Ugrás a tartalomra

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten

Projekt címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten
Azonosító szám: TOP-6.5.1-19-KE1-2020-00001
Felhívás témaköre: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése
A felhívás címe/kódszáma: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése / TOP-6.5.1-19
Kedvezményezett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Támogatási összeg: 523.473.720 Ft
Támogatási mértéke: 100%
Támogatási alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
Megvalósítási időszak: 2020.11.03-2023.12.31.
Közreműködő szervezet neve:
Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság
Közreműködő szervezet elérhetősége:
H- 1054 Budapest, Hold u. 4.
Postacíme: 6001 Kecskemét, Pf. 373.
www.szechenyi2020.hu


 
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten
 
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett köznevelési és gyermekjóléti alapellátási feladatokat ellátó intézményei infrastrukturális fejlesztése iránt, melynek megfelelően olyan önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítését kívánja megvalósítani, melyek hőszigetelése nem megfelelő, fűtésrendszere korszerűsítésre szorul, energiahatékonysági mutatói rosszak, fenntartásuk nagy energiaveszteséggel és magas költséggel jár.

A projekt célja az épületek hőveszteségeinek csökkentése oly módon, hogy eközben a felhasználók komfortérzete javuljon. Fontos a közintézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, működtetési költségeinek csökkentése.  A beruházás az elhasznált energiamennyiség csökkenésen keresztül költségmegtakarítást eredményez, megoldja az évek óta esedékes állagmegóvási problémákat, valamint a környezet tehermentesítéséhez is hozzájárul: a felhasznált energiamennyiség mérséklődése a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi, mellyel elérhetővé válik mind a települési, mind pedig a nemzeti környezet- és klímavédelmi célokhoz történő hozzájárulás.

A projekt összetett beruházásnak minősül, melynek keretében 3 önkormányzati intézmény feladatellátási helyeinek felújítására kerül sor az alábbi intézmények vonatkozásában:

1)         Ferenczy Ida Óvoda, Szabadkai Utcai Óvodája
2)         Kálmán Lajos Óvoda, Lánchíd Utcai Óvodája
3)         Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, Aranyhaj Bölcsőde

A projektmegvalósítás során tervezetten utólagos homlokzatszigetelés, utólagos magastető szigetelés, utólagos padlásfödém szigetelés, homlokzati nyílászárók cseréje, fűtési rendszer rekonstrukció, valamint napelemes rendszer telepítés valósul meg.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten - Aktuális

 

 
 

Sajtónyilvános helyszínbejárás a megújuló Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd utcai Óvodában
Megújul a Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd utcai Óvodája, megújulnak a belső terek és az intézmény udvara, valamint az energetikai korszerűsítésre is sor kerül. A korszerűsítés több mint bruttó 400 millió forintból valósul meg, bruttó 210 milliós önkormányzati támogatással. Az óvoda várhatóan 2023 év végére készül el.
1978-ban épült a Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd utcai Óvodája, most pedig, 45 év után az intézmény teljes körű felújításon megy keresztül, kívül–belül megújul. Az épület energetikai korszerűsítése is megtörténik: az épület lapos teteje szigetelést kap, megújul a gépészet, kicserélik a radiátorokat, az elavult hálózatot, valamint napelemes rendszer is elhelyezésre kerül. A belső burkolatot felújítják, a falakat lefestik, a beépített bútorokat kicserélik.
Az óvoda nem csak belül, hanem kívül is megújul, sőt a környezetét is rendbe teszik a szakemberek: az udvar új burkolatot kap, ivó kutakat helyeznek ki, valamint a játszótéri játékokat is felújítják. A sajtónyilvános helyszínbejárást 2023. augusztus 1-jén délelőtt tartották. Balogh Zoltán a Fejlesztéspolitikai Iroda vezetője ismertette: a felújítás összesen bruttó 404 millió forintból valósul meg. Ebből az energetikai projekt támogatási összege 214 millió forint, ehhez a város vezetése 72 millió forintot ad, az intézmény belső és külső megújítását pedig a város saját büdzséjéből finanszírozza, 136,5 millió forintos összegből. 
Engert Jakabné alpolgármester a helyszínbejáráson elmondta: Kecskemét városvezetése elkötelezett abban, hogy a köznevelési intézményei családbarát környezetet tudjanak képviselni, ahol a szülők biztonságban tudják gyermekeiket. Sorra épülnek, újulnak meg az óvodák és a bölcsődék nem csak a belvárosában, hanem a különböző városrészekben is, így Katonatelepen, Ménteleken, Hetényegyházán, Homokbányán vagy Kadafalván.
A Kálmán Lajos Óvoda Lánchíd utcai Óvodájában várhatóan az év végéig befejeződnek a munkálatok, így a gyerekek a mai kornak megfelelő, modern, környezetbarát és energetikai szempontból is korszerű intézményt vehetnek birtokba

2022. január 18.


Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Kecskeméten - Galéria