Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Foglalkoztatási paktum Kecskeméten - Aktuális

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
Több mint 1200 fő bevonása után zárul a Foglalkoztatási Paktum Kecskeméten
 
2023. 12. 12.
 
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal konzorciumban megvalósította a TOP-6.8.2-15-KE1-2016-00001 azonosítószámú „Foglalkoztatási paktum Kecskeméten” című projektet, melynek célja a munkaerőpiaci támogatások nyújtásán túl a Kecskemét térségi foglalkoztatási partnerség létrehozása volt. A projekt Kecskemét Megyei Jogú Város, valamint Fülöpháza, Jakabszállás, Kunszállás és Városföld területén több, mint 7 éven át tartott. A projekt 1,779 Milliárd Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.
 
 A foglalkoztatási partnerség kiemelt célja a hátrányos helyzetű álláskeresők térségi munkavállalásának biztosítása, a térség lakosságmegtartó erejének erősítése, képzésekben, képességfejlesztésekben való részvétel biztosítása, továbbá az önfoglalkoztatóvá válás, a foglalkoztatás elősegítése volt, a különféle foglalkoztatáshoz kapcsolódó szolgáltatások és kedvezmények által. Ezzel összhangban a helyi és térségi vállalatok, vállalkozások versenyképességének támogatása a megfelelő képzettségű, képességű munkavállalók biztosításával, információs rendszer kialakításával és foglalkoztatáshoz kapcsolódó szakmai rendezvények szervezésével valósult meg.
 
A projekt célkitűzései között kiemelt szerepet kaptak az alábbiak:
- a hátrányos helyzetűek munkába állásának támogatása;
- a fiatal korosztály, a pályakezdők elhelyezkedési támogatása, mielőbbi munkaerőpiacra juttatása;
- a közmunkások „elsődleges” munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítése, munkába állásuk előtti hatékony felkészítésük biztosítása;
- az 50 év feletti korosztály munkaerőpiacra jutásának támogatása;
- a foglalkoztatást, az elhelyezkedési esélyeket elősegítő képzések szervezése, az ebben történő részvétel támogatása.
 
A program sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy a projekt 2016. évi indulása óta összesen 1244 fő bevonása történt meg, akik közül 555 fő 100%-os (8+4 havi) bérköltség támogatásban, 245 fő munkaerőpiaci szolgáltatásban, 276 fő vállalkozóvá válási támogatásban, 111 fő 70%-os (8+4 havi) bértámogatásban, 50 fő 90 napos bértámogatásban és 7 fő képzésben részesült. A célcsoportokat tekintve a legnagyobb számban az inaktívakat, illetve a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetetteket sikerült mobilizálni, de emellett jelentős volt az 50 év felettiek és a GYES-ről, GYED-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek és a 25 év alatti fiatalok, illetve 30 év alatti pályakezdő álláskeresők részaránya is.
 
A projektről bővebb információt a https://kecskemet.hu/foglalkoztatasi-paktum-kecskemeten és a www.kecskemetpaktum.hu oldalakon olvashatnak.
 
További információ kérhető:
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Fejlesztéspolitikai Iroda Projektkoordinációs Osztály
Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.
E-mail: paktumiroda@kecskemet.hu
Telefon: +36 76/513-513 (2353)

2024. január 10.