Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Ifjúsági Otthon, egykori Iparos Otthon

A kecskeméti iparosok 1903-ban határozták el tágas, új székház építését. Az építkezés előkészítését siettette az a tűzvész is, amelyben a korábbi egyesületi székház tetőzete teljesen leégett. Az 1904-ben kiírt tervpályázat nyertese a Komor Marcell‒Jakab Dezső építészpáros lett. Leghíresebb munkáik közé tartozott a szabadkai városháza és a marosvásárhelyi kultúrpalota. 

            Az új épülettel Kecskemét egyik legszebb szecessziós palotája valósult meg. Változatos tömegképzéssel, íves, hullámvonalas homlokzati elemekkel és nyílászárókkal, kerámia díszekkel, kovácsoltvas erkély-és ablakrácsokkal hívja fel magára a figyelmet. A főhomlokzaton szerepelt egykor az IPAROS OTTHON felirat. A belső és külső üvegmozaikok Roth Manó és Miksa munkái.

            1907 októberében tartották a földszinti kávéház megnyitóját. Az első emeleten üvegmozaik berakásokkal díszített tánctermet alakítottak ki. Mozit eredetileg nem terveztek az épületbe, ennek kialakítására 1937-ben került sor, mára az ország egyik legszebb art mozija.

            Az Iparos Otthont a 20. században sok megpróbáltatás érte: a földrengés, a két világháború és az azokat követő megszállások, beköltözések. Az 1982-83-ban történt felújítás óta (különböző név- és szervezeti változásokkal) a kecskeméti ifjúság művelődési és közösségi tere.

Szolgáltatások:

  • gyermek és ifjúsági kulturális programok
  • rendezvény helyszín
  • Otthon Kávézó
  • Otthon Mozi