2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2020.07.01. szerda
 

A kuláküldözés áldozatainak emléknapja

 
 
 

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskemét főterén. Az országgyűlés 2012-ben az egykori kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította június 29-ét, Péter és Pál napját, amely a betakarítás kezdetét jelentette, a parasztság ünnepként tekintett rá. A mai megemlékezésen beszédet mondott Varga László, nyugalmazott református püspökhelyettes, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és dr. Mák Kornél a KDNP Bács-Kiskun Megyei és városi elnöke.

A parlament 2012. március 26-ai határozatában elítélte a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos célja, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar közép- és felső parasztság szenvedéseinek történetét. Kecskemét Önkormányzata 2012-ben állíttatott emlékművet a kuláküldözés áldozatainak emlékére, azóta minden évben Szemők Zsuzsanna szobránál, az Országzászlóval szemben, a volt ÁVO-s 'kék ház' tér felőli sarkán tartják a megemlékezést.

Varga László, nyugalmazott református püspökhelyettes, az emléknap és az emlékmű kezdeményezője köszöntőjében felidézte a napot, vagyis 1948. augusztus 20-át, amikor a Rákosi Mátyás Kecskeméten kihirdette a kuláküldözés-programját. Elmondta, mindig emlékezetes lesz számára ez a nap, hiszen tanúja volt a helyi eseményeknek, amikor először hangzott el a végzetes szó Rákosi szájából. Ezután indultak el a kuláküldözés évtizedei, majd a rendszerváltásig tartó megbélyegzés.

Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, nem létezett külön parasztság és kulákság. Valójában volt egy fantasztikus közössége a nemzetnek, ami évszázadokon keresztül mindig előteremtette a nemzet kenyerét, élelmét hatalmas munkával és teszi ezt a mai napig. A kommunisták viszont üldöztek mindenkit, aki dolgozott és azoknak a vagyonára fájt a foguk, akik azt szorgalmas munkával teremtették elő.

Ezután Soltész Miklós, államtitkár, dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor, országgyűlési képviselők, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a városi vezetés képviselői valamint a megemlékezők a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjainak segítségével elhelyezték koszorúikat.

A megemlékezést dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnökének és a KDNP Bács-Kiskun Megyei és városi elnökének beszéde zárta.

 
 
 
PROGRAMOK