2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2020.06.05. péntek
 

Több százan vettek részt a trianoni emlékmeneten

 
 
 

Száz évvel ezelőtt június 4-én írták alá a Párizs melletti Nagy-Trianon palotában a Szent István-i Magyarország feldarabolását rögzítő, első világháborút lezáró békediktátumot. Ebből az alkalomból emlékező és emlékeztető menetet rendezett Kecskemét önkormányzata, a Hírös Rovókör és a Hírös OlWASSókör.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett megemlékezés az Újkollégium elől indult. Itt Csernus Lajos, a szervező Hírös Rovókör elnöke mondott ünnepi beszédet. Zenés, verses műsorral folytatódott az emlékmenet a Mikrokozmosz a makrokozmoszban című műalkotásnál. Itt többek között elhangzott Radics Tivadartól, Sziklay Szeréna: Hitvallás című műve.

A résztvevők ezt követően átsétáltak a „0” km kőhöz, ahol közös elcsendesedés majd két perces harangzúgás következett, csatlakozva az országos kezdeményezéshez.

Ökumenikus szertartás keretében, imák és áldások után az emlékezők átvonultak az Országzászlóhoz. A jelenlévők itt tárogató kíséretében énekelték el a himnuszt. Ezt követően elhangzott Juhász Gyula: Trianon című verse.

Majd az emlékezők elé lépett Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Médiacentrum erdélyi származású szerkesztő-riportere. A televíziós újságíró felidézte a 100 évvel ezelőtti diktátum következményeit, beleértve személyes tragédiáját is.

- A trianoni, majd a második világháborús szétszakítottság az én családomon is nyomot hagyott. A román rezsim üldözte a szüleimet, mert ki mertek állni az erdélyi, 1970-es 80-as évek jogfosztott magyarságáért. Mindnyájan tudjuk, hogy a román kommunista rezsim alatt sokakat közülük meg is öltek a hírhedt szekuritáté pincéiben, börtöneiben. De úgy látszik, ma sincs vége a magyarság megaláztatásának, üldözésének – mondta Molnár H. Boglárka, utalva arra, hogy Románia nemzeti ünneppé nyilvánította június 4-ét.

- Ha egy nagy családot szétszakítanak, akkor a gyenge, magára maradt családtagokat kutyakötelesség támogatni! És nem elég anyagilag! Nem! Ennél sokkal többre van szükségük! Érezniük kell, hogy áll a hátuk mögött egy családi, erős lelki kötelék, hogy erőt kapjanak és lépni tudjanak a saját érdekükben, és emiatt ne érhesse őket atrocitás!

Ezért támogatni kell minden ellopott terület autonómiai törekvését, hivatalosan is! Ha másodrangú, szolga nemzetként akarnak bánni velünk, magyarokkal, itt, a Kárpát-medencében, mindannyiunk hazájában, akkor meg kell mutatnunk, hogy a magyar nemzet volt, van és lesz, és a szabadságáért bármire képes.

Van egy székely-magyar mondás: senki urai nem vagyunk, de szolgái sem! Szabadságot Székelyföldnek! Isten áldja a nemzetet! Igazságot Magyarországnak! - zárta beszédét Molnár H. Boglárka.

A szintén erdélyi származású Meister Éva színművész verses, dalos műsorral, többek között Wass Albert idézetekkel emlékezett.

Az emlékezést Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester folytatta, aki szerint nem lehet elmenni szó nélkül a magyarellenesség mellett. - Eltelt 100 év, és a nemzethalál nem következett be, rajtunk múlik, hogy megőrizzük-e kultúránkat. Ha fontos számunkra a nemzet, akkor nem adhatjuk fel a küzdelmet. Szembe kell mennünk a környező nemzetek magyar ellenes politikájával!

Minden segítséget meg kell adni a határon túli magyaroknak, szembe kell szállnunk Trianon szellemével - mondta az alpolgármester.

Az ezt követő emlékműsorban Boronkay Klára, Reményik Sándor: Templom és iskola című versét szavalta el. A szavalat után fellépett a Kecskemét Táncegyüttes.

A megemlékezés koszorúzással zárult. Az önkormányzat nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Szeberényi Gyula alpolgármester és Lejer Zoltán - Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője koszorúzott. A megemlékezés virágait helyezték el az Országzászlónál Kecskemét országgyűlési képviselői, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László is.

Az Országzászlótól tovább vonult a menet. A Három tavasz elnevezésű Wass Albert-emlékhelynél dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke mondott emlékező beszédet.

 
 
 
PROGRAMOK