Ugrás a tartalomra
Keresés

Hozzájárulok hogy az adataimat hírlevél küldés céljából felhasználják. Elfogadom az adatkezelés tájékoztatót!

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kevesen tudják, de Kecskemét a hivatásos magyar színjátszás bölcsője, hiszen itt született Kelemen László, aki az 1790-ben alapított első magyarszíntársulat igazgatója volt, társulata első ízben egy helyi vendéglő udvarán mutatkozott be.

A XIX. századtól folyamatossá váltak a színielőadások, és Katona József, aki ifjú korában maga is kacérkodott a színjátszással, immár Kecskemét főügyészeként1826-ban kezdeményezte, hogy legyen a városnak állandó játszóhelye.70 évet kellett várni, míg 1896-ban a Millennium évében végre elkészült a neves bécsi építészek Helmer és Fellner tervei alapján a város neobarokk, eklektikus stílusú színházépülete, mely nagy hasonlóságot mutat a szintén ezen építészek által tervezett budapesti Vígszínházzal. Az épület homlokzatán Katona József és Kisfaludy Károly mellszobrait helyzeték el. Az ünnepélyes megnyitón természetesen Katona József Bánk bánját mutatták be, nem kisebb színészekkel, mint Jászai Mari és Márkus Emília. A Juhász Gyula által „ékszerdoboznak” nevezett gyönyörű épületben számos ismert filmet forgattak – így többek között itt készültek a Mephisto, Az operaház fantomja, a Te rongyos élet, a Csodálatos Júlia, a Beethoven, a Hídember és a Kincsem egyes jelenetei. A szakmai műhelyszínitársulat kiváló minőségű munkájának elismeréseképp 2019-ben „Nemzeti” minősítést kapott a kecskeméti Katona József Színház.

Napjainkban a színház széles spektrumú műsorkínálattal várja a Kecskemétről és az ország különböző pontjairól érkező közönséget. Az operettől a tragédiáig, a vígjátékon át a családoknak szóló meseelőadásokig, mindenki megtalálhatja a számára kedves műfajt. Az évad produkciói szinte minden évben képviseltetik magukat az ország különböző szakmai fesztiváljain, nyári programjain.

A szakmai elismerések mellett, a közönség felől érkező, társulat felé áradó szeretet az egyik legnépszerűbb kulturális intézménnyé emelte a teátrumot a városban.

További előadóhelyek:

KELEMEN LÁSZLÓ KAMARASZÍNHÁZ (Hírös Város Turisztikai Központ)
6000 Kecskemét, Rákóczi út 15.

RUSZT JÓZSEF STÚDIÓSZÍNHÁZ
Kecskemét, Katona József tér 10.