Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Kodály Zoltán nyomában

Sétánk segítségével nyomon követheti, hogyan őrzi Kecskemét városa híres szülöttének, Kodály Zoltánnak emlékét. A világhírű zeneszerző, zenepedagógus így vallott szülővárosáról: „Mindig kecskemétinek éreztem magam.” Ennek számtalanszor tanúbizonyságát is tette. Az 1934-es évben például Kecskemét város úgy döntött, hogy Hírös Hét néven fesztivált szervez, hogy ismertségre és némi bevételre tegyen szert. Kodály több kórusművet is komponált a Városi Dalárda számára, ezzel országos kulturális jelentőségű eseménnyé avatta a rendezvényt, amely tömérdek látogatót vonzott, hatalmas sikert aratott. A Hírös Hét a mai napig Kecskemét egyik legnagyobb nyári fesztiválja.  

Állomások

Kodály Zoltán szülőházának emléktáblája – Vasútpark

Ma már sajnos nem áll az az épület, ahol Kodály Zoltán született. A Vasútállomás épületének falán emléktábla őrzi emlékét.

leskowskyhangszergyujtemeny1.jpg

Leskowsky Hangszergyűjtemény

Az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye, ahol öt kontinens hangszereivel és szórakoztató, interaktív tárlatvezetéssel várják az ide látogatókat.

kodalyintezetbejarat.jpg

Kodály Intézet

A Szent Miklós templom puritán rendházában működik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete. Az épületben Kodály életútját bemutató kiállítás várja az érdeklődőket, amely a felújítás ideje alatt is látogatható.

psalmushungaricukodalymegemlekezes.jpg

Psalmus Hungaricus

A gótikus táblaoltárokra emlékeztető Psalmus Hungaricus alkotást 2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján állíttatta Kecskemét városa. Szemők Zsuzsanna szobrászművész alkotása egyben a Psalmus Hungaricus alapjául szolgáló Magyar Zsoltár szerzője, Kecskeméti Végh Mihály előtt is tiszteleg.

varoshazakulso6.jpg

A Városháza

A Kodály Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából készíttetett harangjáték minden nappali órában megszólal.

Emléktábla az első magyar zenei általános iskola emlékére

Kodály sugalmazására 1950-ben Kecskeméten alapították Magyarország első ének-zenei általános iskoláját, amelyről a mester ezt mondta: „Ez az iskola valaha Kecskemét dicsősége lesz”, s később pénzügyi felajánlást is tett, hogy méltó épületbe kerülhessen. A kiváló intézmény 1967 óta Kodály Zoltán nevét viseli. Az iskola ma a szépen felújított Ferencz József laktanya épületben működik, méltóképpen őrizve a kodályi örökséget. Az első iskolaépület helyén álló ház falán emléktábla áll.