2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2020.06.27. szombat
 

"Felértékelődött a helyi tudás, az erő és a gazdasági tapasztalat"

 
 
 

Vállalkozói délutánt szervezett pénteken délután az ITM Gazdaságért és Szabályozásért Felelős Államtitkársága, valamint a város önkormányzata a Kecskeméti CAMPUS nagytermében. A rendezvényre exportra készülő kecskeméti és régióbeli kis-és középvállalkozókat hívtak meg annak érdekében, hogy a vírushelyzet után megtalálják az együttműködés, a továbblépés, a fejlődés lehetőségeit. Előadást tartott György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár és Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

Közös tanácskozásra hívta az önkormányzat és az Innovációs és Technológiai Minisztérium a város és a régió exportra készülő kis- és középvállalkozóit. A vállalkozói délutánon Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a rendezvény vendégeit a CAMPUS nagyelőadójában.

– A koronavírus-járvány szembesített minket a globalizáció árnyoldalával. A vírus egy nap alatt állította meg a világot, és egy hónap alatt romba döntötte a világgazdaságot. Ebben a helyzetben a helyi tudás, erő és gazdasági tapasztalat felértékelődött – fogalmazott a polgármester. – A nemzetközi tőkének való teljes kiszolgáltatottság nem egy jó állapot. Ezt a városnak továbbra is szem előtt kell tartania.

A polgármester hangsúlyozta, fontosnak tartja a párbeszédet a vállalkozókkal, meg kell ismerni egymás céljait, lehetőségeit és az együttműködési pontokat, amelyekből tovább lehet fejlődni, új lendületet lehet kapni. Ez azért is fontos, mert most lezárul egy tízéves fejezet a város történetében.

– Túl vagyunk egy borzasztó intenzív iparosításon, ami az elmúlt 10 évben keresztülzúgott a városon – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. – Az 1000 milliárdot is meghaladja az elmúlt évtizedben városunkban megvalósult beruházások, fejlesztések értéke. A következő tíz év stratégiai irányvonalait is hasonló léptékben kell meghatároznunk.

A polgármester után dr. Salacz László országgyűlési képviselő szólt a résztvevőkhöz. Elmondta, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére tett javaslatot a Parlament Törvényalkotási Bizottságában, amit természetesen leszavaztak. – Kívánom önöknek, hogy ne ilyen boldogsághormonnal kelljen injekciózniuk a munkavállalóikat – mondta a képviselő, és jó tanácskozást kívánt.

György László államtitkár, aki a Neumann János Egyetem docense, azzal kezdte előadását, hogy hazánk az Európai Unió átlagánál sokkal kedvezőbb helyzetben került ki a vírushelyzet okozta válságból. Ez is azt mutatja, hogy beváltak a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseihez fűzött remények.

Az államtitkár kifejtette, a jövőre nézve optimisták lehetnek a vállalkozók. Kína gazdasága talpra állt, a hazai családok komoly megtakarításokat halmoztak fel, az Európai Unió pedig soha nem látott gazdaságélénkítő forrásokat biztosít 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban. Ez mind bizakodásra adhat okot.

Előadásának következő részében a Gazdaságvédelmi Akcióterv eredményeit részletezte az államtitkár. A márciusi intézkedéseket követően lépett életbe az akcióterv második fázisa, amely öt alappilléren nyugszik.

– Munkahelymegőrzésre 380 milliárd forintot különítettek el 2020-ban. Munkahely-teremtésre 804 milliárd forintot fordít a kormány 2020 és 22 között. A kiemelt ágazatok megerősítésére 2564 milliárd forintot különítettek el, míg a vállalkozói finanszírozások keretében 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel-és tőkeforrást teremtettek ugyanerre az időszakra – fejtette kit György László. Az ötödik pillér a családok és a nyugdíjasok védelme az akciótervben.

Az eredmények tekintetében büszkék lehetünk arra, hogy a múlt héten csökkent a regisztrált álláskeresők száma. – Törékeny még ez a fordulat, de azon dolgozunk, hogy tovább csökkenjen ez a szám – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte, a KSH statisztikái alapján leginkább a fiatalokat érintette a vírushelyzet, és a munkaerő rövidítése okozott nagy problémákat. Ezt a Diákhitel Plusz bevezetésével illetve bértámogatással igyekeztek orvosolni.

Versenyképesség-növelő támogatásként 376.75 milliárd forintra lehetett pályázni, összesen 806 pályázat érkezett a kiírásra. Bács-Kiskun volt az egyik legaktívabb a megyék közül, innen 61 pályázat érkezett.

György László azzal zárta beszédét, hogy maradt még muníció a gazdaság védelme érdekében, fel vannak készülve a járvány újabb hullámára is.

Az államtitkár után Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese tartott előadást, kiemelve, hogy az innovációk kitörési pontot jelenthetnek a válságkezelésben. Részletesen beszámolt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2020-as stratégiájáról, a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségekről.

Az előadások után kötetlen beszélgetésekkel folytatódott a vállalkozói délután. A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy feltegyék kérdéseiket az előadóknak, és egyeztessenek az együttműködés lehetőségeiről.

 
 
 
PROGRAMOK