Ugrás a tartalomra

Tamási Áron emlékére szervezett online műveltségi vetélkedő eredményhirdetése - 2022. október 18.

A kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a Kossuth-díjas író, Tamási Áron munkássága előtt tisztelegve - a Tamási Áron-emlékév, 2022 alkalmával - júniusban online műveltségi vetélkedőt hirdetett a kecskeméti alap- és középfokú oktatási intézmények 12-17 éves tanulói, valamint a Kecskeméten élő szenior korosztály számára. A vetélkedőn négy főből álló csapatok és egyéni versenyzők egyaránt részt vehettek.

A rendezvény fővédnöke dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, védnökei Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója és Kormányosné Makai Eszter, a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnöke voltak.

A vetélkedő feladatait Juhászné Balasi Franciska elnökségi tag állította össze. Eredményes megoldásukhoz komoly kutatómunkára, Tamási Áron egész életművének, regényeinek, novelláinak, drámáinak ismeretére volt szükség.

A vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetésének a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár adott otthont, ahol a versenyzők mellett népes vendégsereget is köszönthettünk. Megtisztelte rendezvényünket Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő is.

Az esemény fényét emelte, hogy körünkben üdvözölhettük az erdélyi születésű színművésznőt, Meister Évát, aki Erdély lelke címmel Tamási Áron, Nyírő József és Wass Albert műveiből adott elő részleteket. Előadását népdalokkal színesítette.

Videón láthattuk Szilágyi Varga Zoltán Balázs Béla-díjas kecskeméti animációs rendező-grafikusművész azon grafikáit, melyek a Magyar Művészeti Akadémia által újra kiadott Ábel-trilógiát illusztrálják.

Az ünnepi műsor után került sor a beérkezett megoldások értékelésére. Juhászné Balasi Franciska elmondta, hogy a vetélkedőre összesen – beleszámolva az egyéni és csapatban indulókat egyaránt  - 47 fő jelentkezett. A beérkezett megfejtések száma 27. Örömmel nyugtázta, hogy közülük 12 megoldás 100%-os lett, 6 fő kiválóan teljesített, s a legalacsonyabb pontszám is 85 volt az elérhető 100-ból.

Valamennyi versenyző emléklapot és ajándékcsomagot kapott, amit Kormányosné Makai Eszter elnök, a vetélkedő kezdeményezője és egyik védnöke, valamint Lángné Nagy Mária elnökségi tag adtak át. A legjobbak kaptak egy-egy A. Szabó Magda Tamási-kutató, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke által felajánlott Tamási Áron-albumot, szövetségünk pedig – a versenykiírásnak megfelelve – egynapos kirándulással jutalmazta őket.  

A díjazott egyéni versenyzők:
Kiválóan oldották meg a feladatokat: Fodorné Hunyadi Erika, Gerőcs Júlia, Kolozsi Mária, Kovács Irma Erzsébet, Nagy Józsefné, Ordasi Klára
Kifogástalanul oldották meg a feladatokat: Almási Jenőné, Bánfi Jánosné, Gazsó Katalin, Kiss Sándor, Kissné Agárdi Erzsébet, Mészárosné Boros Ilona
Remekül oldották meg a feladatokat: dr. Durucz Istvánné, dr. Kovács Katalin, Fodor Sándorné, Ménesi-Tóth László, Nagy Endréné, Pusztai Ilona, Szikinger Lászlóné
Sikeresen oldotta meg a feladatokat: Farkas Márta
 
A díjazott csapatok
 
A szenior korosztály legeredményesebb csapatai: a Hírös Város Klub és a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Klubja

A szenior korosztály remekül teljesítő csapatai: a Pacsirta Nyugdíjasklub és a Naplemente Klub
 
A vegyes korosztály legeredményesebb csapata: Muliter család
 
12-15 éves korosztály legeredményesebb csapata: a Vásárhelyi iskola tanulóiból álló „Havasok lakói”

12-15 éves korosztály remekül teljesítő csapata: „Szegények szószólói” a Vásárhelyi iskolából
 
A műveltségi vetélkedő díjátadó rendezvényéről valamennyien úgy távoztunk, hogy egy nagyon szép és hasznos délutánt töltöttünk el Tamási Áronnal és egymással.
 
Köszönjük a védnököknek és a Tamási Áron Közalapítvány elnökének, A. Szabó Magdának a vetélkedő támogatását, Juhászné Balasi Franciskának a feladatok összeállításával és értékelésével járó szakszerű, igényes munkát, Lángné Nagy Máriának a Tamási Áron Közalapítvánnyal való kapcsolattartást, a díjátadó ünnepség megszervezését, a versenyzőknek pedig a vetélkedőn való részvételt.
 
Az eseményről a helyi média is tudósított:
 
https://hiros.hu/.../kihirdettek-a-tamasi-aron-emlekere...
 
https://www.baon.hu/.../komoly-kutatomunka-kellett-a...

2022. október 28.

Intermodális Csomópont Fejlesztési Tervei