Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

HIRDETMÉNY - Kecskemét Megyei Jogú Város településképének védelméről szóló 16/2017. (IX.21.) rendelete módosításának tervezete - 2024. évi partnerségi véleményezés


HIRDETMÉNY
 
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Törvény) értelmében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a településkép védelme és alakítása érdekében a 2017. évben megalkotta Kecskemét megyei jogú város településképének védelméről szóló 16/2017. (IX.21.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: településképi rendelet).
 
A Törvény 2024. január 1-én hatályba lépett módosítása szerint a településképi rendelet a továbbiakban már nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét a Törvényben foglaltaknál, valamint a Törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza. Továbbá a módosítás szerint a formai követelményeken túl a reklámhordozók számára vonatkozó szabályt nem tartalmazhat a településképi rendelet.
 
A reklámok kapcsán nemcsak a településképi rendelet, hanem Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a reklámok és plakátok elhelyezéséről szóló 20/2017. (X. 26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Reklámrendelet) is tartalmaz olyan előírásokat, melyek a magasabb szintű jogszabályoknál nagyobb mértékben korlátozzák az utcabútoron történő reklám közzétételét.
 
A jogharmonizáció érdekében a településképi rendelet reklámokra vonatkozó egyes előírásait módosítani szükséges és a Reklámrendelet számos előírását hatályon kívül kell helyezni. A Reklámrendelet azon előírásai, amelyek nem ellentétesek a magasabb szintű jogszabályokkal, pontosítva, áthelyezésre kerülnek a településképi rendeletbe. Ennek eredményeként a reklámok külön rendeletben történő szabályozása megszűnik.
 
A rendelet módosításának megindításáról Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a 2/2024. (II.15.) határozatával.
 
Az elkészült rendelet-tervezetet a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 75. § (1) bekezdésnek megfelelően helyi partnerségi véleményezésre bocsátom Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a helyi partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 20/2022. (X.13.) önkormányzati rendelete (partnerségi rendelet) szerint az alábbi partnerek számára:
 
  • a város közigazgatási területén működő vízi-, energia- és hírközlési közműszolgáltatók,
  • az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött azon civil érdekképviseleti szerveknek, melyek célja, tevékenysége összefügg a településfejlesztés, településrendezés és a településkép védelem feladataival,
  • az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött kamarák területileg illetékes szervének,
  • az önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött egyházaknak.

​Az eljárás típusa általános eljárás. Az önkormányzat a biztonságos kézbesítési szolgáltatás igénybevételével történő egyeztetési eljárást választotta, így a Korm. rendelet 78/D.§ (2) bekezdés c) pontja alapján a partnerségi egyeztetés a Korm. rendelet 65. §-a szerint, de az E-TÉR felületen kívül történik.

 
A rendelet módosításának elkészült tervezete az alábbi linken érhető el:
 
www.kecskemet.hu/uploads/tkrmod24vel.zip
 
A partnerek észrevételeiket 2024. március 25-ig írásban a 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. szám alatti címre (Várostervezési Osztály) tehetik meg, vagy elektronikus úton a varostervezes@kecskemet.hu email-címre megküldött email formájában, az elektronikus úton külön értesített partnerek a megkeresési útvonalon keresztül.
 
A partnerek véleményének megismerése céljából lakossági fórumot hívok össze a Kecskemét, Kossuth tér 1. szám (Városháza) alatti Kada-terembe (1. emelet. 2. terem), melynek időpontja
2024. március 18. (hétfő) 15 óra.
 
Kecskemét, 2024. március 11.
 
 Szemereyné Pataki Klaudia
             polgármester

Értesülnek:
  • partnerségi rendet szerinti partnerek
 
A partnerségi rendelet 3.§ (3) bekezdés b) pontja szerint a hirdetményről elektronikus úton külön értesülnek:
 
Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara
Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara
Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Ipari Kamara
Kecskeméti Városszépítő Egyesület
Kecskeméti Lokálpatrióták Egyesülete
Római Katolikus Főplébánia
Kecskeméti Református Egyházközség
Kecskeméti Evangélikus Egyházközség
Kecskeméti Zsidó Hitközség
Kecskeméti Görögkatolikus Szervezőlelkészség
Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.
MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft.
KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft.
Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság
MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt.

 


 

2024. március 12.