2020-07-08 09:56:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2020-07-01 09:23:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
2020.07.29. szerda
 

Czollner Mihályra emlékeztek

 
 
 

Egészségügyi, egyházi és oktatási célokra, valamint a szegények megsegítésére is sokat áldozott Czollner Mihály. A német származású vaskereskedő emléktábláját, valamint feleségével közös sírhelyét hétfő délután a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat (NTNÖ) koszorúzta meg.

Az NTNÖ 2009-ben – Czollner Mihály születésének 250. évfordulóján – helyezett el emléktáblát a Kecskemét fejlődéséért, épüléséért sokat tevő vaskereskedő tiszteletére a Czollner téri Szent Erzsébet templom falán, és ugyanakkor újíttatták fel a templom oltártere alatti családi kriptát. Azóta is minden évben koszorúzással emlékeznek rá.

Czollner Mihály életének főbb állomásait Neuendorfné Rózsa, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elevenítette fel. Az 1759-ben született, német származású Czollner Mihály húszévesen került Pestről Kecskemétre. Inasként dolgozott Deron József vaskereskedő mellett. Deron halála után özvegye a tehetséges inasnak ajánlotta fel az üzlet továbbvitelének lehetőségét, majd hamarosan – dacára a 23 év korkülönbségnek – feleségül is ment Czollner Mihályhoz. A házaspár egy évtizedig élt együtt. Neje halálát követően Czollner újra megnősült. Sikeres üzletembernek ismerték, a városi elöljárók közé is beválasztották. Kamatmentes kölcsönöket adott a városnak, és az első ispotály (kórház) felépítését is bőkezűen támogatta. Végrendeletében is nagyobb összegeket hagyott kórházi, egyházi és iskolai célokra. Második felesége, Béni Erzsébet állta az 1826-ban felépült Szent Erzsébet templom költségeit.

A mai Czollner téren – erről már Szabó István atya beszélt – évszázadokon keresztül temető volt, és a területén egy, a tizenkét apostol emlékezetére állított kápolna is állt. A temetőt 1778-ban zárták be, majd az 1790-es években kápolna is pusztulásnak indult. Helyére épült a Szent Erzsébet templom. Mellette hamarosan egyházi elemi iskola indult, később harangozólakás és parókia is épült. 1917-től az angolkisasszonyok zárdája és az általuk működtetett iskola talált otthonra itt. Ma a piarista rend gondozza a templomot és látja el a liturgikus szolgálatot.

A rövid megemlékezésen német nyelvű szavalattal Ruhland Anna Katharina, a Vásárhelyi Pál általános iskola harmadik osztályt végzett tanulója működött közre. A koszorúzáson Kecskemét önkormányzatát Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Sipos László, nemzetiségi ügyekért is felelős tanácsnok képviselte.

 
 
 
PROGRAMOK