2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Május
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Önkormányzat
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Projektleírás
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Kecskemét város stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése

KEOP-6.3.0/Z/10-2010-0003 PROJEKTLEÍRÁS

Kedvezményezett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 64.315.000 Ft
Teljes költség: 67.700.000 Ft

A hazai és uniós előírások alapján minden, 100 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településen kötelezően el kell készíteni a stratégiai zajtérképet és a zajcsökkentési intézkedési tervet. Kecskemét a projektre 64.315.000 forint uniós és hazai támogatást nyert, amelyhez 3.385.000 forint önrészt biztosított.

A projektnek köszönhetően Hosszú távon csökkenhet Kecskeméten a környezeti zajszennyezés. A programban intézkedési terv is készül, amely a zajcsökkentést célzó döntések alapjául szolgál.

A zajtérkép valójában egy várostérkép, amely térképes formában különböző színekkel ábrázolja a zajterhelés mértékét. A zajtérkép az előírásban szereplő zajforrásokat veszi figyelembe, elsősorban számításokra épül és tetszőlegesen választott felületnagyság-bontásban, épületről-épületre jeleníti meg a terület tényleges zajterhelését.

Az Európai Parlament és Tanács 2002. június 25-én elfogadott 2002/49/EK környezeti zaj értékelésére és kezelésére vonatkozó irányelve fekteti le a stratégiai zajtérkép-készítés alapjait. A fenti irányelv honosításra került a 280/2004 (X.20) Korm. rendeletben.

A zajtérképen külön zajforrásonként lesz bemutatva a zajterhelés. Ez azt jelenti, Kecskeméten külön stratégiai zajtérkép készül a közúti forgalom okozta zajterhelésre, a vasúti forgalom okozta zajterhelésre és az IPPC üzemek okozta zajterhelésre.

A megfelelő zajtérképek után a stratégiai küszöbértékekkel összehasonlítva számítható a konfliktustérkép, amely megjeleníti a meglevő zajterhelés okozta tényleges problémákat, konfliktushelyzeteket.

A zajtérképek elkészítésével a vonatkozó uniós irányelvnek és a hazai jogszabályi kötelezettségnek eleget tevő projekt eredményeként olyan adatbázis jön létre, amely áttekintő helyzetképet ad Kecskemét környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés. A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti és üzemi zajforrásokkal, külön-külön meghatározva az egész napos és azon belül külön kiemelve az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek a különböző zajforrásoknál.

Az zajszámítási adatok alapján zajterhelési zajtérképeken különböző színű 5dB-es zajszintgörbékkel lesznek bemutatva a zajjellemzők, míg a küszöbértékek túllépésének, az érintett lakosság számának, valamint az érintett intézmények (iskola, kórház) ábrázolása úgynevezett konfliktustérképeken történik.

A stratégiai zajtérkép az interneten keresztül is elérhető lesz.

A zajtérkép elkészítése után kezdődik a munka a zajcsökkentés elérésére, akkor történik meg a zajcsökkentési intézkedési terv kidolgozása.

A zajtérképek eredményei alapján történik annak meghatározása, hogy Kecskeméten mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, majd megtörténik a zajcsökkentési intézkedési terv kidolgozása.

Az „intézkedési tervek” kifejezés a környezeti zajjal kapcsolatos problémák és hatások kezelésére kidolgozott terveket jelenti, magában foglalja a zaj szükség szerinti csökkentését. Az intézkedések alapja a stratégiai küszöbérték túllépés mértéke, ill. az érintett lakosok száma.

A zajcsökkentési terv csak akkor lesz eredményes, ha az a közlekedésfejlesztési tervvel, környezetvédelmi, városrendezési, településszerkezeti tervvel összhangban van, és annak intézkedéseit, lehetőségeit, célkitűzéseit figyelembe veszi. Ez azt is jelenti, hogy a zajcsökkentési terv elkészítése Kecskemét fejlesztési terveinek ismeretében történik. Az intézkedési terv figyelembe veszi többek között a Kecskemét város térségi elérhetőségének javítása és a Kecskemét város intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedési fejlesztések projektek eredményeit is.

A projektnek köszönhetően Kecskeméten hosszú távon csökken majd a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósul a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság.

A projekttel kapcsolatos munkálatokat közbeszerzési eljárás keretében a Vibrocomp Kft. és a GEOlevel Kft. mint közös ajánlattevők nyerték el.

A projekt megvalósítási időszaka: 2012.04.02.-2012.12.31.

Közreműködő szervezet neve: Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.
Közreműködő szervezet elérhetősége: 1134 Budapest, Váci út. 45.
www.energiakozpont.huAz oldalt eddig megtekintették : 311957 alkalommal.

E-mail cím: zajterkep@kecskemet.hu
 
 
PROGRAMOK