gondoskodas@hirosagora.hu e-mail-címre.

Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Egyéb döntéshozatalok

A DTkH Nonprofit Kft. a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében ideiglenesen felfüggesztette a házhoz menő lomtalanításokat. A 2020. március 22. napot követő időpontra felvett lomtalanításokat a társaságnak már nem áll módjában teljesíteni, erről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatták. Március 20-ától átmenetileg új megrendeléseket nem vesznek fel.

Szakaszos beengedés a piaccsarnokba. Péntek reggeltől a vasárnapi zárásig – a várható megnövekedett forgalomra való tekintettel – szakaszosan engedik be a vásárlókat a piaccsarnokba. Belépni kizárólag a Budai utca felőli, porta melletti fotocellás ajtón, továbbá a szabadtér irányából, a szabadtér két oldalán lehetséges. Amennyiben a csarnokban tartózkodó árusok és vásárlók együttes száma oly mértékben megnövekszik, hogy az az egymástól minimum

1 méteres távolság megtartását veszélyezteti, a vásárlók beengedését a piaccsarnokba felfüggesztik oly módon, hogy egy újabb vásárló akkor mehet be, ha egy másik a piaccsarnokot elhagyta.

Az árusok többsége a szabadtéren fog árusítani. „Megkérjük a vásárlókat, hogy a piacra lehetőleg egyedül jöjjenek és csak akkor, ha egészségesek.

Csak annyi időt töltsenek a piacon, amennyit feltétlenül szükséges. Az idős emberek, saját biztonságuk érdekében, kérjük, maradjanak otthon.

Mindenki tartsa egymástól a minimális 1 méter távolságot. A vásárlók az áruhoz ne nyúljanak hozzá, ne fogják meg, kérjék az árusok segítségét” – kérte a piacfenntartó szervezet.

A KIK-FOR Kft. vizsgálja meg az üzlethelyiségek bérleti díj csökkentésének lehetőségeit.

Óvodai, iskolai beiratkozás

Minimális személyi kontaktus mellett valósulnak meg a beiratkozások az óvodákba és általános iskolákba – közölte nemrég a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta: a szülők e-mailben, illetve telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát.

A nem körzetes óvodákban a beiratkozási időszak április 2–20. között lesz, majd 21-én a körzetes intézmények, hivatalból, automatikusan felveszik az addig máshova nem jelentkezőket – ismertette. Az általános iskolák esetében nagyon hasonló a metódus, azzal a különbséggel, hogy a jelentkezés április 6–24. között zajlik majd a nem körzetes, április 28-áig – hivatalból – a körzetes iskolákba való beíratás.

Temetkezési szabályok szigorítása

A Városi Operatív Törzs a temetkezési közszolgáltatás folyamatos működésének fenntartása érdekében kéri az elhunytak hozzátartozóit, hogy a temetés egyeztetését a közszolgáltatónál előzetesen telefonon kezdeményezzék, a temetések konkrét megrendelése során pedig családonként lehetőleg 1 fő vegyen részt. A temetési szertartáson csak a legközelebbi hozzátartozók jelenjenek meg. Az operatív törzs úgy döntött, hogy a ravatalozóban egyidejűleg maximum 10 fő tartózkodhat.

A Városüzemeltetési Kft. által működtetett temetőkben a gyászszertartásokra minden jelenlévőnek maszkot és gumikesztyűt kell biztosítani, amint a közszolgáltató beszerezte a szükséges egyszer használatos eszközöket. A gyászolóknak a maszkot és a gumikesztyűt kötelezően használniuk kell.

A gyászszertartást vezető egyházi vagy polgári személynek a szertartás legelején fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a gyászolók lehetőség szerint tartsák meg a járványügyileg javasolt 2 méteres távolságot, a szertartás végén pedig kerüljék a szokásos, közvetlen érintkezéssel történő részvétnyilvánítást.

Meleg étel, WIFI és tévétorna az időseknek

Az operatív törzs rendelkezése szerint az idősellátás keretében a Gondoskodó Szolgálatnak igény alapján biztosítania kell napi egyszeri melegétel­-kiszállítást a 65 éven felüliek számára. A testület kéri a közétkeztetésben résztvevő szolgáltatókat, hogy készüljenek fel a feladatra. A meleg étel kiszállítási árát a szociális étkeztetés díjával megegyezően ebédenként 600 forintban állapították meg.

Az operatív törzs kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyugdíjasházaiban élő időskorú személyek WIFI-hálózaton keresztül ingyenesen érjék el az internetet. A KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. gondoskodjon WIFI-routerek kihelyezéséről az érintett ingatlanokban.

Ezenfelül javasolja azoknak a Kecskeméten élő időskorúaknak – akik nem rendelkeznek internetelérhetőséggel és szeretnének ilyen szolgáltatást igénybe venni –, hogy vegyék fel a kapcsolatot a telefon-előfizetésük szerinti szolgáltatóval a telefonon elérhető ügyfélszolgálaton keresztül. Erre vonatkozóan, illetve az e témakörben történt ingyenes felajánlások tekintetében tájékoztatni szükséges az érintetteket a média útján.

A törzs azt is kérte, hogy az idősek fizikai állapotának karbantartását segítendő a Kecskeméti Televízió műsorába kerüljön be a tévétorna. A műsor elindult, minden hétköznap reggel nyolckor kerül adásba, ismétlését este, a Felolvasósorozat után, 18 és 19 óra között sugározzák.

Tömegközlekedés

A Városi Operatív Törzs azt is kérte, hogy az autóbusszal végzett helyi tömegközlekedés jelenlegi menetrendjét vizsgálják felül. Szükség esetén kerüljön sor járatbővítésre és kapacitásbővítésre (nagyobb buszok biztosítására). Közben a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt, a Városi Operatív Törzs véleményének kikérése után, 2020. március 23-án üzemkezdettől az utasszám csökkentéséhez igazított, még elégséges szolgáltatást vezetett be.

További újdonság, hogy keddtől mobiljegy-­alkalmazás segítségével is megvásárolhatjuk a vonaljegyet, a hetijegyet és a 30 napos (összvonalas, tanuló, kisgyermekes, nyugdíjas) bérletet a helyi buszokra. A veszélyhelyzet miatt ugyanis március 16-tól határozatlan időtartamra megszűnt a vonaljegy értékesítése az autóbuszokon. A mobiljegy a helyi buszközlekedésben használható menetjegyek, bérletek mobilapplikáción keresztül megvásárolható és felhasználható digitalizált formája. A megfelelő jegy vagy bérlet kiválasztása után akár az előzetesen feltöltött egyenlegből, akár bankkártyával közvetlenül ki lehet egyenlíteni a jegy vagy bérlet árát.

A módosított menetrend és a mobiljegyvásárlás részletei megtalálhatók a keko.hu honlapon.

Mosható textilmaszkok gyártása

A kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítunk.

Az önkormányzati képviselőkkel - politikai hovatartozástól függetlenül - közösen eldöntöttük, hogy a kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítunk.

A maszkokat a Rösch Mode gyártja hétfőtől, a csomagolást a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozói végzik majd.

A lakossághoz postai úton jutnak el a maszkok, lakcímenként, postaládánként 2 db.

A gyártó napi kapacitása 5000 darab, ezért kérem a lakosság szíves türelmét, egy kis időbe telik, amíg sikerül minden postaládához eljutni.

Kérem a kecskemétieket, hogy saját egészségük védelme érdekében tartsák be a maszkokhoz csomagolt használati utasítás tartalmát.

Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Sajtóközlemény

Szövetségben a bajban is! A Szövetség a Hírös Városért önkormányzati képviselői így segítenek a bajban.

A pártok közötti politikai csatározások helyett, jelen krízishelyzetben összefogásra van szükség ezért a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója a koronavírus megjelenését követően azonnal felajánlotta együttműködését a Kecskeméti Operatív Törzs részére. A frakció több javaslatot is megfogalmazott.

A Polgármester Asszony megköszönve az együttműködést, válaszlevelében leírta, hogy a Szövetség javaslatainak egy része már a megvalósítás folyamatában van.

Ezek után, mivel a Városi Operatív Törzsnél sajnos nincsenek benne a frakció tagjai a döntéshozatali folyamatokban, nem maradt más hátra, minthogy a frakció képviselői, egyéni akciókkal, tovább segítsék a választópolgárokat és a járvány alatt is helytálló dolgozókat.

Király József képviselő utánajárt, hogy hogyan lehetne nagy mennyiségben maszkokat készíteni. Kiderítette, hogy a városunkban működő Rösch ruhagyár napi ötezer darabos kapacitással várja az Önkormányzat megkeresését. A képviselők, politikai hovatartozás nélkül, egységesen álltak ki amellett, hogy lakcímenként kettő darab mosható textilmaszk kerüljön minden kecskeméti postaládába.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának következő kezdeményezése a mentőállomás megsegítése volt. Félmillió forint értékű felajánlással, ajándékként átadtak egy hűtőszekrényt, egy mikrohullámú sütőt, indukciós lapokat, kávéfőzőket, multifunkciós lézernyomtatót, valamint 10 db pulzoximétert és 5 db vércukorszint mérőt.

Dobos József önkormányzati képviselő a 6. számú egyéni választókerületében elsőként osztott Kecskeméten maszkokat a helyi polgárok részére. Az első 300 darabot az MSZP Területi Szervezete biztosította, a következő 500 darabot saját forrásból fedezte.

Józsa Bálint önkormányzati képviselő a saját, 5. számú választókerületében segédkezett a GALLA FOOD KFT. Kerekegyházi tejüzemének 1500 pohár rétegezett joghurt kiosztásában a Margaréta Idősek Otthonában.

Szőkéné Kopping Rita széchenyivárosi önkormányzati képviselő saját nappaliját alakította át ideiglenesen varrodává, ahol több száz maszkot készített el eddig az éjszakai órákban.

Bodrozsán Alexandra petőfivárosi képviselő a „Szövetség Futár” logisztikai hátterét szervezi, ami Kopping Rita képviselőnő ötletéből lett közös akció. A tervek szerint a zöldség-gyümölcs kiszállítás árai lényegesen olcsóbbak lesznek az üzletekben tapasztalhatóknál. A facebookon is szerveződő futárszolgálatról szórólapokat is küldenek a polgároknak.

Király József képviselő mindeközben megszervezte a „Jószomszéd” mozgalmat, ami mindenkinek lehetőséget ad, aki segíteni akar. A mozgalom az interneten is érhető: https://bit.ly/2QnXh4F

Ha a járvánnyal kapcsolatban bebizonyosodik a legrosszabb verzió, akkor még csak a tennivalók elején járunk. A Szövetség a Hírös Városért frakció önkormányzati képviselői mindenesetre ott lesznek és próbálnak segíteni.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! Szövetségben a bajban is!

 
 
 
PROGRAMOK