Ugrás a tartalomra

Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája energetikai korszerűsítése - Aktuális

SAJTÓKÖZLEMÉNY 
BEFEJEZŐDÖTT A MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE
 
Befejeződött a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája energetikai korszerűsítése a Széchenyi 2020  program keretén belül. A beruházás során megvalósult az intézmény utólagos homlokzati- és lapostető  szigetelése, a nyílászárók cseréje, a konyhaüzem világításának, valamint a fűtési rendszerének a korszerűsítése, amely egy napelemes rendszerrel is kibővült. A projekt 291.109.400,- Ft összegű vissza nem  térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című  pályázati felhívásra a TOP-6.5.1-15-KE-2016-00002 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be a  „Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája energetikai  korszerűsítése” című projekt megvalósítására, amely 291.109.400,- Ft összegű vissza nem térítendő európai  uniós támogatásban részesült. A támogatás intenzitása 100%, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési  Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósult meg. A projekt célja, hogy csökkenjen az  épület hővesztesége, racionalizálódjon a közintézmény energiagazdálkodása oly módon, hogy mindeközben  a felhasználók komfortja és napi életminősége javuljon. 

A beruházás eredményeként megvalósult a Móra Ferenc Általános Iskola utólagos homlokzati szigetelése, valamint a lapostetők integrált hő- és vízszigetelése, a homlokzati nyílászárók, valamint a fűtőradiátorok  cseréje és a konyhaüzem fényforrásainak a korszerűsítése. Az intézményben egy 20 kW-os napelemes rendszer került telepítésre és egyben megvalósult az épület projektarányos akadálymentesítése is. A hatályos energetikai előírásoknak megfelelő kialakítás révén nem csupán a ráfordított energiamennyiség,  hanem a környezet terhelése is csökken, miközben jelentős költségmegtakarítás érhető el. A felhasznált  energiamennyiség mérséklődése a CO2, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését  eredményezi, amellyel elérhetővé válnak a nemzeti környezet- és klímavédelmi célok.  Az energetikai korszerűsítés által Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata hozzájárul az épített  környezeti értékeinek a megóvásához, teljesíti a hatályos hazai és uniós jogszabályokban előírtakat és  határozott lépést tesz a város területi stratégiai dokumentumaiban kitűzött célokért, amely szerint az  ökotudatos-, zöld város megvalósítása érdekében csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, fejlesztéseiben az  energiatakarékos megoldásokban érdekelt, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra.

A projekt megvalósulása a www.kecskemet.hu oldalon követhető.

További információ kérhető: 
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 
Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztály 
Elérhetőség: 06 76 513-513 palyazat@kecskemet.hu
 

2022. szeptember 12.