Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Kecskeméten az 5-ös sz. főút mentén a Külső-Szegedi úttól az 54-es sz. főút mentén létesítendő gyalog- kerékpárút építése - Aktuális

2020| 12 | 10.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
ELKÉSZÜLT KECSKEMÉTEN AZ 5-ÖS SZ. FŐÚT MENTÉN A KÜLSŐ-SZEGEDI ÚTTÓL AZ 54. SZ.
FŐÚT MENTÉN A GYALOGKERÉKPÁRÚT
 
 
Befejeződött Kecskeméten az 5-ös sz. főút mentén a Külső-Szegedi úttól az 54. sz. főút mentén a gyalogkerékpárút építése a Széchenyi 2020  program keretén belül. A beruházás során 2, 75 méter járda, 1438 méter kerékpárút létesült, amely 240 méter csapadék-vízvédelmi rendszerrel is kiegészült. A projekt 199.493.433 - Ft. vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a térségi kerékpárút hálózat kiépítésére és ezzel határozott lépéseket tesz a település stratégiai dokumentumaiban kitűzött célokért, amely szerint az ökotudatos-, zöld város megvalósítása érdekében csökkenti a szén-dioxid kibocsátását. Ennek érdekében pályázatot nyújtott be a Fenntartható városi közlekedés témakörében a “Kecskeméten az 5-ös sz. főút mentén a Külső-Szegedi úttól az 54 sz. főút mentén létesítendő gyalog- kerékpárút építése” céljából, amelyre TOP-6.4.1-15-KE1-2016-00004 azonosító számú pályázatra 199.493.433 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás intenzitása 100 %.

Kecskemét önkormányzata a beruházással olyan kerékpárforgalmi létesítményt valósított meg, amellyel lehetőség nyílik a biztonságos kerékpározás megteremtésére Kecskemét belterületén, a város déli részén található 54. sz. főúti körforgalmi csomópont és a Külső-Szegedi út között, ahol jelenleg közlekedésbiztonsági okokból kerékpárral közlekedni tilos. 
A tervezett kerékpárút kapcsolatot teremt a meglévő Kecskemét – Városföld kerékpárúttal és biztosítani tudja a déli iparterület megközelítését a városközpont felől. A térség folyamatos bővülése, valamint az ennek következtében megnövekedett gépjármű-, gyalogos- és kerékpáros forgalom miatt forgalombiztonsági szempontból indokolttá vált a tervezési szakaszon gyalog- és kerékpárút kialakítása.

A tervezési szakaszon a Külső-Szegedi úti csatlakozástól 2,75 m széles, lakott területen belüli, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút lett kialakítva, mely az 5. sz. főútnál lévő csomópontban átvezetésre került a főút jobb oldalára és ott halad a Georg Knorr utcai csomópontig. A Szent László krt. – 5. sz. főút – Georg Knorr utca csomópontnál átvezetésre került a bal oldalra az 54. sz. főút – 44. sz. főút – 5. sz. főút csomópontjáig, mindösszesen 1215 méter hosszúságban.

A jelenleg Axon gyár melletti 1,5 méter széles járda ki lett szélesítve 2,75 méterre, így ezen a szakaszon 223 méter hosszúságban létesült gyalog kerékpárút. A tervezett kerékpárút teljes hossza összességében 1438 méter, amely 240 méter csapadék-vízvédelmi rendszerrel is kiegészült.

A projekt megvalósulása elősegíti a kerékpáros közlekedés feltételeinek, valamint a közszolgáltatások, munkahelyek elérhetőségének javítását, a környezeti terhelés csökkentését, valamint az egészséges életmód ösztönzését, feltételeinek megteremtését. 
 

További információ kérhető:
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztály
Elérhetőség: 06 76 513-513 palyazat@kecskemet.hu

2022. november 8.